2011. október 10., hétfő

Mazsolás, rozmaringos nyúlmáj sült céklasalátával


Sajnos már jó ideje nem jutunk nyúlhúshoz, pedig nálunk nagy kedvenc volt. Sokféle étel készült belőle, nem ragadtam le a pörköltnél. Nem régen hallottam, hogy van olyan, aki még rántva sem próbálta soha, mert azt hitte, hogy úgy nem jó.
A nyúlmáj viszont ritkán került a tányérunkba, mert sokszor fehér foltos volt. Azt mondták, hogy " köves" a máj és talán valami tartási hibára vezethető vissza.
Most viszont kaptam egy fiatal nyuszit és ennek a mája gyönyörű volt. Nagyon finom az egyszerűen fokhagymával és majorannával megsütött máj is, de most valami különlegeset akartam. Mert megérdemli.....

A csirkemáj és a nyúlmáj, de talán a többi sütése is némi gyakorlatot igényel, mert nincs rosszabb a túlsütött májnál. Át kell, hogy süljön, de ne legyen belőle száraz tömb.
Talán ezért nem szeretik sokan, mert még nem ettek igazán puha, jóízű és állagú májat.
Sütési időt is nehéz erre írni, de tessék próbálkozni.
Erős tűzön sütve szoktam készíteni, de néha kicsit lejjebb veszem a hőt és letakarom. Azután megint vissza és újból erős tűzön sütöm, gyakran kevergetve.

Tévedés, hogy semmilyen májat nem szabad sózni sütés közben!
A kétlábú állatok máját szabad sózni
A négylábú állatok máját csak kevéssé és a sütés végén lehet jobban sózni.


  • Olívaolaj és vaj keverékében vastagabb szálakra vágott hagymát / sokat / fonnyasztottam fokhagymával együtt.
  • Kicsit lepirítottam és mazsolát adtam hozzá. Só, frissen őrölt bors, pici majoranna került bele és természetesen a májak is.
  • Rövid párolás után édes cidert / bornak nem mondanám, de másra úgy sem jó / öntöttem bele.
  • Rövid időre letakartam, azután erősebb tűzön, kevergetve készre pároltam.
  • Néhány szál vagy inkább levél rozmaringot felaprítottam és ezt is beleszórtam.
  • Nagyon finom illata volt!
A céklát sütőben sütöttem meg. Sokkal finomabb lesz így, mint vízben főzve. Köretnek is kiváló, de nekem most salátaként szerepelt.