2010. március 1., hétfő

Kókuszos resztelt -- kókusz imádóknak

Ez a sütemény sokkal finomabb, mint amennyire szép. A látványon az is rontott, hogy a tészta liszttartalmának egy részét teljeskiőrlésűre cseréltem és ettől egy kicsit sűrűbb, " szalonnásabb " lett. Ha csak fehér lisztből készül, akkor a tészta szép is lesz, nem csak finom. A legnagyobb előnye, hogy a recept szerint 8 tojásfehérje + 2 tojás kell hozzá. A tojásfehérjék a tészta tetejére kellenek, ezért, ha több van, az sem baj. Nekem készült már 15 db fehérjéből is.

Tulajdonképpen ez egy remekül variálható tészta, ami a mennyiségeket illeti. Nem kell ragaszkodni a tészta és a töltelék arányához. Ízlés- és tojásfehérje szerint készíthető. Minél több fehérjét használunk, annál több kókuszreszelék is kell hozzá.


  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 30 dkg liszt

  • 10 dkg cukor

  • 2 tojás sárgája

  • csipet só

  • 1 fél citrom reszelt héja

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és egy 37 x 22 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben elősütjük. Nekem ez vált be, de lehet kisebbe is tenni, akkor magasabb lesz a tészta. Most nekem is kisebb tepsiben volt, mert foglalt volt a nagyobb. A sütés kb. 15-20 perc 170-180 fokon.



  • 10 dkg baracklekvár

  • 5 dkg mazsola / lehet több is /

A langyosra hűlt tésztára kenjük a lekvárt és megszórjuk a mazsolával.



  • 10 db tojásfehérje / lehet több is /

  • 10 dkg kókuszreszelék / lehet több is /

  • 25-30 dkg cukor

  • 5 dkg liszt

A tojásfehérjéket, a kókuszt és a cukrot egy edényben elkezdjük összefőzni. Ez a resztelés. Addig kell kevergetve főzni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a fakanállal húzott csíkban kilátszik az edény alja egy kis időre. Ez az én tapasztalatom, ilyen utasítás nincs a receptben, de eleinte én sem tudtam, hogyan kell csinálni. Régi recept, sokszor megsütöttem már, ezért javaslom a teflon bevonatú edényt, mert anélkül sajnos odakap az alja, amikor a liszt bele kerül. Régen én is így csináltam, mert nem volt teflonom, de nem kell megijedni, azért el lehet mosogatni nagyobb erőfeszítés nélkül is. -----Amikor elértük a megfelelő állagot, akkor hozzákeverjük a lisztet és ezzel is alaposan átkevergetjük.----A kókuszos masszát ráterítjük a lekváros tésztára és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a kókusz szép sült színt kap. 180 fokon kb. 20-25 perc. Esetleg takarjuk le az első 10 percben. Sokáig eláll, mert nem krémes. A cukrot lehet ízlés szerint csökkenteni, én sem szeretem a nagyon édeset.


A fagyasztóban gyűjtögetett sok tojásfehérje felhasználására nekem ez a sütemény vált be a gyümölcskenyér mellett.

Pikáns csicseriborsó



Ez a recept is többször kipróbált, néha erősebben fűszerezett, néha kevésbé, attól függően, hogy akik eszik, mennyire bevállalósak az új ízek iránt.


  • 50 dkg főtt csicseriborsó sárgaborsó is lehet/

  • 2 nagy érett paradicsom vagy 1 dob. lecsöpögtetett konzerv

  • 2 közepes csilipaprika

  • 2 fej hagyma felkockázva

  • 2 ger. fokhagyma

  • 3 ek vaj

  • 2 ek olaj

  • 1 tk só

  • diónyi reszelt gyömbér / 1 tk por/

  • 1 tk kurkuma

  • 1 ek őrölt koriander mag

  • 1/2 ek. őrölt római kömény

  • 2 tk garam masala

  • 1 ek zöldcitromlé

  • 2-3 ek aprított koriander levél / nekem petr. volt csak/

  • 1 ek gránátalmamag

Hasonlóan készül, mint az előző csirke curry, a fűszerezése is hasonló, mégis egy egészen más ízű étel lesz belőle, köszönhetően az eltérő alapanyagoknak.


--Az olaj és vaj keverékén megpároljuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Sózzuk kicsit és hozzá adjuk a csilit, a paradicsomot meg a többi fűszert is. Beleöntjük a csicseriborsót és, ha van főzővize, akkor abból, ha nincs, akkor zöldségalaplét, ha az sincs, akkor vizet adunk hozzá kb. 2 dl. Tíz percig pároljuk, citromlével ízesítjük. Maradjon egy kis leve, ezért, ha szükséges, adjunk még hozzá a főzés végén is egy keveset. --Tálalásnál szórjuk rá a koriander zöldet. A petr. zöld nem helyettesíti, csak szükség megoldás a színe miatt. A gránátalmamag elhagyható, de azzal együtt érdekesebb lenne. ---Nekem van egy gránátalmám a fagyasztóban, de elfelejtettem kivenni, ezért sajnos a magokat nem tudtam belőle kiszedni. Egy kis dobozkában van egy másiknak a leve, talán azzal lehetett volna egy kicsit csalni, de nem jutott eszembe.

Avokádósaláta kéksajttal

Az avokádókrém készítésekor derült ki, hogy a két gyümölcs/zöldség nem érett meg egyformán. Hiába próbáltam összenyomkodni, nem sikerült. Más elgondolás híján, egy egyszerűen összeállított saláta lett belőle. Nem laktunk jól vele, de kipróbáltam, milyen ízesítéssel lehet elkészíteni.




  • avokádó


  • francia márványsajt


  • kaliforniai paprika


  • zöldcitromlé


  • sűrű, krémes balzsamecet


  • tökmagolaj




  • frissen őrölt bors


Tulajdonképpen minden hozzávaló maradék volt. A sajt, a paprika éppen elég volt ennyi avokádóhoz. Az olajból csak néhány csepp kellett és a balzsamecet is hasonló mennyiség volt. Ennyi ízesítő pontosan elég volt, hogy adjon egy kis ízt ennek a magában ízetlen gyümölcsnek.



Frissen sült lapos kenyér és az avokádós túrókrém már elegendő volt vacsorára.

Majomkenyér


Egy régi Planétás kártya receptje. Még meg van az összegyűjtött kártya minden darabja a tároló dobozzal együtt. Ha jól emlékszem a doboz volt az ajándék a végén, ezért gondolom, hogy minden kártyát megvettem. Néha szoktam olvasgatni és mosolygok a nagyszerű recepteken. Évek óta nem használom, és erős a gyanúm, hogy később sem fog kelleni senkinek. Akkor azt gondoltam, hogy majd a fiaim feleségének talán hasznos lesz. Szó sem volt még ennyi receptes újságról, nem beszélve a számítógép térhódításáról. Nem baj, nekem jó volt akkoriban. Majd egyszer kidobom egy nagy selejtezésnél. Ezt a receptkátyát néhány társával kivettem a dobozból és alkalmanként használom, de most, hogy kellett volna, sehol nem találtam. Valamelyik szakácskönyvben bújhatott el könyvjelzőként vagy a sok papírlap között keveredett el. Ezért aztán a mai nap vívmányát, a számítógépet hívtam segítségül. Több féle összeállításban találtam meg, és ami nekem a legismerősebb volt, azt vettem alapul.

  • 25 dkg margarin / vaj jobb lett volna /
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 2 dl tejszín / tej is lehet /
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 1/2 dl rum
  • 5 dkg mazsola

Egy edényben ezeket a hozzávalókat összeolvasztottam.

  • 25 dkg darált keksz
  • 25 dkg durvára tört babapiskóta

Az eredeti receptből nem emlékszem a darált kekszre, de ettől még lehetett benne. A kekszeket belekeverem a kakaós masszába és kicsit hagyom hűlni.-----Egy őzgerinc formát kibélelek folpackkal és kicsit kiöblítem vízzel. Beleöntöm a kissé kihűlt masszát, betakarom a kilógó fólia szélekkel és a hűtőben hagyom néhány órát dermedni.

Tálaláskor kiborítom a formából, leveszem a fóliát és egy éles, recés késsel vékonyan felszeletelem. ---Nosztalgia sütemény, de nem kell minden régi dolgot elfelejteni.