2010. november 24., szerda

Velős rántotta reggelire


A belsőségekből készült ételek  manapság  a megosztó kategóriába tartoznak.
Régebben természetesebb volt, ha valaki pacalt, velőt, vesét evett. Ma már sokszor hallom, hogy pfúúújj.
Nekem szerencsém volt abban az időszakban felnőni, amikor ezekből az alapanyagokból készült az ebéd. Nekem akkor is ízlett és most sem esik nehezemre elkészíteni egyiket sem.
Igaz, a vese nem lett a kedvencem, de az sem az íze, inkább a szaga miatt.
A velő  / nem a csontból kiszedett / régebben a vesével együtt készítve, mint vesevelő szerepelt a családi asztalon.  Leginkább a disznóvágások étele volt, de később már külön is lehetett kapni a boltban.

Volt egy jól sikerült kép sorozatom a velő előkészítéséről  és az elkészült rántott velőről, de úgy elszállt, mint a fecske. Mármint a számítógépről, miközben igyekeztem igazítani rajtuk és rendszerezni. Hiába, no! Ennyit értek a géphez. Néhány órás idegroham után belenyugodtam.

A mostani rántotta abból a velőből készült, illetve abból a maradékoknak mondott velőből, ami a tisztítás során letörik, leszakad a nagyobb darabokról. Akkor ezeket bedugtam a fagyasztóba, és mostanság előszedtem. Nem volt sok, de egy bőséges adag kijött belőle két  tojással.

  • Apró kockákra vágott hagymát fonnyasztottam meg olajon. Sót és borsot is tettem rá.
  • Rátettem a velőt, átforgattam a hagymával, azután hagytam néhány percig, hogy kicsit összesüljön. Nem kevergettem, hogy ne essen szét.
  • Amikor úgy láttam, hogy összeállt a velő, akkor átkevertem, még néhány percig sütöttem és ezután ráöntöttem a felvert  tojást.
  • Kevergetve lazára, lágyra sütöttem.
  • Pirospaprikával megszórtam és odaadtam a férjemnek, hogy megegye.
  • Megette!
Vacsorára nem ajánlom, mert a tojás magában is nehéz étel estére, de velővel együtt különösen az.

Kifőztük Karácsony --- adománygyűjtő különszám


A nagy sikerű --  Kifőztük  -- internetes receptújság szerkesztő csapata elkészítette a Karácsonyi különszámot azzal a szándékkal, hogy felhasználhassa az újság népszerűségét adomány gyűjtésére az ünnep közeledtével.

Jó szándékú, együttérző és segítőkész emberek együttműködésére számítva úgy gondolták, hogy az eddig ingyenesen letölthető receptgyűjteményt most jótékonysági akció keretében pénzért teszik elérhetővé.
115 gasztroblogger vállalta, hogy elkészíti egy- egy ételét az újság számára, hogy segítséget nyújtson az ünnepre készülődőknek és velük együtt segítő támogatást nyújthasson a nélkülözőknek.
Hosszú a sora azoknak, akik támogatásra szorulnak. Sajnos a segítő szándék mellett is végesek a lehetőségek, ezért muszály választani.
Évről évre egyre több civil kezdeményezésre alakul adománygyűjtő akció, ezért remélhetőleg egyre bővülhet azok köre is, akik a rászorultak küzül kaphatnak belőle.
A gasztrobloggereknek sem ez az első ilyen kezdeményezése, de ez talán a legkülönlegesebb.
Példátlan számú blogger állt a jó ügy mellé, és példaértékű, önfeláldozó háttérmunkával hozták létre a szerkesztők ezt a remek receptekből összeállított és hasznos ötletekkel kiegészített újságot.

Remélhetőleg sok örömöt fog szerezni azoknak, aki letölthetik az újságot, és egészen biztosan örömöt fog szerezni azoknak, akik az Ő segítségükkel juthatnak hozzá az ajándékhoz, ami egy ilyen összefogás eredményeképpen jön létre.

Köszönjük szépen!