2010. augusztus 25., szerda

Makarónimuszaka tzatzikivel







Ezt az ételt nem most készítettem, de most jutottam odáig, hogy írjak is róla. A nyár közepén jutott eszembe, amikor ki kellett olvasztanom a fagyasztót és volt még egy adag sült padlizsán benne. Szeletekre vágva és megsütve. Ennek az ételnek pedig az eredetije a Nők Lapja szerint padlizsánnal készül, bár itt cukkini volt a hozzávaló. Sajnos darált bárányhúsom sem volt, de ennek ellenére egy különleges ételt készítettem. Annyira az volt, hogy egy jó ideig biztosan nem lesz ismétlés belőle, de ha mégis, akkor nagyon leegyszerűsítve.
  • A hosszúkásra felszeletelt padlizsánt besózás után hagyjuk állni 20 percet. Öblítsük, majd szárítsuk meg és süssük ki olajban. Nekem ezt most nem kellett megcsinálnom, mert így volt eltéve a fagyasztóba. A recept szerint 40 dkg kell.
Készítsük el a húsos ragut.
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 ger fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 szál szárzeller vagy 50 gr. zellergumó
Ezeket a késes aprítóban összedaraboltam. 
  • 5 dkg húsos szalonnát olajon megsütöttem
  • rátettem az összedarabolt zöldségeket
  • 50 dkg darált marhahúst átforgattam rajta
  • 20 dkg paradicsomot tettem hozzá + egy doboz darabolt konzervet is
  • 1 ek sűrített paradicsom is kell hozzá
  • 1/2 dl vörösbort öntöttem bele
  • 1 cs. petr.zöldet összevágva
  • 1 cs. bazsalikomlevelet összevágva
  • 1 cs. mentalevél összevágva
  • sót, borsot, csilipaprikát
  • csipetnyi cukrot
  • 1/2 kávéskanál szárított oregánót
Addig főztem, amíg a sok levét el nem főlte és megpuhultak a hozzávalók.

Kifőztem 30 dkg makaróni ---helyett----kb. 30-40 dkg spagettit. Nem puhára!
Nah! Ezt ne csináljátok!!! Vagy makaróni vagy semmi.
A tésztát főzés után hidegvízzel kihűtöttem de én nem kevertem hozzá olajat, pedig a recept ezt írja.
A rétegezésnél számoltam a szálakat. A végére úgy éreztem magam, mint aki szociális foglalkoztatóban van és ez a terápiás feladat. Azt, hogy mire lehet jó, nem sikerült kitalálnom. Talán a túlélésre lehet játszani.


A sajtmártás hozzávalói
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg liszt
  • kb. 1/2 liter tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
Amikor a mártás langyosra hűlt, akkor keverjük bele a tojásokat, mert különben megfől benne.









Egy kikent tepsibe rétegezzük bele a hozzávalókat.
Ha makarónit főztünk, azt is el kell osztani kb. három részre, de könnyebb lesz a tésztaszálakat a tepsibe rakni.
8-10 szálat fogjunk össze, simítsuk ki és terítsük a kikent tepsibe.
Spagettiből egy rétegbe 120 szál került egy 37x 24-es tepsibe.

A rétegezés : tészta-ragu-sajtmártás-padlizsán-tészta-ragu-mártás-tészta és a maradék sajtmártás a tetejére.

Szerintem nem kell szorosan a receptben megadott mennyiségekkel dolgozni, mert elbírja, ha több a padlizsán vagy cukkini. Elbírja azt is, ha több a ragu vagy esetleg a sajtmártás + 1 tojás.

170-180 fokos sütőben sütöttem kb. 50 percet. Ha nagyon sülne a teteje, le kell takarni és a végén levenni a fóliát és egy kis színt sütni a tetejére.  Rövid pihentetés után szeletelhető.
Azt gondoltam, kicsit száraz lesz, ezért készítettem mellé a tzatzikit szósznak. Nekem hiányzott volna mellé valami.




Nagyon kellemes ízű, mutatós egytálétel lett belőle.
A mentalevél nem szerepel az eredeti receptben, de én főztem már hasonló ragut és abba nagyon jól illeszkedett. Innen sem lógott ki, de ha nagyon markáns ízű, akkor nem kell sok belőle. Nekem két féle is van a kertben, abból szedtem.


A muszaka tulajdonképpen "rakott" ételt jelent, ezért ami így készül, azt mind így nevezik. Van padlizsán-, cukkini-, burgonya-, stb. muszaka.

Friss paradicsomból készült tésztaszósz



Vettem egy 1/2 kg koktélparadicsomot, de nem kenyér mellé reggelire, hanem tésztára való szószt akartam belőle készíteni. Láttam már, hogy az olaszok milyen egyszerűen oldják meg a tésztára valók elkészítését és ezek nekem is nagyon szimpatikusak. Kicsit ugyan hiányzik mellé a frissen elkészített tészta, mert azt is kipróbáltam néhányszor. Semmivel nem lehet összehasonlítani. Sajnálom, hogy ma már ez nem divat ill. inkább nincs rá idő. Ennek hiányában is finom ételt lehet készíteni.
  • Masnitésztát főztem most ki. Természetesen fogkeményre.
  • Olívaolajon fokhagymát pároltam.
  • Rátettem a félbevágott paradicsomokat és megpróbáltam sütni és nem főzni. Erős tűz híján ez nem volt túl sikeres, de így is csak rövid idő kellett hozzá.
  • Beletettem a nagy csokor durvára vágott bazsalikomot.
  • Sóztam, frissen őrölt borsot tettem rá.
  • Tálalás előtt összekevertem a tésztával.
  • Parmezán sajt utánzatot szórtunk rá.
Biztos vagyok benne, hogy bőven van ízbeli különbség az igazi bazsalikom és az igazi sajt javára, de nálunk csak ez elérhető és megfizethető.


Sült libamell burgonyagratinnal


A libamell volt a ráadás ebben az ételben, mert igazából a burgonyát akartam ilyen módon elkészíteni. Nem egy mai felfedezésű recept, biztosan sokan hallottak róla, de talán úgy, mint engem,visszatartott  sokakat az elkészítés módja. Pontosabban a burgonya előkészítése sütésre.
Sajnos a képen nem látszik, pedig igazi talapzatot készítettem belőle. Nálam ugyanis az élvezeti érték fontosabb, mint a kép, ezért nem csinálok 25 képet csak 2-3 db-ot, hogy ne hűljön ki. Nem rendezem át a tányért sem közben, hogy jobb szögből készülhessen a kép. Talán majd egyszer eljutok oda is.

Ezzel a hasznos segítővel nagyon egyszerű volt vékony szeletekre vágni a krumplit. Ha ilyen nincs, akkor az uborkagyalu is jó lesz. Késsel azt hiszem ez elég reménytelen vállakozás.
Nekem legalább 1kg krumpliból készült.

 

Vajjal kikent tepsibe tettem a karikákat. Szigorúan egyesével, kicsit fedve egymást vagy szorosan egymás mellé. Csak enyhén sóztam, mert nagyon vékonyak voltak a krumplik.
Két-három sort tettem egymásra, utánna meglocsoltam a tejszínnel, ezután ismét krumpli, majd megint kevés tejszín, amíg el nem fogytak a karikák.
A végén ráöntöttem az összes folyadékot és takarás nélkül sütöttem 180 fokon kb. egy órát.




  •  60 dkg kissé szétfövő burgonya
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • vaj


Szeletelés után nagyon szépen látszódott a sok krumpli réteg. Át is sült és megpuhult teljesen.

Vajban sütött cukkinirudak voltak mellé. Ezeket reszelt fokhagymával sütöttem össze.
A hús szaftjába tettem 2 ek vörösboros hagymalekvárt és balzsamecetet, majd besűrítettem. Botmixerrel pépesítettem és egy pici mézet is adtam hozzá.

A körteszeleteket vajban sütöttem meg erős tűzön, hogy ne essen szét. A salátaöntet magos mustárból, mézből és világos balzsamecetből állt. Rómaisaláta levelekre tettem a körtét és meglocsoltam az öntettel. 


Petrezselymes uborkaleves sajtosgaluskával



Olvastam néhány uborkaleves receptet, de bevallom egyiknél sem éreztem, hogy meg kellene főznöm. Szeretem én is az uborkát, de valahogy nem vonzott a hideg leves. Keresgéltem a papírjaim között , és találtam egy Stahl J. receptet. Ez viszont megtetszett. Hidegen és melegen is fogyasztható. Nekünk langyosan is ízlett, mert kint még meleg volt.

  • 10 dkg friss petr.zöld

  • kb 30 dkg kígyóuborka

  • 2 ger. fokhagyma

  • 1 ek vaj

  • 7 dl alaplé

  • bors

  • 1 ek liszt

  • 2 dl tejszín
Ezek a recept hozzávalói, de szerintem egyáltalán nem kell ehhez ragaszkodni. Mindenki a saját ízlésének megfelelő arányban teheti bele az alapanyagokat. Persze akkor nem lesz ugyanilyen, de biztosan nagyon finom lesz. Egy recept remek kiindulási alap lehet egy kis fantázia mellett.
 
Mérleget én sem használtam. A receptet is átalakítottam egy kicsit, de cseppet sem bántam meg. 

  • Egy hatalmas csokor petrezselyemzöldet tépkedtem a turmixba és két nagy uborkát vagdostam föl.

  • Egy fej lilahagymát is tettem bele és a két gerezd fokhagymát is.

  • Öntöttem bele kb. fél dl vizet, hogy a turmix működni tudjon.

  • A vajat egy lábasban megolvasztottam és egy újabb ger. fokhagymát tettem rá reszelve.

  • Ezután beleöntöttem a turmix tartalmát és rövid idő alatt összepároltam.

  • Ráöntöttem a zöldségalaplevet / nekem ez volt /, megsóztam és fölforraltam.

  • Ezután került bele a sajtosgaluska, a bors.

  • Pár perces főzés után behabartam a tejszínnel. Újraforralás és készen is van.
Stahl J. petrezselymes pirított zsemlekockákat ajánl hozzá, de nekem gyorsabb volt ezt megcsinálni. Úgy készült, mint a vajasgaluska, de tettem a masszába reszeltsajtot is.

Amilyen egyszerű, olyan finom.