2010. június 3., csütörtök

Hagymácska édesen

Limara hagymácskája teljesen elvarázsolt! Szép és biztosan finom is, ebben nem szabad kételkedni. A sült hagymát nagyon szeretem és általában nagy hagyma evők vagyunk, nem volt kétséges, hogy ezt meg kell sütnöm.
A képen nem látszik ugyan, de a tésztán nem hagyma van, hanem cukorral összedarált mazsola. Miért? Azért, mert krónikus kalács hiányom volt már, és a család azt eszi, amit én főzök vagy sütök. Márpedig én most kalácsot akartam enni. A hagymácska formázása viszont annyira megtetszett, hogy mindenképpen meg akartam csinálni. Limara leírásából ugyan nem derült ki számomra, hogy a tésztát ő feltekerte-e, de én tekertem rajta néhányat, mielőtt a középső gombóc köré hajtottam. A tésztát megkentem olvasztott margarinnal és erre szórtam a cukros mazsolát.

A tészta utolsó csíkjait bedugdostam a többi alá, hogy ne nyíljon szét. Tojással megkentem és dekor cukorral szórtam meg. 180 fokos sütőben sütöttem 15 percig, azután letakartam és tovább sütöttem még 15 percig.
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek burg.por
  • 1 tojás és egynek a fehérje
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 kk. süssina
  • 1 ek vaníliás cukor /saját /
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 kk só

Ebből a tésztából készítettem, de normál kalácstészta receptje is jó.

  • Közben megnéztem Maci pogácsáját, ami az ötletadója ennek a hagymácskának, és először azt hittem, hogy ugyan ilyen tésztából készült és, hogy az is édes
  • A következő ez a fetasajtos változat lesz, mert nagyon hívogató és kiderült, hogy a tészta cikkek nincsenek föltekerve
  • Az én édes hagymácskámnak pedig a rózsa kalács nevet adtam
  • Nem túl eredeti, de ez jutott eszembe, mert erre hasonlít

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a hagymácskád, Limaránál is már megcsodáltam, édesen is jó ötlet!!!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos lett a rózsa kalácsod. Ügyes vagy !

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű!:)) Nem, nem tekertem, csak ráhajtottam!:))

    VálaszTörlés
  4. Igen Limara, de a tiéd olyan szép és egyenletes, hogy nem tudtam eldönteni.
    Szia Julika! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.