2009. június 17., szerda

Öregtésztás kenyerek telj.kiőrl. liszttel

Nem gondolnám, hogy ezektől a képektől fog kedvet kapni a kenyér sütéshez az idelátogató. Pontosabban igen, gondolom! Hiszen ezek valóban itthon készülő, egészséges és nagyon jó ízű, finom kenyerek. Amit persze nem én találtam ki. Sosem gondoltam, hogy versenyre kelhetnék Limarával, aki már a tökéleteset is felül múlta néhányszor. Itt nem csak arra gondolok, hogy csoda szép kenyereket süt, remek ötletei vannak és töretlen kísérletező kedve, hanem arra elsősorban, hogy használhatóak a receptjei. Az Ő képeit nézegetve tényleg vágyódhat a nézelődő, hogy egyszer majd ő is ilyen kenyereket akarna otthon sütni. A kenyér sütés alapjait Margit fórumán tanultam meg, de a haladó tanfolyamot Limaránál végeztem el.
Receptet én nem írok ide, mert nincs sajátom. Ami van, az nem pontos és én nem vállalom,hogy ezért kudarc érjen másokat.Sokféle összetételű kenyeret sütök, de csak a durva arányokra ügyelek, a többit korrigálom addig, amíg a gép dagasztja a tésztát. Ezért aztán a legtöbb kenyér nem lenne szépség díjas, de a miénk!
Néhány hónapja a Hugomnak is sütök kenyeret, a két kisebb gyerek eltolta a bolti kiflit magától és kenyeret kért tízóraira. A suliban meg dicsekedtek a finom kenyérrel. Sajnos nincs annyi időm, hogy két családot lássak el házi kenyérrel. Az Anyukámat is rászoktattam, de neki elég hetente kb. 30 dkg kenyér. Lassan tényleg pékséghez hasonlít a konyhám! / ezt a Férjem szokta mondani /. Szívesen csinálnám, mert nagyon szeretem nézni az elégedett arcokat. Ha ebből meg lehetne élni, én lennék a legboldogabb, és biztosan ellátnám az egész közeli rokonságot. Főállásban lennék házi kenyér sütő!
Ez mind csak azért jutott eszembe, mert ma is családi kenyér sütést rendeztem. Holnap lesz a kiszállítás. Holnap lesz a kalács sütés is, mert sajnos tűzhelyem csak egy van. A kicsit kipukkadt kinézetű kenyerek élesztett öregtésztával készültek, de az élesztő mennyiségét még most sem tudom pontosan eltalálni. Nem baj, ezért még senki sem küldte vissza.
Szóval, rajta, tessék próbálkozni, a kenyér nemsokára még drágább lesz, és sajnos a minősége sem tökéletes.

Hasselback burgonya

Nem tudtam, honnan ered a nagy gastro fellángolás. Mára már csendesedett egy kicsit, de " minden újszülöttnek, minden vicc új." A krumpli ilyen elkészítését ismertem, de nem tudtam, hogy ilyen elegáns neve van. Sokat szétvagdostam, mire egyszer láttam valahol, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan bevagdosni a krumplikat úgy, hogy ne essenek szét. Most elárulom Nektek is a titkot. Olvastam azt a módszert, hogy egy kanálba kell tenni a krumplit, de bevallom, én félteném a fémtől a késem élét. Ettől viszont semmi baja nem lesz a késnek, és elég haladósan lehet a krumplikat vagdosni. Ez egy fakanál nyele. Ebből van vastagabb és vékonyabb is, lehet választani, de egy biztos, a
krumpli mindég egyben marad! Higyjetek nekem, egy próbát megér.

Én túrós töltelékkel sült csirkecombokkal sütöttem együtt, ezért nem lett olyan ropogós, mint ha külön sütjük. A Fiaim szerint óriás csótányokra hasonlítottak. Persze ez nem tartotta vissza attól őket, hogy eltüntessék a tányérjukból.

Pide

A Szakácsok könyve szerint a pide egy török eredetű kenyér féle. Az ausztrál változatot írja le, én pedig a sajátomat. Tudom, erről is voltak már receptek, de minthogy nem kőbe vésett az elkészítési módja, ezért úgy gondoltam, megmutatom, én mit sütöttem ki belőle.
Rengeteg receptes újság fecnim van-egy jól szervezett, hozzáértő csapat kellene, hogy rendszerezzék-köztük egy pide receptes is. Amikor meg akartam sütni, persze nem találtam, és azóta sem, hiába túrtam át mindent. A fenti könyvet hívtam segítségül, de nem sokat tudtam meg belőle. Illetve a lényeget igen, hogy egy egyszerű fehér kenyér tésztát kell készíteni. Olyat, mint a pizza tészta. Most már csak a rávalót kellett összeszedni. Egyszerű volt: maradékok.
Darálthús olvasztása után maradt egy adag, egy szép, nagy piros kalif.paprika fele, egy db. kövér, új sárgarépa, apróra vágott szárzeller szintén a fagyasztóból, húsos szalonna maradék, hagyma.
Ezeket mind összesütöttem, sóztam, borsoztam, pici borsikafüvet tettem rá és teljesen kihűtöttem. Volt ideje, mert a tésztát csak vacsorára csináltam meg. A húsos ragu a kevés fűszer ellenére nagyon kellemes ízű lett. A tészta is jól sikerült és kedvet kaptam a játékhoz. Néha előfordul velem, ha van időm, próbálgatom, mit bír a tészta. Semmi tudományos következtetést nem szoktam levonni, és még később sem igen hasznosítom a tapasztalataimat. Egyszerűen csak élvezem a főzést!
Oválisra nyújtottam a tészta adagokat és a hosszabbik oldalukba egy-egy sajt csíkot tekertem, ezután megformáztam a csónak alakú pidéket. Beleraktam a húsos ragut, tettem rá szintén megmaradt kolbász karikákat, paradicsom szeleteket és a tészták felére reszelt sajtot is szórtam. 170 fokon sütöttem légkeveréssel. Hamar átsült, hiszen nem volt nyers a töltelék, a tészta pedig vékony volt. Nagyon finom, ropogósra sült. Szerettem volna egy nagyon egyszerű salátát készíteni mellé, de későn jutott eszembe és nem akarta senki megvárni.

A recept felkutatását azért nem adom fel. Lehet, hogy a törökök nem ismernének rá, de mi nagyon jót ettünk, itthon!