2009. június 28., vasárnap

Zöldborsó pörkölt és currys répa


A borsó pörkölt az én konyhámban a nyári ételek közé tartozik. Amikor jön a tavasz, akkor már eszembe jut és várom a nyarat. Nem ezt esszük hetente, de ha nem főzöm, hiányzik. Most a nagyobbik fiam hozott a munka társától borsót és éppen főztem a pörköltet, amikor mondta, hogy arra gondolt, ezt kellene főzni. Elég sok ételbe teszek borsót, még is előfordult már, hogy nem vettem nyáron frisset. Sajnos piac nincs nálunk, a nénik faluban nem árulnak a bolt előtt, a zöldséges pedig szeretne hasznot, bármilyen szép árút hoz is. Drága volt a borsó és már nem kicsik a gyerekeim, sok mindent ettek, kóstoltak már, úgy gondoltam akkor, hogy ezt most kihagyom. Egyébként semmi bajom a mirelittel. Egyszer azt olvastam, hogy bébi ételnek is jobb a mirelit, mint a primőr, mert a mirelit akkor készül, amikor a szezonban érik a zöldség. Talán kevesebb tápot kap a növény.
Szóval én úgy készítem, hogy hagyományos pörkölt alapot készítek a nyári borsónak.
  • 1 kg tisztított borsó
  • 5 db keményre főtt tojás
  • só, bors, majoránna, pici kömény, sok petr. zöld

A pörkölt alapba paradicsom pürét is teszek, beleteszem a fűszereket, felengedem vízzel és jól kiforralom. A borsót hozzá teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ez nem könnyű, mert a borsó felúszik a víz tetejére, de kb. Ha sok, úgy is el lehet főzni.

A főtt tojásokat felkockázom- én csak úgy a kezemben szoktam- és a borsóhoz teszem. A sárgája egy kicsit sűríti a borsó levét. Ha nagyon sok víz maradt, egy kis keményítővel lehet sűríteni. Köret lehet: sült krumpli, rizs, tészta. A főtt krumpli nekem nem tetszik hozzá, de nem tilos.

Tálalásnál bőven megszórom vágott petr.zölddel. Mi most tésztával ettük.


Nem vagyunk következetes zöldség evők, szeretjük a húst, de talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy az átlagnál talán több zöldséget eszünk. Télen már csökkent a savanyúság fogyasztásunk, mert akkor is csinálok a hús mellé valamilyen zöldséget is. Tanulok, keresgélek és találok is sok használható receptet a blogokon. Így találtam erre a répára is. Egy picit variáltam, de a lényeg megmaradt. Nálunk ugyan csak köret lett, de én ilyenkor elég kevés húst eszek, mert jól el vagyok a többivel. Van néhány olyan étel, ami annyira jó ízű, hogy könnyedén elhagynám mellőle a húst, de a tudat, hogy ehetem.......Igaz, talán az is hozzájárul a kellemes íz összhatáshoz, hogy azért a hús íze valahol beleolvad az egész étel ízébe. Lehet, hogy anélkül mégsem lenne annyira egyszerű. Most csirke szárnyakat sütöttem / én egyet ettem, a Fiúknak 4-4 jutott / és barna rizst főztem hozzá. Szeretem a barna rizsnél, hogy pattan, mikor ráharapok. Hasonlót érzek, amikor árpagyöngyöt eszek, talán ezért kedveltem meg. A tönkölybúza is ilyen megfőzve. Izgalmas textúra!