2009. december 30., szerda

Sajtos , túrós rudak és csigák


  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 2 kk só
  • 3-4 ek mák / nem darált /

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a mákot is a tésztába keverjük. Kinyújtjuk 2-3 mm vastagra / lehet vastagabbra is, de akkor kicsit tovább kell sütni /és fölvagdossuk csíkokra. Tepsire tesszük, tojással megkenjük és megszórjuk sajttal, mákkal, köménnyel, sóval stb.

180-200 fokon sütjük kb. 15 percig.

A tojást én vízzel kevertem össze a kenéshez, mert egyszerre készült a kétféle sós, és nem akartam elhasználni két tojást. A feladatát így is ellátta tökéletesen.





  • 30 dkg liszt

  • 25 dkg túró

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya

  • 25 dkg margarin

  • 2 kk. só

A tészta hozzávalóit egy késes pengéjű robotgéppel kevertem össze. Nekem éppen jó állagúra sikerült , de, ha pl. a túró nedvesebb, akkor kellhet még bele liszt.


Az összegyúrás után a tésztát kétfelé vettem és egyenként kinyújtottam. Nem szoktam pihentetni. Megközelítőleg téglalap formára kinyújtom, megkenem vízzel hígított felvert tojással és megszórom reszelt ajttal. Feltekerem és karikákat vágok belőle, ezeket elfektetem egy sütőlapra, és így sütöm meg a csigákat. A tetejüket szintén átkenem a tojással. Aki akarja még fokozni, akkor reszelt sajtot szórhat a csigákra sütés előtt. 180-200 fokon sütöm 15-20 percig, vagy amíg pirulni nem kezdenek.


Ennyi sótól nem lesz nagyon sós a tészta / sótól is függ /, de én nem szoktam sok sót használni, még akkor sem, ha borkorcsolyának készül valamilyen rágcsálni való.


A tésztára kb 20 dkg reszelt sajt fogy el, de lehet szórni rá többet is, mert elbírja.

5 megjegyzés: