2009. július 18., szombat

Debreceni sertés tarja

Vannak ételek, amelyek nevüket egy olyan hozzávalóról kapták, amit, ha elhagyunk, éppen ezt a jellegzetességét veszíti el. Keveset ismerek, de a gyakran használtakat azért megjegyeztem. A temesvári sertés borda zöldbabbal készül; a bakonyi elnevezés a gombát/tejfölt/ jelenti;a Holstein módra tükörtojással készül; a hentes módra savanyú uborkával,füst. sonkával ill. szalonnával; a Dubarry pedig a besameles, karfiolos takaró a hús tetején stb. A debreceni azért kapta ezt a jelzőt, mert az erre a névre hallgató kolbász van benne. Ennek az ételnek nem tudom, mi az eredeti neve. Olyan régóta készítem, hogy nem emlékszem, milyen néven találtam. Én is a kolbászról neveztem el. Az sem biztos, hogy ilyen volt az összetétele, de nálam ez lett belőle, és így készítem sok éve már. Nagyon kellemes, kissé füstölt ízű, pedig csak a kolbász van benne, igaz, az jó minőségű és jó ízű debreceni. A szaftja krémes, lágy, nagyon finom. Télen azért szeretjük, mert a répa erőteljesebb ízű, nyáron pedig azért, mert a petr.gyökér gyenge, ezért bátran lehet tenni bele többet is. Télen a hagyma is jobban szétfől, jobban sűríti a szaftot.
  • 1kg csontozott tarja szelet

A többi hozzávaló mennyisége attól függ, mennyire szereti a család a zöldségeket. Persze minél több van benne, annál finomabb és tartalmasabb. Amit én használtam

  • 4 db hagyma

  • 6 db sárgarépa

  • 6 db petrezselyem gyökér

  • 1 pár debreceni kolbász

  • olaj, liszt, só, bors

A tarját besózom és fél óra állás után lisztbe mártom jó alaposan / ez később sűríti a szaftot /, majd forró olajon kérget sütök rá. A húst kiszedem, félre teszem.


A visszamaradt olajban megpárolom a szálasra vágott hagymát, és közben fölkapargatom a húsból lesült pörzs anyagokat. A hagymát megsózom, hogy hamarabb puhuljon. Visszateszem a húst és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor félig megfőlt, hozzáadom a karikára vágott zöldségeket / télen először a petr.gyökeret és később a répát / és tovább főzöm. A húsra tapadt liszt most szépen kezd leázni és lassan sűríti a levét. Ha besűrűsödik mielőtt a hús megpuhulna, öntsünk hozzá bátran vizet, majd a vége felé elfőzzük a felesleget. Az utolsó tíz percben a kolbászt is bele tesszük, amit
szintén karikára vágtunk. A kellő sűrűséget lehet szabályozni.
Mi főtt rizzsel szoktuk enni az ilyen szaftos ételeket, de a köret
szabadon választott.
Petr.zöldet minden ételbe-és ételre teszek, amihez csak illik. Most
csak azért szórtam kevesebbet rá, mert eltakart volna mindent a képen. Ezt én mindég tarjából szoktam főzni, mert így szoktuk meg, így van megszokott íze, és egyébként ritkán eszünk zsíros húsokat. Nem soha, csak ritkán.
Más fűszere tényleg nincs, csak só és bors.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.