2010. május 2., vasárnap

Kakaós mézeskrémes

Megcsináltam!
Annyira szerettem volna enni egy ilyen süteményt, hogy kénytelen voltam neki állni. Sajnos magamnak kell megsütni, pedig nincs gyakorlatom a külön sütött lapokból készült sütemények elkészítésésben. Most sem ment minden simán, de a végeredmény azért nem letagadni való. Ezt a receptet Kata oldalán találtam egy csodás képpel. Az enyém nem lett olyan szép barna és a krém sem olyan fehér, de ennek talán tudom az okát. A lapok könnyen nyújthatók, nekem nagyobbakra is sikerült és sajnos egy kicsit meg is égett kettő, de csak a szélén. Ezeket eldugtam középre.
  • Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg méz
  • 4 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
A margarint, a cukrot, a mézet, a tejet és a vaníliás cukrot összemelegítettem de nem forraltam. Kézmeleg langyosra hűtöttem és hozzákevertem a kakaóporos,szódabikarbónás lisztet. A tészta elég puha lett, ezért én még tettem hozzá lisztet. Lehet, hogy nekem ezért volt könnyebben nyújtható. -------------Először a krémet kell elkészíteni, hogy kihűljön, mire a lapokat tölteni kell.
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 10 dkg gríz
  • fél vaníliarúd belseje
  • csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • baracklekvár
A krém hozzávalóit öszemelegítettem a búzadara és a lekvár nélkül. Eredetileg a margarint sem kell hozzá adni, de én nem figyeltem és mindent egyben melegítettem össze. Ezután adtam hozzá a grízt és folyamatos keverés mellett besűrítettem. Azt hittem elrontottam az egészet, de hideg vízbe tettem a tálat és időnként kevergetve szépen kihűlt és egyre jobban sűrűsödött. Nagyon jó krém lett belőle. Én maradok ennél a változatnál.
  • A tésztát négy egyenlő részre osztottam és egyenként kinyújtva a gáztepsi hátulján megsütöttem. A tészta jól kezelhető volt, ezért a nyújtófára fel tudtam tekerni és így tettem a sütőpapíros tepsire. Kb. 10 perc alatt megsült 180 fokon.
  • A krémet három felé kell elosztani.
  • Az első lapot egy tálcára tesszük és megkenjük a krém 1/3-ával
  • A második lapot megkenjük lekvárral és ezt a felét fordítjuk a krémre
  • A tészta másik oldalára ismét krém kerül
  • A harmadik lapot szintén lekvárral kenjük meg és a lekváros felével a krémre borítjuk
  • A krém utolsó részét erre a lapra kenjük
  • A negyedik tésztát is megkenjük lekvárral és ráfordítjuk a krémre
A mázhoz:
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • kb. 3 evőkanálnyi víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dkg vaj

A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, jól kikeverjük és a sütemény legfölső lapjára kenjük. ---------------Kata receptjében csak olaj van írva a mázhoz, de én fele olaj --fele vaj összetételben készítettem, hogy a máz ne legyen nagyon puha, de ne legyen kemény sem.

Az összeállított süteményt másnapig hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak. Könnyen szeletelhető, nagyon finom és garantáltan függőséget okoz.

4 megjegyzés:

  1. Hű de örülök, nagyon klassz lett a tied is!!! Ugye hogy elkészíthető és nagyon finom is...valaki írt nálam egy elég furi hozzászólást...

    Barnaság ügyben azt tudom mondani, hogy nagyon sötét holland kakaót használok, nem drágát; a Pennyben szoktam venni, 320 Ft körül van 20 dkg és szerintem nagyon jó. A krém pedig egy sima fehér tejbegrízből indul; lehet, hogy a margarin melegítés közben összeszedett valami halvány színt, de ezek csak apró nüanszok, a lényeg az ÍZ!

    VálaszTörlés
  2. Találkoztam már többféle krémmel, de ez a grízes az igazi!

    VálaszTörlés
  3. Igen, nagyon finom volt, de néha nem árt, ha szép is.
    Kata emlékszem a hsz.-ra, azért is írtam, hogy jó a tészta.
    A grízes krém nekem is a kedvencem, mert kóstoltam már én is másfajtával.

    VálaszTörlés