2010. december 12., vasárnap

Csokis mézes szívek


  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 5 dkg darált mandula vagy dió
  • 1-2 kk. mézes fűszerkeverék  vagy helyette 1/2 - 1/2 kk. fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér stb.
  • 1/2 citrom reszelt héja
A vajat a mézzel és a cukorral mérsékelt tűzön felolvasztjuk. Én ezt mikróban szoktam.
Amikor kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet és összegyúrjuk.
Hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakát.


Másnap lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra és szív formákat szúrunk ki belőle.
180 fokon sütjük 10 - 12 percig.
  • 15 dkg tortabevonó csokoládé
  • 1-2 ek olaj / a kanál nagyságától függ /
  • díszítésül cukorgyöngy, mandula, dió, pisztácia stb.
Amikor kihűltek a sütemények, olvasztott csokoládéval bekenjük és  mielőtt megszilárdulna rajta a bevonat, tetszőlegesen díszítjük. Kb. 50 darab lesz belőle.

Az ehhez hasonló sütemények néha igényelnek egy kevés hideg vizet, ha nem állna össze a tészta.  A lisztek sem egyformák, ha pedig tojás is kell a tésztába, akkor annak a nagysága sem mindegy. A hozzáadott kevés liszt vagy víz azonban nem befolyásolja a tészta minőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése