2010. április 17., szombat

Palacsinta tenger gyümölcseivel töltve


Ez a palacsinta is akkor készült, amikor az előző spenótos, de ebbe beletettem a pizzához készített ragu maradékát egy kevés főtt burgonyával keverve.
  • az összetekert palacsintákat kapribogyóval elkevert tejföllel öntöttem le és így sütöttem össze a sütőben
Ebből én nem ettem, de a férjem szerint nagyon finom volt. / a kapribogyós tejföl nekem is ízlett /

Spenóttal töltött palacsinta

A fagyasztómban van spenót is. Nem a bolti, hanem az, amit én vettem nyáron a piacon és blansírozva, levelesen eltettem a szűkebb időkre. Több éven keresztül kerestem mirelit leveles spenótot, mert már akkor is eléggé el nem ítélhető, ám formabontó módon, köretként fokhagymás párolt spenótot akartam ebédre. A kereskedelem azonban akkor még nem akarta. A nyári spenót választék mindég gyönyörű, sajnálom is összefonnyasztani, de télen szívesen használom. Főleg a tél vége felé, amikor már a szervezetünk vitamin raktárai kezdenek kiürülni, jó szolgálatot tesznek a nyáron eltett zöldségek. Annyi napfény van bennük olyankor, hogy csak erre gondolva is már érezzük a tavaszt.
  • 30 dkg fagyasztott spenót
  • 5 dkg főtt burgonya / elhagyható /
  • 15 dkg krémfehér sajt
  • 2 db lilahagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1 db tojás
Az olajon megpároltam a nagyobb kockákra vágott lilahagymát és fokhagymát. Hozzáadtam a spenótot és a fűszereket. Bele kevertem a burgonyát és a sajtot és a tojással összefogtam a tölteléket.
  1. teljeskiőrlésű lisztből sütöttem palacsintákat
  2. a töltelékkel összehajtottam, összetekertem a palacsintát
  3. sütőedénybe sorakoztattam és tejföllel leöntve átsütöttem
Nem lett száraz a töltelék, de egy saláta jó kiegészítője lehet.

Kecskesajtos fusilli

A szombati ebéd második fogása szintén nagyon hamar elkészült. Ez a tészta már egy ideje az egyszerjóleszmajdvalamire csoportban várakozott a spejzemben. Annyira szép volt, hogy úgy gondoltam csak olyan hozzávalóval lehet elkészíteni, amelyik megérdemli. Most, hogy itt van a medvehagyma, már napok óta a tészta körül járnak a gondolataim. Katánál láttam hasonlót és a kecskesajt nagyon felvillanyozott.


Úgy gondoltam, hogy ez a párosítás nem hagy sok kívánni valót maga után.


  • A tésztát az előírásnak megfelelően megfőztem bő sós vízben

  • A leszűrt tésztát összekevertem a medvehagyma pestoval, ami most egy kicsit egyszerűbb volt. Pontosan annyival, hogy nem volt benne mandula és sajt. Ez inkább pesto, mint az, ami ma készült, de nem ez a fontos.

  • A tányérokra szedve rápotyogtattam a krémes kecskesajtot.

  • Megszórtam vágott, friss medvehagymalevéllel.

  • Meglocsoltam olívaolajjal és........lefényképeztem.

Toszkán paradicsomleves

Szombat, munka után éhesen, gyorsan valami egyszerűt. Szerencsére az ilyen alapanyagokból mindég van itthon. Befőzési " hobbymnak " köszönhetően volt a fagyasztóban olajjal eltett összevágott bazsalikomlevél. A doboz tartalmát már jócskán lecsökentettem, de annyi maradt még benne, ami a mai leveshez elég volt. Ez még nyári bazsalikom volt, szerintem még így, fagyasztottan is finomabb íze volt, mint a mostani cserepes boltinak. Tulajdonképpen sosem szerettem igazán a megszokott édes paradicsomlevest. Amikor először ettem ehhez hasonló, de tasakos paradicsomlevest, akkor jöttem rá, hogy ez hiányzott eddig nekem. Szerintem a menzákon is ilyet kellene főzni. Ma már sok jó receptet lehet találni hozzá. Nekem is sikerült Krisztáét megtalálni. A Dolce vita blogon egyébként is találtam már jó néhány finom ételt. Ez a leves forró nyári napokon is elő fog kerülni.
  • 1 fej hagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dob. kockázott paradicsom konzerv
  • kb. 1/2 csokor bazsalikom
  • frissen őrölt bors
  • parmezán jellegű sajt
  • teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér pirítva

Az olajon megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát. Sóztam, borsoztam és ráöntöttem a paradicsom konzervet. Öntöttem bele még egy doboznyi vizet is. Belekevertem a bazsalikom egy részét és a levest 10 percig főztem. Kicsit savanykásnak tűnt, de nem akartam cukrot tenni bele. Igazam volt, mert a végére kiegyenlítődtek az ízek. ----------Tálalásnál a pirított kenyeret összetörve a tányérokba tettem, a maradék bazsalikomot rátettem és a reszelt sajtot is rászórtam. Ennyi hozzávalóból bő két adag leves készíthető.


A levest a kenyér köré öntöttem, hogy lassabban szívja föl a levet. Nem volt kellemetlen az elázott kenyér, mert a teljeskiőrlésű tésztának van tartása. A leves valóban sűrű, de könnyű. Nagyon kellemes ízű, igazi nyári étel. A konzervek jóvoltából azonban ilyenkor is bátran elkészíthető.
Egy kis olívaolaj a leves tetejére és kész a csoda!