2010. június 16., szerda

Langyos újkrumplisaláta marhahúspogácsával és sült spárgával

Napok óta keresek egy újkrumplisaláta receptet. A mostani kényszerpihenőm alatt összerendeztem a papírfecnis receptjeimet és mégsem találtam meg azt, ami kellett. Kidobáltam sok olyat, ami idejét múlta. Vagy azért, mert már recept nélkül is meg tudom csinálni, vagy azért, mert nem izgalmasak a hozzávalók, de leginkább azért, mert már nem kihívás az elkészítése. Még akkor sem, ha eddig sem került rá sor. Ezután már nem is fog. Lehet, hogy véletlenül ezt is kidobtam, de az is lehet, hogy az eddigi művészi rendetlenség, amit már megszoktam, most hiányzik és ez megzavart. Ez a saját készítés viszont annyira ízletesre sikerült, hogy muszály a hozzávalókat leírni, mert ezt hamarosan újra meg fogom csinálni.



Marhahúspogácsa


Ennyiből áll csak és kevés olajon sütöttem belőle 6 db húspogácsát


Sült spárga




  • egy cs. zöldspárgát megtisztítottam és kb. három percig előfőztem


  • sütőpapíros tepsibe tettem


  • krémfehérsajtot morzsoltam rá és borsot is szórtam


  • 230 fokon sütöttem légkeveréssel kb. 10 percig

A krémfehérsajt nem olvad meg és kellemes sós ízt ad sózás helyett.


Újkrumplisaláta




  • 1 kg kruplit jól ledörzsöltem és kockákra vágva megfőztem, de ne főljön szét


  • 1 db testes póréhagyma fehér részét kicsikre vágtam


  • 4 szál zellerszárat megtisztítottam és kicsire felszeleteltem


  • 1 ek kapribogyót összeaprítottam

Az öntet hozzávalói:




  1. 1 ek magos mustár, mert ez nem savanyú


  2. 1 ek sűrű méz


  3. 2 ek fehérborecet


  4. 1 dl olaj / floriol volt /




  5. bors


Összekevertem mindent alaposan és kóstolás után úgy éreztem, hogy ez a kicsit édeskés , picit savanyú alap jó ízt ad majd a többi hozzávalóval együtt. A póréhagymát, zellerszárat és kapribogyót szintén belekevertem, ezután hagytam állni kb. egy órát. Azt hiszem, ezt nem érdemes kihagyni, mert ennyi kell, hogy az ízek összeérjenek.


A langyos krumplit belekevertem az öntetbe és kész is volt. Ha kihűlt, akkor is finom volt, de a hűtőből kivéve nekem nem ízlett.



  • A szárzellert én mindég meg szoktam tisztítani, mert nem szeretem, ha húzódnak le róla a szálak. Olyan, mint amikor a bab szálkás. A spárgahámozó megfelelő eszköz hozzá.

Zöldségleves árpagyönggyel és csicseriborsóval

Megkedveltem a sűrű zöldséges leveseket amióta szívesen eszem az árpagyöngyöt. Harminc év kellett hozzá, hogy túl tegyem magam a régi korok ismert eddmegfiammertnincsmás időszakán. Bezzeg a mai gyerekeknek már hiába mondanánk ilyet, nem értenék, hogy miről beszélünk, amikor tömve van a hűtőszekrény és különben is szinte mindegyik ismer egy pizzériát. Nem bánom, hogy találkoztam néhány akkor még nem szeretem étellel is, mert mára már újból van kedvem összebarátkozni velük. Amit én eszek, azt eszi a családom is és így egy generáció ismét lehetőséget kap, hogy felismerje, van élet a pizzán innem és a gyorskaján túl is. Remélem!
Ennek a levesnek az ötlete most Dulminától származik, de én bulgur helyett az árpagyöngyre gondoltam, mint levesbetét.

  • olajon megpároltam egy fej összevágott hagymát két ger. fokhagymával, sóval
  • összevágott petrezselyem gyökeret és répát tettem rá, tovább pároltam
  • zellerszárat megpucoltam és összevágtam, hozzáadtam a többihez
  • felöntöttem forró vízzel
  • két ágacska lestyánt tettem bele a fagyasztóból
  • zellerlevelet a fagyasztóból
  • petr.zöld szárakat a fagyasztóból
  • paprikacsutkát / az utolsó volt a fagyasztóból /
  • egy ágacska kakukkfű a fagyasztóból
  • egy ágacska borsikafű a fagyasztóból
  • bors
  • két marék megmosott árpagyöngyöt adtam hozzá

Ezután elkezdtem főzni a levest addig, amíg az árpagyöngy meg nem puhult. Sosem lesz teljesen puha, kicsit pattanós, de én ezt szeretem benne. Beletettem a kockákra vágott újkrumplit is.

  • mielőtt készen lenne, hozzáadtam a főtt csicseriborsót is szintén a fagyasztóból.



Nekem ez most annyira sűrű lett, hogy én két napig csak egytálételként ettem, de nem is kívántam mást. A lestyántól különleges íze lett, aki nem ismeri, óvatosan bánjon vele.

  • A hozzávalók mennyisége tetszőleges, ki, melyik zöldséget szereti jobban, azt teszi bele.

Eperlekvár variációk

Az utolsó előtti pillanatban sikerült a tervet kivitelezni. Sajnos az egyik ujjamat megoperálták és ezért majdnem meghiúsult az egész. Két nappal az esetet követően a Férjem bevonásával azért mégis csak megtörtént . Az eper minősége már hagyott kívánalmakat maga után, de még így is egy közép áras viszonylag jó minőséget sikerült vennünk. Hat kg-ból annyi volt a veszteség, amennyi lejött a szárakból és a kóstolásból. Elhanyagolható volt a kidobott mennyiség. Az ára viszont majdnem 800 ft. volt. Sajnáltam volna, ha nem sikerül eperlekvárt főzni, mert a Jókaja blogján látott csilis eper nem hagyott nyugodni. Azt hiszem nagyon finom lesz sajtokhoz, húshoz, meg még majd kitalálom, hogy mihez.
Csilis eper
  • 1 kg tisztított eper
  • 1/2 kg piros kalif.paprika
  • 4 db kicsi csilipaprika
  • 0,6 dl balzsamecet
  • 40 dkg cukor
  • 1 cs. zseléfix 3:1-ben

A kaliforniai paprikát felvágtam négy részre , kimagoztam és egy tepsibe téve 230 fokon megsütöttem a héját. Pontosabban megégettem, mert amikor már megfeketedett, akkor volt jó. Elzártam és bespricceltem egy kis vizet a paprikákra. Becsuktam az ajtót és ott hagytam a gőzben puhulni, amíg én az üvegekkel és a többi hozzávalóval voltam elfoglalva. Mire sorra kerültek, szépen le lehetett szedni a héjukat.

  • az epreket egy kicsit kézzel összetörtem
  • a kalif.paprikát kisebb darabokra vágtam
  • a csilit összevágtam, de kettőből kiszedtem a magokat is / nekem most munkaeszköz volt a gumikesztyű, de csili magozáshoz és vagdosáshoz mindenkor jól jön /

Minden hozzávalót beleöntöttem a lábasba és addig kevergettem, amíg felforrt. Botmixerrel még összetörtem és ezután újból forraltam kb. 3-4 percig. Mikróban sterilizált kicsi üvegekbe tettem peremig töltve. Celofánt tettem rá, azután a csavaros tetőt, fejre állítottam kb. öt percre / ezt is a férjem csinálta / és azután bebugyoláltam egy éjszakára. Nekem így megnyugtató, pedig a fejre állítás után már mehetnének az üvegek a kamrapolcra. Kellemesen pikáns, csípős, édes lett.

Csokoládés eperlekvár

Hagyományos eperlekvárt készítettem szintén zseléfixszel, de ebbe is tettem 0,5 dl balzsamecetet. 1 kg 20 dkg volt a tisztított eper. 5 dkg volt a csokoládé, 35 dkg volt a cukor.

  • Amikor a lekvár készen volt és üvegbe töltöttem, akkor tettem bele az üvegbe az apróra vágott csokoládét, ami most 70%-os étcsokoládé volt.
  • A forró lekvártól valamennyire olvadt a csokoládé, de később még át is forgattam egy kicsit az üvegeket.

Kísérlet képpen készült, de nem idei találmány, majd meglátjuk, mire lesz jó.

  • A többi eperből sima lekvár készült szintén zseléfixszel.

Nem szoktam zseléfixet használni, mert jobban szeretem a sűrűbb lekvárokat és nekem évek óta nagyon bevált a befőzőcukor. Most kényszer szülte használat volt, de semmi baj vele, csak én a másikat szoktam meg. Ezek mindég hígabbak lesznek, de azt hiszem, lehet nagyobb mennyiséget is tenni egy-egy adaghoz, mint amit eredetileg ír a tasak utasítása.

  • Próbálta már valaki?
Lehet vele sűrűbb lekvárt készíteni?