2012. szeptember 16., vasárnap

Sült kolbász gerslivel és vargányás hagymaszósszal


Ebben az ételben nincs semmi különleges alapanyag, az elkészítése sem telik többe, mint más hagyományos ételé, mégis újdonság a megszokotthoz képest.
A helyi piacon nagyon finom sütni való kolbászt lehet kapni, ezért akkor is veszünk, amikor nincs hurka szezon, mert ilyet gyakrabban árulnak. A falubeli hentes szintén biztos beszerző forrás.
Sütöttem már sokféle módon, pontosabban sokféle körettel, hiszen a kolbász sütését nem nagyon lehet variálni / igaz, azért lehet friss rozmaringgal is együtt sütni, meg egy kis vörösbort is lehet aláönteni /, de a kész étel mégis mindég más lett.
A hagymás törtkrumpli klasszikus köret,de akár főzelék feltéte is lehet a sültkolbász.

A gersli / árpagyöngy / is többször szerepelt már köretként vagy levesbetétként, úgy látom megszerette a családom.
Most egyszerűen csak megfőztem úgy, ahogy a rizst szoktam, de a vízbe tettem egy leveskockát is.
A kolbászt is minden faxni nélkül sütöttem meg, de a hagymaszószt megbolondítottam egy kis szárított vargányagomba porral. A sűrítését is a az új kedvencemmel csináltam, a vargányagomba krémleves porral.
Levest még sosem csináltam belőle, de nagyon szeretem szószok sűrítésére használni.

Az a követendő irány, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk, de egy megbízható hentes mellett azt gondolom mégsem kell otthon kolbászt gyártani.


2 megjegyzés:

  1. Jó a megbízható hentes, de az otthoni kolbász/hurka készítés "élménye" sem semmi :)

    VálaszTörlés
  2. Volt benne részem, bár akkor még nem élveztem. Néhány éve itthon csináltunk kolbászt, de nem tudtuk fölfüstöltetni, ezért a fagyasztóban kötött ki, de nagyon finom sült kolbászokat ettünk.
    / sajtosat is /
    Ha több időm lenne, csinálnék újra.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.