2011. május 1., vasárnap

Babkrém és padlizsánkrém medvehagymával


Szeretnék sokkal több húsmentes kenyérre valót készíteni, mert nekem nem hiányoznak a felvágottak a reggelihez vagy a vacsorához. A szalámit megeszem, de a felvágott nem kell.
A CBA-ban lehet kapni nagyon finom kacsatöpörtyű krémet. Na, azt még nem tudtam megunni.
Van néhány receptem, de nem vagyok elég előrelátó az előkészítésben, ezért amikor nekiállok, kicsit szűkös a hozzávalók választéka.
Csicseriborsó és bab szinte mindég van a fagyasztóban. Ízesített vízben szoktam megfőzni, mert így a víz jó lesz alaplének levesekbe, a zöldségnek pedig jobb az íze.
Most árválkodott még egy csomag megsütött, pépesített padlizsán, amit krémnek szoktam eltenni.

Ezt is a késes aprítóban kevertem most össze, nem a botmixerrel. Így kicsit rusztikusabb lett, nem olyan habos, pépes. Így még talán finomabb is.

Padlizsánkrém
  • elősütött padlizsán
  • vöröshagyma
  • medvehagyma
  • olívaolaj
  • majonéz / kevés /
  • frissen őrölt bors
Babkrém
  • főtt fehérbab
  • füstölt krémfehérsajt
  • medvehagyma
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • vöröshagyma

Reform gombafasírt babpürével


Szeretjük a gombát minden formájában. A gombafasírtot is, de nem tudok normális alapanyagot összeállítani.
Többször írtam már, hogy nálam a mennyiségek és arányok nincsenek kőbe vésve, ezért sokszor csinálom azt, hogy ebből is egy kicsit, azután abból is egy kicsit és szerencsés esetben összeáll az étel. Hát, ez most nem nagyon akarta az igazat.
Tudom, hogy a gombának nagy a víztartalma, de megpárolni nem akartam, mert sosem állok a konyhában többet, mint amennyit feltétlenül szükséges.

Egy késes aprítóban kevertem össze szinte egyszerre mindent.
Nyers gombát, hagymát, tojást, kenyeret, fűszereket a medvehagymával.
Ez már ekkor elég híg lett, ezért tettem bele tönkölykorpát és lenmagpelyhet az egészség jegyében. Ez sem volt elég, ezután ment bele zabpehelyliszt, de fél óra állás után sem volt elég tömör a massza, de már nem akartam több lisztet tenni bele.

A klasszikus fajta, racsnis fagylaltos kanállal adagoltam ki a lisztezett tányérba és óvatos formázás után tettem az olajba. Ott már szépen alakult, de nekem ez az egész eljárás túl macerás volt.
Lehet, hogy ilyen egyszerű ételt nem tudok még ma sem elkészíteni? Igaz, tejbegrízt sem tudok, csak szakácskönyvből. Az arányok miatt.

Marhahúsos egytál a sütőből


Az egyik kedvenc ételem, és természetesen a családomnak sincs ellene kifogása, a sütőben összefőzött húsos, zöldséges egytálétel. A hozzávalók tetszőlegesen válogathatók, de ami mindég azonos, az a marhahús.  Szeretjük a marhahúst, de a közismert nehézségek miatt / a hús minősége  / erősen korlátozott a felhasználhatósága. Ennél a ragunál nem jelent gondot az sem, ha a hentes öregecske marhát ad el, amikor én nem azt akarok venni. Az érlelt húsról nem is beszélek. Nem vagyok annyira éles szemű, hogy ne lehetne becsapni.
Most egy szépnek tűnő marhalábszárat vettünk, bő másfél kiló volt. Ez került az edénybe.
  • 1,7 kg marhalábszár
  • 5 közepes fej hagyma
  • 6 közepes sárgarépa
  • 70 dkg krumpli
  • 70 dkg barna sampinyon gomba
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 1 csokor medvehagyma
  • frissen őrölt bors
  • borsikafű
  • kakukkfű
  • őröltkömény
  • szárított zsályalevél
  • 2 dl vörösbor
  • 1 liter zöldségalaplé kockából


Időszűke miatt, most csak a húskockákat sütöttem elő három adagban, hogy ne csak főljön, de kicsit sülni is tudjon.
Az úúúúúútááálatos gázszolgáltató miatt, ez sajnos nem sikerült, mert olyan gyenge volt a gáz ereje, hogy a legnagyobb lángon sem tudtam sütni a húst. Bőséges levet engedett és nem bírtam elpárologtatni.
A hús felszínét azért így is összehúzta és ez volt a lényeg.
Ezután minden zöldséggel együtt rétegezve pakoltam az edénybe, közben  külön fűszereztem a rétegeket.
Ráöntöttem a bort és az alaplevet, a tetejére tettem a medvehagyma leveleket, letakartam és betettem a sütőbe.

160 - 170°C-on sütöttem kb. 2,5 órán át. Levettem róla a takarást és még légkeveréssel 15 perc alatt egy kicsit elpárologtattam a főzőlevét.
Igaz, bolti bagett volt, de az a fajta, ami elősütött és otthon kell készre sütni, ezért ropogós kérge lesz. Na, ezzel ettük ezt a ragut.
Franciaországban elmentem volna a sarki pékhez és veszek egy frissen sült bagettet. Ebédhez, vacsorához, bármikor.
Az általam sütött kenyereknek nincs ilyen ropogós héja és ehhez most ez illett.