2011. március 15., kedd

Napraforgó kenyér


Megint csak Limara volt az, aki megsütötte ezt a finomságot, leírta az elkészítés menetét, hogy nekünk csak sikerélményben legyen részünk, ha neki állunk. A kenyér hihetetlenül finom, bár a szépsége nálam ismét alul marad annak, mit ő készített.
Most viszont hajlandó voltam elfogadni, hogy a tészta összetétele igenis számít. Nálam több lisztből készült, ezért a többi mennyiség sem azonos a nála található recepttel, de a szerintem állagjavító tojást most én is bele tettem. Folyadéknak tej is került bele és kicsit fölélesztettem az élesztőt is.
Fantasztikusan könnyű, laza tészta lett belőle.
  • 20 dkg BL-80-as liszt
  • 2 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 lapos ek. cukor
Ezeket mind összekevertem és langyos helyen felfuttattam a kovászt.
  • 50 dkg BL-80-as liszt
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 2 teásk. só
  • 1/2 dl olvasztott margarin
  • 1/2 dkg élesztő
A kenyérsütőgépben a felfuttatott élesztővel együtt kikevertem a tésztát. A lisztek minőségétől függően, lehet, hogy még kell tenni hozzá lisztet. Rugalmas, de laza tészta lett belőle. Amikor duplájára kelt, akkor négy gombócra osztottam. Így lett belőle két darab két lapból álló kenyér.

A töltelék az eredeti recept szerint lehet édes, de nekem is jobban tetszett ez a sós változat.
A töltelék tetszőlegesen változtatható.
A késes robotgépben kevertem - vágtam össze a hozzávalókat.
  • vöröshagyma
  • bacon
  • paprikás vastagkolbász
  • reszeltsajt
  • a kenyér tésztájából megmaradt tojásfehérje
  • csípős-édes csiliszósz


A köralakúra kinyújtott tésztát egy sütőpapíros tepsibe tettem és megkentem a krém felével.



Beborítottam a másik lappal és összeigazítottam a széleket.



A tészta közepén egy lisztbe mártott pohárral kijelöltem egy kis kört. 
Ezután pizzavágóval a jelölés vonaláig bevagdostam a tésztát.  16 cikkre vágtam.


Minden cikket megcsavartam kétszer és kicsit igazítottam rajta, hogy szépen feküdjön a tepsin. Nekem nem sikerült a háromszoros csavarás.
A közepét megkentem egy kevés keményítős vízzel, hogy jól rátapadjanak a magok és bőven megszórtam lenmaggal. A másikat mákkal.
Nagyon hamar megsül, de, hogy mennyi idő kell hozzá, az sütő függő.
Húsz perces kelesztés után hideg sütőbe tettem --- / ha elég meleg van a konyhában, ennyi idő elég / ---és  25 percig sütöttem 160 - 170 °C-on.

Mivel két kenyér lett a tésztából, a másiknak volt ideje jól megkelni, és ez már forró sütőbe került.
Ennek elég volt 20 perc sütés.
Az én napraforgóim jóval nagyobbak lettek, mint Limaráé, ezért kellett hosszabb ideig sütni.
Még két nap múlva is élvezhető minőségű, bár gyanítom, legközelebb erre nem fog sor kerülni. Most kicsit összezsúfolódott a kipróbálandó receptek mennyisége.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.