2011. február 20., vasárnap

Kakaós grízes piskóta



Ritkán teszek fel sütemény recepteket, mert nem erősségem a sütés. Ráadásul az interaktív főzés miatt, a sütést is hasonló módon próbálom megoldani, ami inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel jár. Sokszor elképzeltem már, hogy megsütöm azokat a finom süteményeket, amiket ma már egyre jobban hiányolok, mert évek óta nem ettem. Azok a tepsi hátán sült lapokból készült sok lapos finomságok. A szalakális sok lapos sütemény. Azok a falusi lagzikra jellemző krémes sütemények. Főzött krémekkel készült sütik. A métereskalács. Meg ilyenek.
Az utóbbi tíz évben azért egyszer- egyszer évente megsütöttem néhányat, de a gyakorlat hiánya miatt elég lassan ment. A kedvem viszont gyorsan elment a következő próbálkozástól.
Most újra rászántam magam. A hiba nem a receptben van. A sütemény nagyon finom és nem is bonyolult.
A piskóta receptje szakácskönyvből van, de a krémet én alakítottam véglegesre. Eldöntöttem, hogy ha nem sikerül, meg sem említem, de sikerült, ezért leírom.

A piskóta hozzávalói
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg melaszos sütőcukor / eredetileg 25 dkg fehér cukor /
Ezeket jól kikeverjük és hozzáadunk
  • 2 dkg kakaót / nekem csúnya kakaóm volt csak /
  • 2,5 dl tejet
  • 1/2 cs. sütőport
  • 30 dkg lisztet
  • végül a tojás felvert habját
Amikor megsült, kihűtjük és --  a recept nem írja ugyan -- , de én kettévágtam. Sajnos nem félbe, de így sikerült. Egyébként nem tudom, hová kellene kenni a krémet?
A krém hozzávalói
A recept szerint 3 ek. liszttel és 3 dl tejjel kell krémet főzni, amit 10 dkg margarinnal és 10 dkg porcukorral kell kikeverni, majd 10 dkg darált diót 1 ek. rumot kell hozzáadni.

A krém, amit én készítettem:
  • 5 dl tej + 1/2 vaníliarúd belefőzve
  • 3 ek méz
  • 15 dkg cukor
  • 3 csapott ek. búzadara
  • 1 cs. vaníliadarabos vaníliás pudingpor
Összefőztem mindent, amíg be nem sűrűsödött. Kihűtöttem.
Ezután kikevertem kb. 15 dkg puha margarinnal.

Amikor a süteményt megtöltöttem a krémmel, akkor jutott eszembe, hogy jó lenne csokoládémázzal bevonni.

A piskóta már hideg volt, de én szerettem volna lekvárral megkenni, mielőtt ráteszem a csokoládét.
Ezért megmelegítettem a mikróban kb. 10 dkg baracklekvárt és így kentem a tésztára, hogy jól beszívódhasson. Sikerült is.
Ezután öntöttem le a csokimázzal, ami 15 dkg  52%-os csokoládéból készült kb. 3 ek. olajjal keverve.

Mielőtt még megdermedt volna a csokoládé, megszórtam dekorcukorral.


Végül ez egy öszvér recept lett, de azért is írtam ide, hogy legközelebb legyen hol megnéznem, hogyan készítettem?
Sokkal jobb lett szerintem, mint az eredeti egyszerű recept lett volna.


A süteményt  is ezért neveztem el kakaós grízes piskótának.

5 megjegyzés:

  1. De szépek!Biztos finomak is, szeretem az ilyen sütiket.

    VálaszTörlés
  2. Igen, nagyon finom. Minden nap tesztelem, hogy változik-e? :))

    VálaszTörlés
  3. Azért látom, csak nekidurálod magad :) Mi se sütöttünk még brióst itthon, az asszony egy pár zoknin gyakorolta ki a megfonását, aztán csak sikerült :)

    VálaszTörlés