2009. június 2., kedd

Rétestészta házilag

Gyerekkoromban természetes volt, hogy a rétes tésztája otthon készült. Igaz, hogy nem az anyukám csinálta, de hát abban a szerencsés helyzetben nőlhettem föl, amikor a Nagymamám már nyugdíjas volt, amikor én kisiskolás. Tehát a nyári szünidőt ott töltöttük a hugommal. Rétestöltelék pedig sokféle finomságból készülhet. Az Anyukám is tudott ilyet, mégsem tőle tanultam meg. Egy lakótelepi pici konyhában ilyesmit a legnagyobb jóindulattal sem lehetett csinálni. Ebédnél az asztal mellett ülve, a hajunk a konyhaszekrényre lógott. Házi rétes nélkül azért fel lehetett nőlni. Sajnos a Nagymamám sem tanította meg!
Talán ezért is akartam annyira én is rétestésztát nyújtani.
Nem csinálom gyakran, mert a munka mellett kevés az időm, bár az én konyhaasztalom elég nagy.
Ez a recept egy újságból származik, ezen gyakoroltam, azóta is ezt készítem, tehát amikor nem sikerült, akkor nem a recept volt rossz, most már tudom.
  • 35 dkg liszt / lehet rétes és lehet sima is /én simából csináltam
  • 2 ek puha zsír
  • 1 db tojás
  • 2 dl langyos vízben elkeverünk 1/2 kk sót és 1/2 kk. 10 %-os ecetet
A víz mennyisége a liszt víz felvevő képességétől függ!
Robotgép dagasztó spiráljával jól ki kell keverni a tésztát. Azt írja a recept, hogy hólyagosra. Néha látok hólyagot, néha nem. Amikor már nagyon elfáradt a kezem, abbahagyom.
Amikor először csináltam, kinyújtottam a tésztát akkorára, mint az asztal. Mert így láttam, és vékony tésztát akartam én is. Egyedül elég nehéz, ezért kezdtem elveszíteni a lelkesedésemet, azután kidolgoztam a tészta nyújtására az én variációmat.
Ebből a mennyiségből akár három rétes is készülhet. Olajos kézzel szétadagoltam a tésztát, és olajos tálkákba tettem. Így pihentettem, amíg összeállítottam a töltelékeket.


A pihenés végére szépen kisimult a tészta. A tésztalabdacs elég puha még így is, de kezelhető. A textilterítő / erre van szánva / közepére elég sok lisztet tettem, erre a tésztát és ismét liszt a tetejére. Először nyújtófával szépen kilapítottam a tésztát, amennyire csak lehet. Ezután jött a húzgálás. Mivel kicsi a tészta, az egyik kezem a tészta közepére tettem és ezzel egy kicsit ellentartottam a másik kezemnek, miközben húztam a tésztát.
Elég jól sikerült, mert a terítő mintája szépen átlátszik.

Ezután jött a tésztára az olaj és tejföl pöttyözés, erre pedig a töltelék jól szétszórva. Kb. a tészta 2/3 részére tettem belőle. A széleket én nem téptem le. A terítő segítségével föltekertem, a tészta végeit összenyomtam és letéptem. Sütőpapíros tepsibe tettem és a tetejét megkentem olajos tejföllel. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem.
Itt a meggyes és a mákos rétes a feltekerés előtt. Sűrítő anyagként egy kis főtt grízt is tettem hozzá.

Ez lett a végeredmény! Nagyon finom és nem annyira nehéz, mint ahogy olvasás után tűnik. Sokáig vártam, mire lett elég bátorságom és önbizalmam, hogy megsüssem.
A Nagymamámnak valahogy könnyebben ment, és nem gondolkodott ilyen sokáig, hogy megsüsse-e?
Csak annyit kellett mondanunk: Mama sütsz rétest?


Új bejegyzés is született a rétesről azért, hogy hiteles maradjon a recept