2011. május 1., vasárnap

Marhahúsos egytál a sütőből


Az egyik kedvenc ételem, és természetesen a családomnak sincs ellene kifogása, a sütőben összefőzött húsos, zöldséges egytálétel. A hozzávalók tetszőlegesen válogathatók, de ami mindég azonos, az a marhahús.  Szeretjük a marhahúst, de a közismert nehézségek miatt / a hús minősége  / erősen korlátozott a felhasználhatósága. Ennél a ragunál nem jelent gondot az sem, ha a hentes öregecske marhát ad el, amikor én nem azt akarok venni. Az érlelt húsról nem is beszélek. Nem vagyok annyira éles szemű, hogy ne lehetne becsapni.
Most egy szépnek tűnő marhalábszárat vettünk, bő másfél kiló volt. Ez került az edénybe.
  • 1,7 kg marhalábszár
  • 5 közepes fej hagyma
  • 6 közepes sárgarépa
  • 70 dkg krumpli
  • 70 dkg barna sampinyon gomba
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 1 csokor medvehagyma
  • frissen őrölt bors
  • borsikafű
  • kakukkfű
  • őröltkömény
  • szárított zsályalevél
  • 2 dl vörösbor
  • 1 liter zöldségalaplé kockából


Időszűke miatt, most csak a húskockákat sütöttem elő három adagban, hogy ne csak főljön, de kicsit sülni is tudjon.
Az úúúúúútááálatos gázszolgáltató miatt, ez sajnos nem sikerült, mert olyan gyenge volt a gáz ereje, hogy a legnagyobb lángon sem tudtam sütni a húst. Bőséges levet engedett és nem bírtam elpárologtatni.
A hús felszínét azért így is összehúzta és ez volt a lényeg.
Ezután minden zöldséggel együtt rétegezve pakoltam az edénybe, közben  külön fűszereztem a rétegeket.
Ráöntöttem a bort és az alaplevet, a tetejére tettem a medvehagyma leveleket, letakartam és betettem a sütőbe.

160 - 170°C-on sütöttem kb. 2,5 órán át. Levettem róla a takarást és még légkeveréssel 15 perc alatt egy kicsit elpárologtattam a főzőlevét.
Igaz, bolti bagett volt, de az a fajta, ami elősütött és otthon kell készre sütni, ezért ropogós kérge lesz. Na, ezzel ettük ezt a ragut.
Franciaországban elmentem volna a sarki pékhez és veszek egy frissen sült bagettet. Ebédhez, vacsorához, bármikor.
Az általam sütött kenyereknek nincs ilyen ropogós héja és ehhez most ez illett.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, alighanem megvan a vasárnapi ebédünk :-D

    Ha rá tudsz szánni 10 eFt-t egylapos indukciós villanyrezsóra, nem lesz gondod a pirítással. Sokkal erősebb a mai gázlángoknál.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.