2010. október 6., szerda

Csokis álom - felnőtt nevén a csokivulkán


Ez a fajta sütemény már régóta izgatja az ízlelőbimbóimat. Arra vártam, hogy valahol ehessek ilyet, mert otthon ugye, ilyet nem lehet.
Gondoltam én, amíg nem láttam hasonló próbálkozásokat itt -ott.  Imádom a házilag készült süteményeket, de én gyakran elég nehezen kezdek hozzá, és ez az édesség  még a leírás alapján sem győzött meg. A leírása pedig azt sejteti, hogy nem kell cukrászdiploma az elkészítéséhez, csak egy jó recept és pontos útmutatások.

Mielőtt rátaláltam a receptre, véletlenül botlottam a süteménybe az egyik cukrászdánkban.  Ezt nem lehetett kihagyni. Figyeltem, mint a sas. Frissen készült, folyt a közepe, de kicsit lisztes íze volt. Éreztem, hogy ez nem lehet az igazi.
Már akkor eldöntöttem, hogy mégegyszer nem fizetek érte.

Ezután találtam rá a tökéletes receptre. Nekem ez olyan élmény volt, mint egy álom. Ezért én így neveztem el, mert picit jobban hangzik, mint az eredeti házi használatra kitalált címe.

A receptet viszont változtatás nélkül idemásoltam, mert ehhez nem lehet mit hozzátenni, de elvenni sem érdemes.
Mérni kell és igen, kell a jó alapanyag, DE NAGYON MEGÉRI!!!!!



Nekem annyi csokoládém volt, hogy a 2/3 mennyiségekkel csináltam meg és így lett 6 adag.

És akkor a recept a folyós csokis nem szufléhoz  /  axi's kitchen blogjáról /


Hozzávalók 10 adag 8 cm átmérőjű formához:

250 g 70%-os olvasztott csokoládé

 8 tojás

 250 g porcukor

 225 g olvasztott vaj

 100 g finomliszt

 10 gombócnyi vanília fagyi

 pár szem áfonya és ribizli

Elkészítés:

1. Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, beleteszem a szobahőmérsékletű vajat és azt is beleolvasztom, jól elkeverem.

2. Közben habverővel simára és habosra keverem a tojásokat a cukorral.

3. A tojáshoz keverem a csokoládét, majd hozzáadom a lisztet és simára keverem, jó sűrű massza lesz.

4. Hűtőbe teszem néhány órára.

Sütés előtt 200 fokosra melegítem a sütőt (légkeverésesen 180 fok).

5. Kivajazom, kilisztezem a formákat, 3/4-éig belekanalazom a csokoládékrémet és a forró sütőbe teszem kb. 10 percre. A teteje ilyenkor már elkezd egy picit megrepedezni (lsd. a fotón, ahol a zöld szilikonformában van)

6. Nagyon óvatosan, konyharuhával kiveszem, éles késsel a szélét végighúzom és fejjel lefelé a tányérra borítom. Magától meg fog repedni és kifolyik a belseje. Ha nem, akkor egy picit késsel rá lehet segíteni.

7. Vaníliafagyival, pár szem savanykásabb gyümölccsel tálalom. Nagyon tömény, bőven elég belőle ez a pici adag, főleg így a fagyi párossal!

Nekem fagylaltom nem volt, de így is felülmúlhatatlan volt. Gondoltam  viszont egy merészet és a massza egy részét másnapra eltettem a hűtőbe, hogy frissen tudjam kisütni. Picit sűrűbb lett, de semmi más nem történt vele.
A sütésnél azonban számolni kell azzal, hogy hidegebb a massza, de ez csak egy-két perc eltérés volt, mert visszavettem a hőfokból.


Köszönöm szépen a receptet! Nem tudom jobban dícsérni. Próbáljátok ki!

7 megjegyzés:

  1. Ez igen jól néz ki és igen jól hangzik! Megér egy próbát! :)

    VálaszTörlés
  2. Viszem a receptet, az én régi álmom is! :)

    VálaszTörlés
  3. Nem az én érdemem, de én is nagyon örülök, hogy kipróbálhattam.
    Nem fogjátok megbánni!

    VálaszTörlés
  4. Uhh..Nagyon köszi ezt a receptet.
    Még nyáron egy étterembe kóstoltam én is és azóta keresem.Ott csoki vulkán volt a neve de így erre a névre nem találtam Jó receptet.
    Szóval még1szerköszi:)

    VálaszTörlés
  5. Valamelyik blogon én is láttam csokivulkán néven, de azt hiszem, az egy kicsit más volt.
    Szerintem ez tökéletes. Én is hálás vagyok a recept tulajdonosának.
    Örülök, hogy segíthettem!

    VálaszTörlés
  6. nagyon jó recept, többször is sikerült elkészíteni, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Na, ezért érdemes blogot írni!
    Ez a lelkesedés a sikeres elkészítés után, nekem is öröm.
    Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.