2010. május 6., csütörtök

Spárga és házi majonéz

Az egyszerűség jegyében készült ez a vacsora. Ettől natúrabb változata nincs is a spárgának. Ettől finomabb lehet, hogy van, de ezt is nehéz utólérni.
  • 2 cs. spárga
  • 1 cs. fekete-erdei sonka
  • egy adag házi majonéz

A spárgasípokat eltörtem ott, ahol hagyta magát. Most egyáltalán nem pucoltam meg a szárát, de nem is kell. Kiáztattam egy kicsit, hogy a homokszemek ne ropogjanak a fogunk alatt. Vizet forraltam sóval, cukorral és citrom szeletekkel. Forrásban levő vízben az újraforrástól 3-4 percig főztem a spárgát, azután hideg vízbe szedtem, de nem hagytam teljesen kihűlni. -------Közben elkészítettem a majonézt.


Ezt az egyperces majonézt nem tudom ki készítette, de régebben több blogon olvastam róla és, ha kiderül, hogy kié az érdem, természetesen ideírom.----------Olyan könnyű, krémes és mégis sűrű majonézt sikerült készítenem, hogy magában megettem volna, de a spárgát mártogatni bele sokkal jobb volt.
  • A botmixer keverőpoharába tettem egy kisebb egész tojást
  • Egy 1/2 citrom levét nyomtam bele
  • Sóztam, frissen őrölt borsot tekertem rá
  • 1 dl olajat öntöttem bele

A botmixerrel addig kevertem, amíg sűrű és habos nem lett. Semmivel nem lehet összehasonlítani és ha ez van, akkor a bolti majonézt el kell tüntetni. Tartármártást pedig nem kell belőle csinálni.

-------Nagyobb étkűeknek vagy éhesebbeknek lehet pirítóst is adni mellé.