2009. november 8., vasárnap

Müzliszelet

Az egészséges táplálkozást több oldalról lehet megközelíteni és különböző fokozatokon keresztül lehet elérni. Az én családom sem lesz vegetariánus, pedig nagyon szeretjük és viszonylag sokat esszük is a zöldségeket. A klasszikus köret- hármas egyeduralmát sikerült alaposan csökkentenem, igaz nem ment gyorsan, de a kitartó szoktatás meghozta az eredményt. A sütemények közül is próbáltam olyanokat választani, ami nemcsak a zsíros krémekről és fehérlisztes tésztákról szólt. Alkalmanként a liszt egy részét teljeskiőrlésűre cseréltem, de csak ott, ahol nem rontott a végeredményen. Nem akartam, hogy éppen az ellenkezőjét érjem el, így viszont mindég elfogadta a család a változtatásokat. Természetesen ez mindég több energiát igényel, mint egyszerűen csak összedobni valami cukros, zsíros édességet. Ettünk mi is ilyeneket, de mindég éreztem, hogy ezen változtatni kell. A legegyszerűbb az volt, hogy a lisztet kevertem, a cukor mennyiségét csökkentettem, használtam mézet vagy barna cukrot. Arra viszont nem vagyok hajlandó, hogy teljes egészében megreformáljam a konyhámat. Szeretünk jókat enni és van, aminek az eredeti íze a legfinomabb.
Amikor ezt az édességet megláttam itt, igazán megörültem. Máskor is hallottam házi müzliről, láttam a tv-ben Nigella saját kreációját és olvastam Stahl J. müzlijéről is, de azok nem sütemény jellegűek voltak. Zabpelyhes aprósüteményeket már régebben is sütöttem, de azoknál kanállal kellett halmokat rakni a tepsire. Nem bonyolult tevékenység az, de a tepsibe öntés még ennél is egyszerűbb. A végeredmény pedig nagyon finom és nem utolsó sorban, egészséges is.A recept igazán felhasználó barát, mert egyszerűen csak egy bögrével vagy pohárral kell kimérni a hozzávalókat. Nekem egy kb. 3 dl-es pohár volt a mércém.
  • 2 bögre zabpehely / nekem vegyes pehely volt /
  • 1 " teljes kiőrlésű búzaliszt / nekem graham liszt volt /
  • 1 " kókuszreszelék
  • 1 " olajos mag, lehet vegyesen is; dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag
  • 1 " aszalt gyüm. vegyesen; mazsola, szilva, barack, datolya, füge stb.
  • 1/2 " cukor / én kihagytam a lekvár miatt /
  • 1 " hígabb lekvár / szilvalekvárt használtam /
  • 1,5 " tej / vagy tejpor és víz /
  • 3 db alma finomra reszelve
  • 2 db tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 tk só
  • 1 tk fahéj, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint
  • szezámmag
Minden hozzávalót összekevertem és beleöntöttem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Lenyomkodtam és a tetejét bőven megszórtam szezámmaggal. Az eredeti recept azt írja, hogy keverjük bele, de nekem így jobban tetszett. Ezt a mennyiséget egy 24x35-ös tepsibe sütöttem meg. 170 fokon kb. 50 perc kellett hozzá, de ajánlatos tűpróbával ellenőrizni.
Nagyon finom volt, gyorsan elfogyott és amint feltöltöm a készleteimet, újra meg fogom sütni ebben az összetételben.
Megsütöttem egy olyan variációban, amikor is nem volt kedvem almát reszelni, kihagytam belőle, de kicsit száraz lett. Hiányzott belőle az alma, de talán egy kis plusz folyadék segített volna, igaz nekem hiányzott az alma íze is.