2012. szeptember 2., vasárnap

Márványkuglóf tíz perc alatt


Na, jó! Lódítottam!
A kuglóf nem készül el ilyen rövid idő alatt, de az összeállítása igen.
A két kép valóban nem egyforma, a két sütemény sem. Azonban az, hogy így mutatom meg, azt jelenti, hogy nem csak egyszer készült.
Valinál láttam meg - igaz, nem most -, de csak mostanában sikerült megsütnöm. Most viszont kétszer is! Az egyik recept már nekem el volt téve, de megfeledkeztem róla.
A két sütemény két receptből készült, amelyek azonban alig különböznek egymástól. Az elkészítési módjukban is van eltérés, de ez még mindég nem jelenti azt, hogy nem lehetett volna egyforma kuglófot sütni belőle.
Az elsőnél kicsit folyósabb volt a tészta, ezért nem lehetett márványosra elkeverni, a másodiknál szinte potyogott a sütőformába, ezért lett ilyen szép az összekeverés után.



A következtetés az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a leírásokkal van gond! Sőt!
Én vagyok az, aki kicsit lezseren kezeli a sütemény készítést. A kevert tészták elkészítése pedig ezt meg is engedi, feltéve, ha nem a szépség a fontos.
Be kell, hogy valljam, ennek ellenére a második sütésnél sem mértem ki a fél dl tejet, csak beleöntöttem.
Ez megint csak nem azt jelenti, hogy ennyire profi vagyok, hanem azt, hogy nem volt fontos, hogy igazán márványos legyen csak az, hogy finom legyen. Ennek ellenére most sikerült!
 Amiből megsütöttem

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg cukor / nekem csak 25 dkg volt, ennek is a fele barna /
Ezt jól ki kell keverni, ezután hozzáadni egyenként 5 db tojást.
Na, én kettesével tettem hozzá, de nem látszott rajta, hogy baj lenne.

  • 30 dkg liszt  / nekem fehér tönkölyliszt volt /
  • 1/2 dl tej
  • 1/2 cs. sütőpor / én beletettem egy egészet /
Magánakcióként egy rúd vanília kikapart belsejét is hozzákevertem.
Szilikon kuglóf formát kicsit kikentem vajjal és beleöntöttem / potyogtattam / a tészta felét.
A másik felébe belekevertem 1 evőkanál kakaóport és rátettem az előző tésztára. Egy villával / én kínai pálcikával / lazán el kell keverni a kétféle masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 percig kell sütni.

Nekem 170, majd 160°C-os sütőben sült, félidőnél letakarva, nehogy megégjen kb. 40 percig.
Mindenki tapasztalja ki a sütőjét és számoljon aszerint!
A szilikon forma ellenére egy kicsit beleragadt, de kiügyeskedtem belőle.

Azt gondolom, hogy az én  kuglóf sütőm nagyobb, mint amiről mások írnak, mert az én süteményem kisebb, laposabb, mint amit máshol láttam.
Az eredeti recept azt írja, hogy egy citromos mázzal öntsük le, ha megsült, de nekem ez már sok lett volna a cukorból.
Aki akarja:  5 ek cukrot keverjen el 1/2 citrom levével

2 megjegyzés:

  1. most találtam rád.. tetszik a blog. fel is iratkoztam.
    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Nézelődj csak, és ha találsz valamit, annak csak örülni fogok!

    VálaszTörlés