2010. április 11., vasárnap

Csak, mert szép---medvehagyma pesto

Imádom a pestókat! Most is és máskor is, másból készítve.
  • csalánból
  • rukkolából
  • medvehagymából
  • petrezselyemből
  • salátából
  • sült kaliforniai paprikából
  • aszalt paradicsomból

Talán másból is lehet, de én idáig jutottam.

  1. Nem kell feltétlenül fenyőmag, bár az nagyon finom. Lehet mandulát és diót tenni bele. A diót megpirítva megint új ízt kapunk.
  2. A nyers zöldek tele vannak vitaminnal, friss ízük étvágygerjesztő
  3. Az olaj lehetőleg olívaolaj legyen, mert itt nem túlzás, hiszen sokat eszünk belőle
  4. A sajt legyen kemény, mert csak azt lehet úgy reszelni, hogy ne legyen belőle egy összeállt csomó
  5. A sült paprikához tejszínt is önthetünk
  6. Az aszalt paradicsom mellé fekete olajbogyót tehetünk

Ezek a pestók nagyon finomak főtt tésztára vagy salátákra öntve, de lehet egy egyszerű sült csirkére is önteni. Fantázia, kreativitás, bátorság!-------és nagyon sok finomság születik majd a konyhánkban.

  • 3 dkg medvehagyma levél
  • 1 dkg mandulalap
  • 1 dkg reszelt Gran Moravia sajt
  • bors
  • olívaolaj

Azért mértem le a mennyiségeket, mert meg akartam mutatni, hogy milyen kevésből lehet egy olyan adagot készíteni, amiből már jóízűen ehet 2 ember, ha tésztára önti, de 4-5 ember pirítósra kenheti vagy salátára locsolhatja. Az olaj mennyiségét szabályozva lehet sűrűbb vagy hígabb pestot készíteni.

Babkrém fűszeresen



Az úgy volt, hogy egyszer gondoltam egyet és megfőztem jó adag beáztatott babot, mondván, majd jó lesz egyszer. Adagoltam, zacskóztam és fagyasztottam. Most a húsvéti sonka dömping után / nem esett nehezünkere eltüntetni / úgy gondoltam, hogy együnk megint zöldséget. A bab egyik adagjából készült egy fantasztikusan finom sonkalével főtt leves. Ezt nem lehetett kihagyni, bár máskor a sonkalé is a fagyasztóban szokott kikötni. Egy kisebb csomagból most babkrémet kevertem. Ez még nem készült nálunk. Van egy másik receptem is, de akkor azt nem babból készítettem, mert éppen nem volt.
  • főtt bab kb. 40 dkg
  • 5 db medvehagyma levél
  • 1/2 csokor petr.zöld
  • 1 ek mentalevél a fagyasztóból
  • 1 kk. római kömény
  • frissen őrölt bors
  • csilipaprika kimagozva
  • 1/2 lime leve
  • olívaolaj

Ezt mind egy késes robotgéppel összekevertem. Kóstolás után ízesítettem. Nekem most így ízlett, de lehet hozzátenni hagymát, fokhagymát, koriander zöldet stb.---------------Pirítósra kenve, friss zöldségekkel remek vacsora lehet egy késői órán.

Díjat kaptam

Lassan kifolynak a díjak a blogból, de én nagyon örülök nekik. Először azt olvastam, hogy született feleség, azután másodszor is és harmadszor egy jót nevettem. Ahogy Vali írta, csak szeretnék az lenni. Vagyis született feleség, mondjuk a Lila akác közben. Tehetség? Talán. A főzéshez van érzékem, a háztartás vezetéséhez van tehetségem. Ha nem lenne sosem tudtam volna összeegyeztetni az ügyeleti munkarendszeremet a családdal. Jól esik egy ilyen elismerés. Köszönöm Vali!


Nézzük a szabályokat.
  • 1. Ha valaki adja, elfogadom ellenvetés nélkül.
  • 2. A logót kirakom az oldalamra.
  • 3. A szabályzatot kirakom az oldalamra.
  • 4. Megnevezek 6 blogolót akiknek átadom a díjat.

  1. Valinak természetesen visszajár.
  2. Maxnak
  3. Maimoni
  4. Duende
  5. Limara
  6. Szepyke

Tudom, hogy sokfelé járt már ez a díj is, de néhány blogon nem láttam a nyomát. Minden díj tovább adása szubjektív, ezért a díjazott néha úgy érzi, nem is érdemes rá. Szerintem bízzuk ezt a küldőre. Most én Őket díjaztam, de rajtuk kívül még minimum 2x ennyit tudnék kiválasztani, mert valamiben mindegyik tehetséges!

Nem rendhagyó módon, de én sem szeretnék személyes adatokat leírni. A receptjeim mellé írt saját véleményem és gondolataim sajnos sérthetnek érzékeny embereket, pedig a vélemény különbség még nem kritika. Aki zokon veszi, az nem így gondolja, én pedig nem akarok magyarázkodni.

Quinoa saláta gorgonzola sajttal, rucolával és gránátalmamaggal--VKF-XXXIII.

Sok olyan élelmi alapanyagot kipróbáltam már, amiről néhány éve még nem is hallottam. Köszönhető ez a reformoknak, amelyek a táplálkozás terén is tért hódítottak. Nem kell vegetariánusnak lenni, hogy ilyen ételeket együnk, ezek simán beilleszthetők a tudatos, egészségre törekvő étrendbe. Változatosabbá tehetjük a --ma már ugyan egyre színesedő--köreteinket és rászoktathatjuk a családunkat a saláta vacsorákra is. Igaz, kell egy kis logisztika, hogy munka után hazaérve elérhető legyen minden alapanyag, de egy kis tervezési túlmunkát néha érdemes erre fordítani. Megfelelő ízesítéssel egyik gabona féle sem fog kilógni az eddig megszokott ízekből. Egyébként meg;--bátraké a szerencse!
----------A hajdina, köles, kuszkusz, bulgur, árpagyöngy már régi ismerős a családunkban, de a Quinoa eddig kimaradt. Olvastam róla, láttam a boltban is, de igazából most Limara felhívása adott ösztönzést a kipróbálásra. Túléltük az eddigi próbálkozásaimat is, miért pont ez lenne kivétel? Azért, hogy ne legyen egyhangú köret belőle, egy saláta mellett döntöttem.
  • quinoa
  • rucola
  • körte / befőtt /
  • gorgonzola sajt / másfajta lágyabb kéksajt /
  • gránátalmamag
  • dió szárazon pirítva
  • olívaolaj + vaj
  • limelé
  • frissen őrölt bors
  • méz / befőttlé /

A quinoát átmostam, jól lecsöpögtettem és olaj és vaj keverékén kicsit kiszárítottam, hátha megpirul. Ez lett volna a cél, de olyan vizes volt, hogy mire kiszáradt, nem tudtam eldönteni, mennyi pirult. Megégetni nem akartam, ezért felöntöttem forró vízzel. --------A zacskójára írott 2x-es mennyiségű víz nekem soknak tűnt, elég volt a bő 1,5x-es mennyiség is. Úgy gondolom, hogy a víz mennyiségek egy normál főzőedény használatára vannak kitalálva, de nekem-- és biztosan másnak is van--, olyan szorosan zár az üvegfedő a serpenyőmön, hogy semmi folyadék nem párolog el. Ezért én minden ilyen leírást egy kicsit kételkedve fogadok. --------Amikor a magok megfőltek, olyanok voltak, mintha mindegyikből egy pici csíra bújt volna ki.

  • a megfőlt quinoát langyosra hűtöttem
  • a körte befőttet felkockáztam / nekem nem túl édesek a befőttjeim /
  • a rucola szárait lecsípkedtem és megmostam, megszárítottam
  • a diót szárazon megpirítottam és durvára törtem
  • a gránátalma a fagyasztóból került elő / a magokat ki kellett szedegetni, kiütögetni nem lehetett, de egyébként tökéletes volt /
  • az olajat a befőttlével és a limelével összekevertem, sóztam, borsoztam
  • szükség esetén még mézet lehet adni hozzá

A saláta összeállítása tulajdonképpen csak az összekeverésből áll. Az öntetet lehet keverés előtt csak a quinoára is önteni, hogy jobban átvegye az ízeket. Én utólag öntöttem rá, de mi bevállalósak vagyunk. Lazán átkevertem, ezután morzsoltam rá a sajtot és megszórtam a dióval. A gránátalma magokat a végén szórtam rá, hogy színesebbé tegye.

  • Sós , édes és pikáns , ropogós , lágy és illatos. Nagyon finom!