2010. február 28., vasárnap

Kagylós, polipos rizottó

Kedvenc boltom ismét elkényeztetett tengeri herkentyűkkel. A kagylóról már írtam, de nem régen találtam egy polip konzervet is. A kagyló még mindig akciós,  ezért újból vettem egyet. Gyönyörűek! Kék kagylók Horvátországból.



A polipkonzerv sós lében, natúr ízzel, gondoltam, nem lehet ehetetlen. Kicsit bizarr volt, de annál érdekesebb.




Nem bírtam megállni, hogy meg ne kóstoljam, pedig bármennyire bevállalós is vagyok, voltak már feledhető élményeim. Néhány éve csigákat szedtünk, koplaltattam őket, megfőztem és a családom nem természetesen ugyan, de jó ízűen megette. Nekem már nem esett olyan jól, de ma is azt mondom, ha elém teszik elkészítve, valószínűleg megenném mindenféle előítélet nélkül.




A polipkonzervnél is az volt a véleményem, hogy miért kellene, hogy annyira lelkesedjek az ilyenfajta ételekért, amikor gyerek koromban nekem a csirke lábát kellett fognom amikor levágták és nem tintahalat tanítottak pucolni. Szóval, nem tagadom, néha csak az a kíváncsiság hajt.
Azt is tudom, hogy ezek az ideszállított alapanyagok megközelítőleg is csak gyenge utánzatok. Viszont abban is biztos vagyok, hogy "bizonyos" éttermi rizottókban és egyes pizzákon ugyan ilyen alapanyagokkal fogok találkozni. Akkor meg miért ne készíthetném el itthon, az étterem helyett....?


  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 fej hagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • 1,5 l húsleves/ jobb esetben alaplé /
  • 1 dob konzerv koktélparadicsom
  • 1 dob konzerv polip
  • 1 cs. fagyasztott kagyló
  • vágott petr.zöld
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • bő 1/2 dl száraz fehérbor


Az olívaolaj és vaj keverékén megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát. Megsóztam egy kicsit, hogy könnyebben puhuljon. Rátettem a rizst, felöntöttem a borral, elforraltam és elkezdtem adagolni hozzá az alaplét. Amikor elfőtt egy adag, akkor tettem rá a következő merőkanálnyit. Egy-két kanállal egyszerre.


Közben kiolvadt a kagyló is. Amikor már csak kb. tíz perc volt hátra, hozzátettem a kagylót, öt perc főzés után tettem bele a polipokat és a paradicsomot. A paradicsomot leszűrtem, csak a bogyók kellettek. Megszórtam borssal és egy kevés csilipehellyel. Tálalásnál vágott petrezselyemzöldet szórtam rá.


Úgy olvastam, hogy a tenger gyümölcseis rizottókra és tésztákra nem szokás parmezánt szórni. Én sem tettem. Igaz, parmezánnal még nem is találkoztam, de azt láttam, hogy szakácsok ugyan azt a sajtot használják, amit én is megvehetek a CBA-ban.



Sajtos pogácsa

A pogácsa elkészítésének ez a módja nem olyan újdonság, mint amilyen tetszetős a végeredmény. Olvastam már erről a kis trükkről, de még nem próbáltam ki. Azt hiszem az egy édes tészta volt, de most, hogy megtaláltam ezt a receptet, kipróbáltam. Nem vagyok jó pogácsa készítő, elment tőle a kedvem néhány sikertelen próbálkozás után. Azt nem tudom megmagyarázni, hogy azonos tésztából miért sikerül nagyon finom sajtos rudakat sütni. Pogácsa fóbiám van? Remélem, nem.
Ez a recept egy Nők lapja újságból van és őrizgetem egy ideje, de most elérhető közelségbe kerül a blogon. A receptben Lajos Mari azt írja, hogy igyekezzünk minél kevesebb " szabászati hulladék"-kal dolgozni, mert nem lehet újra ilyen állagot elérni a tésztával. Ezért aztán úgy gondoltam, hogy négyszögesítem a kört, ill. a pogácsát. Hulladék nincs. A pogácsa tésztája azért nem olyan magas, mint amilyen lehetne, mert én a liszetnek egy részét kicseréltem teljeskiőrlésűre. Az egészség oltárán feláldoztam a szépséget. A sok sajttól így is nagyon finom lett, és azért, hogy a pogácsa minden darabját élvezhessük, a megsült és kihűlt kockákat adagonként bedugtam a fagyasztóba. Szobahőmérsékleten felolvasztva olyan, mint a frissen sült, de már kihűlt pogácsa. / a szalagos fánk is így bírja a mélyhűtést /
  • 25dkg félzsíros túró
  • 25 dkg hideg vaj/ margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk. cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 + 1 db tojássárgja
  • 1 ek só
  • 60 dkg liszt / nekem 25-35 arányban tk. liszt és fehér /
  • 20 dkg sajt + 10 dkg a tetejére

Leegyszerűsítettem az összeállítást és bedobáltam a késes robotgépbe minden hozzávalót. Kicsit nehezen birkózott meg vele, de a javát elvégezte. Egy tojás sárgája és a 10 dkg sajt kivételével minden más bele került. Amikor kiborítottam, még egyszer jól átgyúrtam és egy gombócba igazítva pihentettem 1/2 órát.

Ezután kinyújtottam 1 cm vastagra és megszórtam a lereszelt sajttal. Hosszabbik oldalánál feltekertem egy rúdba, mint a beiglit. Újabb pihentetés ill. kelesztés következett 1/2 órát. Kinyújtottam kb. 3 cm-es vastagságúra, megkentem a maradék tojással és megszórtam a maradék reszelt sajttal, és ezt vágtam négyzetekre, hogy ne legyen hulladék. Akinek jobban tetszik a pogácsa forma, az szaggassa ki egy kisebb, 4 cm-es méretű formával. Sütőlemezre rakosgatjuk és eredetileg kelesztés nélkül megsütjük. Nekem egy kicsit keltek még sütés előtt és így kerültek a forró sütőbe. Pontosabban a jó meleg sütőbe, mert nálam a 200 fok éget. 20-25 perc sütést ír a recept, de nem kellett ennnyi.

Nekem kb. 20 perc alatt és 180 fokon sült meg.