2010. április 4., vasárnap

Medvehagyma pesto

Bevallom, a medvehagymával itt, a gasztro blogokon kötöttem közelebbi ismeretséget. Azelőtt nem is hallottam róla, de kis idő múlva már újságokban is találkoztam vele. Hűséges vagyok és bizalmatlan. Úgy gondoltam, ami az újságban egy kis fázis késéssel jelenik meg, annak az előzménye a gasztro blog. Ezután már csak az volt hátra, hogy beszerezzem. Ez volt a legnehezebb. Tavaly még elmentem a szomszéd kisvárosba , talán háromszor, hogy vehessek. Az idén azonban örömmel láttam, hogy a mi falusi, kicsi, de annál nagyobb érdeklődésnek örvendő zöldségesünknél is lehet kapni. Olcsóbb és szebb, mint a tavalyi. Annyira, hogy hatalmas levelekből álló, bőven megrakott csokrokat lehet kapni.

Remélem nem vagyok egészség mániás, de azt azért elhiszem, hogy náhány tápanyag csak akkor marad meg, ha nyersen esszük meg a zöldséget. A C-vitamin hő hatására elbomlik, de sok más anyag nem károsodik a főzés során sem.

A vacsoráinkhoz az egyetlen biztos pont, a valamilyen házi készítésű kenyérféle. Most is ez volt a kiinduló pont. Idő hiányában kenyér helyett egy lepény félét sütöttem. Hasonlatos a Limara által sütött lepényhez. Ezt régebben én lapos zsemleként sütöttem, mert sokkal könnyebb volt a gyerekeimnek szendvicsként elvinni, mint a szépen megformált zsömléket.---------A nyers sonka a fagyasztómban várakozik a felhasználásra. Finom, de drága! Ezért akkor veszem meg, amikor akciós és gyorsan bedugom a mélyhűtőbe. Nem hiszem, hogy ezzel megbocsájthatatlan tettet követnék el.
Pesto recept:
  • 1/2 cs. medvehagyma
  • 1 ger. fokhagyma
  • 2 dkg mandula lap
  • 3 dkg parmezán jellegű sajt
  • só, bors
  • olívaolaj

Igazából ehhez nem kell pontos recept, mert ízlés szerint készítendő. Nem szabad megijedni, a hozzávalók tetszés szerint változtathatók. Legfeljebb nem eredeti olasz pesto néven fogjuk bevezetni az étrendbe. Kihagyni viszont kár lenne!


2 megjegyzés:

  1. :DDD pestot kb 2 nappal ezelőtt csináltam :)))) szintén mandulából. Majdnem ua az a receptünk.
    Hasonló konyhát vezetünk :) majd többször bekukkantok, hogy mit is kellene főznöm :DDD.

    VálaszTörlés
  2. Igen, lehet, de nálad több az édesség, pedig az eltüntetéséhez nálunk is van mindég jelentkező. Főzni jobban szeretek, mint sütni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.