2012. július 22., vasárnap

Tejfölös pogácsa egy kis csavarral


Nem szoktam pogácsát sütni, mert eddig úgy tudtam, hogy nem tudok.
Hajtogatottat meg végképp nem! Egyszer csináltam ilyet a férjem kedvéért, amikor töpörtyűs, leveles pogácsát sütöttem.
Volt kemény, kiszáradt próbálkozásom, volt sótlan / szó szerint / és volt egy elégetett. Ezek után feladtam!
A sós, sajtos rudak viszont régóta a kedvenceim, mert azok mindég sikerültek.

Nézegettem a papír cetlijeimet és megtaláltam egy kolléganőm receptjét. Az a pogácsa nagyon finom, puha volt, de hajtogatni kellett. A receptet azért leírtam, mert mások is leírták.
Most pedig bátorságot gyűjtöttem és rájöttem, hogy tudok pogácsát is sütni.

A csavar annyi a receptben, hogy két majdnem egyforma leírást találtam annyi különbséggel, hogy az egyikben volt főtt krumpli is.
Összehoztam a kettőt és lett egy finom pogácsánk.



  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek burg.püré por / kenyérsütéshez is ezt használom /
  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő / eredetileg 3 dkg /
  • kevés cukor
  • 1/2 ek só
Nagyon jó állagú tészta lett belőle.
Fél órás pihentetések között összesen háromszor kellett hajtogatni.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, berácsoztam a tetejét, kiszaggattam és -- azért, hogy ne kelljen feltörni még egy tojást -- tojásfehérjével lekentem.
Előmelegített sütőben kb.190°C-on 15 perc alatt megsütöttem.
Ezt a receptet megtartom!

2 megjegyzés:

  1. Szuper!:) Elvinném a receptet!:) Köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Egészségedre Róza!
    Egy hét után is ehető és viszonylag puha volt.

    VálaszTörlés