2010. január 6., szerda

Marinírozott rántott ponty-avagy krumplisalátás hal


Ez az étel lassan harminc éve szerepel a karácsonyi ételsorban. Nem főétel, nem a menü része, de ott van az óriási fazékban, hogyha valaki nem tudja mit egyen vagy nagyon eltelt már a sok hússal, süteménnyel és valami könnyűt szeretne, esetleg már a gyomra is lázadozik a nehezebb ételektől, akkor ez a hal a legjobb megoldás.
Minden évben elhatározom, hogy készítek majd év közben is, de valamiért eddig még nem sikerült. Ha bárkit visszatartana a szálka a halban, akkor lehet filézett, beirdalt szeleteket is tenni a lébe, de ha tudunk várni 5-6 napot, akkor a ponty kisebb Y-szálkái szinte eltűnnek. később a többi is, és kb. 10-12 nap után pedig akár csomót is lehet kötni a halpatkó szárában lévő hosszú szálkára. Ezt az ecetes lé teszi a szálkákkal.
Nem gondolom, hogy ez olyan étel, amivel nagy meglepetést okozok, mégis azért írom le, mert méltánytalanul elhanyagolt fajtája a hal elkészítésének. Nem ismert az egész ország területén és ha jól tudom, van egy tipikus helye is az országban, ahol ismertebb, népszerűbb és néhány változata készül is rendszeresen.
Ilyenkor veszünk 5-6 kg pontyot, ebből készül a halászlé, a halból jut ebbe is néhány szelet, de a többi megy az ecetes lébe. Ezenkívül veszünk még kb. két kg halszeletet is, ami az idén busa volt.
A busa az édesvízi halak közül az, amelyik nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Tengeri hal híján, talán jó lenne a tabletták helyett.
A saláta készítésének sincs semmi titka. Előre bocsátom, hogy ez egy családi recept, ezen kívül más elkészítési módja is van, de én eddig sem változtattam rajta, valószínűleg ezután sem fogok.
Saláta: 20 literes fazékba teszek fel vizet forrni, kb. a 2/3-ig van tele. Úgy ízesítem, mint a hagyományos ecetes salátákat szoktam. Cukor, ecet, só és teszek bele szemes borsot és babérlevelet is. Ha felforrt a  víz, akkor a  megfőzött , felkarikázott kb. 3-3,5 kg krumplit és a felszeletelt  kb. 1.5-2 kg hagymát beleteszem a forró salátalébe. Ezt előző nap is el lehet készíteni, én is így szoktam. Másnap megsütöm a panírozott halakat és a forró halszeleteket beleteszem a krumplisalátába. A krumpli-hagyma arány ízlés szerint változtatható, ill. sok helyen egyáltalán nem is tesznek bele, csak az ecetes lét használják.
Az ecetes / marinírozott / hal 24 óra múlva már fogyasztható és az íze kellemesen pikáns. Mi azonban min. 5 napig hagyjuk állni és csak azután kezdjük enni. Így éppen akkorra lesz jó, amikor a karácsonyi ételbőség után a megterhelt gyomornak szüksége van a gyógyításra .
Mehet a teraszra vagy az erkélyre , mert a hűtőbe úgysem fér be, és az sem baj, ha befagy a lé. Néha jégcsákány kell, hogy kiszabadítsuk a halat, ilyenkor egy kicsit várni kell, amíg a jégkristályok elolvadnak a krumpli között, az ecetes lé sosem fagy be teljesen és a halnak sem lesz semmi baja, ha megfagy. Sokéves tapasztalat még abból az időből, amikor a karácsonyi időjárás több napos hideget és mínuszokat hozott. Ha elég asokat csinálok, akkor akár három hétig is eláll.
Ez is egy ősi tartósítási módszer. Dec.23-án tettem bele a halakat és ma ettük meg az utolsó szeletet. Garantáltan jó állapotú, jó állagú és nagyon finom volt! 

7 megjegyzés:

  1. Ettem már, finom is, de valamiért még nem álltam neki..Talán most!!!

    VálaszTörlés
  2. Én meg nem is ettem még ilyet, de van egy fél busa a mélyhűtőben...megpróbálom rábeszélni a férjemet, hogy próbáljuk ki.

    VálaszTörlés
  3. Évek óta nagy kedvencem, és a karácsonyi menü stabil résztvevője. Az izesítése is pontosan olyan, mint ahogy leírtad, csak én nem teszek bele krumplit, csak hagymát. Nagyon-nagyon finom, és macskajajra is ajánlani tudom!!!

    VálaszTörlés
  4. Macskajaj! Igen, lehet, hogy erre is hatásos, végül is a jóllakott gyomornak is jót tesz.

    KATA próbáld ki, hátha megszeretitek. Én is csak a férjhez menetelem után ismertem meg, addig nem is hallottam róla.


    TRINITY nem ördöngősség. Főztél már sok olyat, ami nagyobb erőfeszítést igényel. Ez már csak nem fog ki rajtad?

    VálaszTörlés
  5. Nézz be hozzám kérlek!
    Na az én családom nézne rám nagy szemekkel, ha én nekik elkészíteném. Maradiak.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom, bár én egyszerű salátaecettel készítem, próbáljátok ki rátott gombával is.
    Legjobb az őzláb, de bármrlyik másik is jó amit rántani lehet, gy az is élvezheti aki nem szereti a halat.

    VálaszTörlés
  7. Na, a gomba még nem jutott eszembe. Nálunk nincs gond a hallal, de a gombát is szereti mindenki.
    Az őzláb sajnos itt nem elérhető.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.