2010. május 19., szerda

Töltött lepények vacsorára, tízóraira

Néhány napos kényszer távollét miatt el kellett használnom olyan alapanyagokat, amelyek nem bírnak már több időt a hűtőben sem. Valódi mindent bele töltelékkel készültek ezek a lepények, de semmi fölösleges íz nem volt bennük. A tészta egy egyszerű kenyértészta, de azzal a változtatással, hogy az élesztőt a liszt egy részével és vízzel külön felfuttattam úgy, mint az élesztett öregtésztás változatnál.
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2 kk cukor
  • 3 dkg élesztő

Langyos vizet használtam az összekeveréshez. Egyszerűen kézzel kevertem el. Langyos helyen kb. egy óra alatt jól felfutott az élesztő és egy előtésztát csinált. Ezt kevertem a többi liszthez és a kenyérsütőgéppel tésztát készítettem. Hozzáadtam még:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl folyadék /kefír + víz/
  • 2 ek olaj
  • 2 kk só
  • 2 ek burg.por
  • 3 ek lenmagpehely

Amikor a tészta duplájára kelt--rövid ideig tartott a sok élesztő miatt--két cipóba osztottam és kinyújtottam egyenként. Két különböző méretű köröket szaggattam belőle, mert a kisebb lett az alsó tészta, amire a töltelék került és a fölső a nagyobb, amivel betakartam. Ezt jól összenyomkodtam egy villa segítségével, de a biztonság kedvéért előtte megkentem tojással.

Töltelék:

  • 2 fej hagyma
  • 1 piros kalif.paprika
  • 1 cs. újhagyma szár
  • kb. 10-12 dkg sonka felvágott
  • kb. 5-6 dkg sós krémfehér sajt
  • kb. 5 dkg házi sajtkrém
  • 1 db tojás
  • bors
  • olaj

Olajon megfonnyasztottam a hagymát és a sonka maradékokat, a paprikát és a hagyma szárakat is hozzáadtam, ezután belekevertem a sajtokat is és kis hűtés után a tojást is. A kész töltelék masszát kellően ki kell hűteni, mert csak így lesz kezelhető.

A lepényeket tojással megkentem és megszórtam reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

3 megjegyzés:

  1. Ó az ilyen lepénykék a gyengéim!

    VálaszTörlés
  2. Az igazság az, hogy nagyon finom volt és a hugom kisfia kedvéért nemsokára meg kell ismételnem.

    VálaszTörlés