2010. szeptember 20., hétfő

Szeretettel Sofiának

Ez az állapot nagyon ideális lenne, ha a két állatka nem lenne egyébként külön egyéniség. Csak akkor maradnak nyugton, ha egyszerre esznek. Sűrű elfoglaltságot jelentenek, de ebből a nehezebb a kutya, mert még nagyon kicsi a macskához képest.

Frici cica megszolgálja a házi kosztot és a szoba melegét. A szájában egy egér látható, amit közel a terasz lépcsőjéhez kapott el. A kutya meg akarta nézni, ő meg ijedtében majdnem befutott a lakásba. Nekem meg ijedtemben majdnem  kiesett a gép a kezemből.

Tavaly ősszel még csak a teraszon ücsörgött. Elég vadóc volt, de hízelegni már akkor is tudott. Télen a mínuszokban is eltűnt, ha jött az este. Nappal már néha bejött melegedni, de nem maradt vacsorára.

Lehetetelen helyeken képes ejtőzni. Annyira  neveletlen, hogy az ablak alatti széken levő tepsiket simán átugorja akkor is, ha nem üresek. Süt a nap és kint is van, meg bent is van.

A konvektor teteje az előző cicánk kedvenc helye volt a fűtési szezon idején. Frici csak véletlenül feküdt ide, mert azóta sem járt ott.

Egy év elteltével már idáig merészkedett. Ennek ellenére sok éjszakát tölt kint, vagy nappalt vagy így vagy úgy, ahogy neki jól esik.


Hát lehet így nem szeretni? Önző, akaratos, számító, de imádom őket.

Kiscica Géza csak egy hétig volt nálunk, de azt kétszer is. Azután végleg eltűnt. Talán két-három hónapos lehetett. Csak remélni tudjuk, hogy nem lett baja. Jó lenne komolyan venni végre  az állatvédelmi törvényt!

Ő pedig Buksi. Három hónapos most, de kettő volt, amikor megjött.

Ez ma készült róla. Olyan szép napos idő volt, hogy órákon át kint szaladgált. Amíg valaki volt mellette. Sajnos így nem tudjuk kinti kutyává nevelni. Ha nem meglepetésként kapom, hanem én választom, akkor tavasszal hoztam volna, hogy legyen ideje megszokni a kinti létet. Sajnos a múlt héten az esős idő miatt szinte állandóan bent volt. Alig lehetett kicsalni, hogy elvégezze a dolgát. Nem is ment simán.

Sajnos az elmúlt húsz percben sem tudtam több képet betölteni, ezért most itt befejezem, holnap megpróbálom ismét.

A címbe szerettem volna az utalást betenni, de valamiért nem engedi a rendszer.
http://sweethomebytheriver.blogspot.com/

Szarvasgombás tojás VKF----XXXVII.


Közlésra alkalmas gombás étel híján nem terveztem résztvenni a mostani kiíráson.
Elég sok gombát eszünk ugyan, de nem lehet minden elkészített ételt recepttel bejegyezni, mert sokszor csak az egyik alkotóelem a gomba. Kisebb-nagyobb mennyiségben, de mégsem fő résztvevőként. Igaz, ötletként biztosan használható annak, aki éppen ilyet keres.

A szarvasgomba már régóta motoszkál a gondolataimban, ezért már az internetes  vásárlást is körüljártam, de nem volt hozzá bátorságom.  Megfelelő piac híján pedig nem is akartam magam kínozni. A pesti vásárcsarnokba elmenni egy darab gombáért, na, az tényleg luxus lenne.

Szerencsémre a családom ismeri  / és élvezi is / az én kulináris megszállottságomat és a mostani kerek évfordulós születésnap jó alkalom volt a nagyobbik fiamnak, hogy meglepjen  / minket / egy gombával.


Volt már alkalmam megszagolni és az eladó látva, mennyire zakatol az agyam, hogy beazonosítsam az illatát, segített. Pontosan azt mondta, amit éreztem.
Friss, nyers, zsenge csemegekukorica gyenge levelének, de inkább a bajusznak az illata.
Engem ettől nem tud eltántorítani senki, mert most is ezt éreztem és ezt is vártam. Nekem nem büdös, bár a tojásokkal egybe zárt üvegbe szagolva, kicsit változott az illata.


Lehet, hogy a hűtés miatt, de az ízén én bizony nem éreztem semmi különöset. Valószínűleg másfajtát kellene kóstolni, hogy jellegzetes ízt is érezzünk, de mi inkább csak az illatát éreztük. Azt viszont, nagyon!

  • 10 db tojás
  • 26 grammos fekete szarvasgomba
  • 5 dkg vaj
A tojásokat több napig őriztem a hűtőben a gombával összezárva, remélve, hogy a család összejön a kóstolásra. Nem így lett. Valószínűleg rövidebb idő alatt is átveszi az illatát, de nem tudom, milyen ízű lett volna a tojás magában, gomba nélkül.

Úgy gondolom, hogy a vaj is elengedhetetlen hozzávalója ennek a rántottának, mint ahogy fölösleges bármi más hozzávaló.
  1. A vajat megolvasztottam egy serpenyőben
  2. A gomba felét finom reszelőn lereszeltem és belekevertem a felvert tojásba
  3. A tojásból sóval és frissen őrölt borssal nagyon laza, lágy rántottát sütöttem
  4. Tálalásnál pici olívaolajat még kapott a mellette levő koktélparadicsom miatt
  5. A gomba többi részét uborkagyalun hajszálvékony szeletekre vágtam
  6. Pirítós került a tojás mellé és a gombaszeletek a tetejére
Mi ittunk egy pohár / na jó, kettő  / 2009-es egri rozét mellé.



Egyetlen gombából is lehet mást is készíteni, mint rántottát, de elsőre nekem is ez ugrott be. Következő alkalommal , ha véletlenül lenne ilyen, szintén valamilyen egyszerű, kevés hozzávalót igénylő ételt főznék. Talán valamilyem tejszínes tésztát. Nem talán, egészen biztosan!
Az olvasmányaim alapján nem kell egy vagyont kiadni egy gombáért, ha ellenállhatatlan vágyat érzünk a kóstolásra.