2010. augusztus 11., szerda

Kovászos uborka készítése


Az uborka elkészítését nem  azért írom le, mert nagyon egyéni. Csupán csak azért, mert olyan gyakran készül nyáron, amennyire csak lehetséges. Akkor meg miért ne lenne itt a helye. Nekem is van olyan szűk környezetem, akik tőlem kérnek segítséget időnként.
Ezek a recept beírások rákényszerítenek arra, hogy próbáljam megfogalmazni az elkészítést és próbáljam használható módon megadni a mennyiségeket. Sokszor főzök érzésre és sok olyan receptet kaptam a kezdetekkor, amelyek szintén érzésre adagolták a hozzávalókat.

Nagymamám mindég azt mondta: egy csipetnyit; egy marékkal; ízlés szerint; hát, látod fiam, úgy ennyit. Több, mint 15 évig tartott, mire megtaláltam egy olyan receptet, ami nagyon hasonlít az Ő beigli tésztájához. Ez is csak hasonlít.

Jó, tudom, a kovászos uborka nem ennyire utánozhatatlan, de az enyém.

Egy 5 lit.-es üveghez:   kb. 2,5 kg uborka megy bele


  • Az uborka kilogrammjaként 1 evőkanál só kell bele. Ez a mennyiség persze függ a só fajtájától is, mert nem egyformás sósak, meg attól is, ki, mennyire szereti sósan.

  • A fokhagyma csak ízesítő, nem fontos beletenni, úgysem lehet megenni, mert nyers marad. Pontosabban, meg lehet enni, de nekünk nem ízlik.

  • A kapor mennyisége is változó. Én szeretek sokat tenni bele. Az üveg aljára és a tetejére is teszek vagy beszurkálom az uborkák közé.

  • A kenyeret én nem szoktam megpírítani, de tudom, hogy vannak akik így használják.

  • Azt viszont szoktam, hogy egy gézbe csomagolom a kenyeret, mert így könnyen ki lehet venni az üvegből, ha már nincs rá szükség. Ha nagyon jó az idő, akkor két nap múlva ki is szoktam venni, de az uborkát még hagyom egy napig érni.

  • Az összekészített uborkára forró vizet öntök, hogy hamarabb kezdjen el érni. Annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje. Ha kevés lenne a víz, nem pánikolunk és nem forralunk újra , öntünk hozzá hideget.

  • A sót nem oldom fel a vízben csak beleszórom az üvegbe. Tudja, mi a dolga.

  • Egy tányér az üveg alá, hogy az érés folyamán kifolyó levet felfogja / nem kell semmire csak ne piszkítson össze semmit /.

  • Egy kis tálka a tetejére, hogy ne menjen bele semmi.

  • Mehet a napra. Ha igazi jó idő van, akkor már néhány óra múlva látszik, hogy az uborka nyers zöld színe kezd halványulni és szürkülni. Vagyis érni.

Amikor elkészült, kiszedem az uborkákat egy tiszta edénybe, rászűröm a levét és a hűtőben tartom. A kovászos uborka leve kitűnő ízesítője a tökfőzeléknek. Aki még nem evett ilyet, próbálja meg, mert egyedi ízekkkel fog találkozni.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Imádom a kovászos uborkát.

    VálaszTörlés
  2. Miért mindenki a nagymamájától tanulja a ... dolgokat? (amúgy én is). Amügy csak érintőlegesen: tormagyökér szeletek vagy egész feketebors?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.