2009. május 19., kedd

Bodza

Tudom, ez egy olyan ital, amelyre mindenkinek meg van a saját jól bevált receptje. Olvastam én is sok leírást, de nem találkoztam olyannal, amiben volt narancs is. Ezért döntöttem úgy, hogy még is leírom. A kezdetektől így készítem és nálunk ez is marad a kedvenc. No, meg a Hugoméknál is, mert arra szoktak rá, amit én készítettem a gyerekeknek.
Az összetételére is különféle recepteket olvastam, dkg-ra kiszámolva.
Az én receptem: Készíts ízlésed szerinti limonádét! Citrommal vagy citromsavval esetleg citrompótlóval, az teljesen mindegy. Egy 5 lit. üvegbe ezen kívül teszek 2 db. citromot és 2 db. narancsot karikára vágva. Ezeket alaposan megmosom. Még mosószeres vízzel is és jól leöblítem használat előtt. Jön hozzá 6-8 bodzavirág. A virágot meg kell mosni és bogártalanítani. Ha nagyon tetves, mert ilyen is van, akkor elég nehéz megtisztítani, de nem lehetetlen.
Naponta át kell keverni és kb. 3-4 nap múlva iható. Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor 2-3 nap is elég. Leszűrve a hűtőben eláll mág pár napig.
A miénk nem túl édes, ezért higítani nem szoktuk, viszont épp ezért sűrűn kell csinálni. / ma már ritkábban, mert a Fiúk már "jól" megnőttek /.
A narancs- és citromkarikákat leöblítem és hűtőben tartva remek hűsítő a meleg nyári napokon. Héjastól megesszük mindet, persze a citrom főleg az enyém, a narancsért nagyobb a harc.
Érdemes így kipróbálni a készítését, mert egészen más aromája van a narancsoktól.