2011. szeptember 11., vasárnap

Maradék hasznosítás


Máskor is szóba került már a maradék hasznosítás, de azt hiszem sokan vagyunk így vele. Néha előfordul, hogy  nem megfelelő logisztika vagy mostmástennék állapot miatt nem kerül felhasználásra minden alapanyag. Egy ideig lehet tárolni, de eljön az idő, amikor utolsó lehetőségként a fazékban végezheti és nem a kukában.
Na jó, még nem volt kuka közeli állapotban a ma felhasznált alapanyag, de maradt a befőzésből és maradt az előző napi főzésekből is.
A pénteki bevásárláskor még egyáltalán nem tudtam, mit fogok főzni, mire lesz időm, de vettem egy darab sertéscombot. Sertéshúst leginkább pörköltnek szoktam főzni, gondoltam, most is ez lesz a legegyszerűbb.
Amikor tisztítottam a húst, még akkor sem tudtam, mi lesz belőle, de látszott, hogy leeső darabok lesznek rajta, amiből csak pörkölt lehet.
Szépen körbe faragtam és közben jártam az agyam, hogy mire lenne jó. Maradt egy szép darab, amiből szeleteket lehetett vágni. Mielőtt ennek nekiestem, körülnéztem, mi van a hűtőben.
Találtam

  • 3 db gombát
  • 1 cukkinit
  • egy kis darab húsos szalonnát
  • 3 kisebb körtét
  • egy csomag mozzarellát
  • 20 dkg trappista sajtot
A húst felszeleteltem és egy tepsibe tettem besózva kevés vízzel leöntve és letakarva betettem a sütőbe.150°C-on jól elvolt, amíg elkészítettem a ragut.

Hagymát vágtam kockákra, megpároltam.
Rátettem az összevágott szalonnát és lesütöttem.
A gombát kisebb darabokra vágtam és lehetőleg erős tűzön pároltam, hogy inkább süljön, mint főljön.
Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott cukkinit is és szintén erős tűzön sütöttem
Só, frissen őrölt bors, borsikafű és kakukkfű került bele.
Kukoricalisztes tejföllel behabartam, vízzel felengedtem és sűrűre főztem.
A körtéket kisebb kockákra vágtam és belekevertem.
Amikor kicsit kihűlt, belekevertem egy tojást.

A hús majdnem megpuhult már és egy kevés víz még maradt alatta.
A tepsiben elrendeztem a szeleteket és ráöntöttem a ragut. Szépen beterítette az egészet.
A mozzarellát rámorzsoltam és beszórtam a reszelt trappistával.
Takarás nélkül visszatettem a sütőbe 160 fokra és összesütöttem.

A körete sütőben sült rozmaringos burgonya volt.
Félbevágtam a krumplikat, besóztam, borsoztam, olajoztam, rozmaringgal megszórtam  és tepsibe tettem. Lazán letakartam alufóliával és 200 fokon sütöttem, amíg puha nem lett.
Megfordítottam a krumplikat és takarás nélkül szép pirosra sütöttem.

Jó kis ebéd kerekedett belőle és egészen feldobódtam  a savanyúság eltevés miatt  rám törő egyhangúságból.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.