2012. október 21., vasárnap

Ázsiai ízvilág a levesben


Előre kell bocsájtanom, hogy nagy valószínűséggel nem a recepttel volt baj, hanem a hozzávalók hiányával.
Faluhelyen nem könnyű mindent beszerezni és, ha nem gondolkozunk előre, nem tervezzük meg, mit akarunk főzni, akkor úgy járhatunk, ahogy én most.
Recept volt, elhatározás volt, de helyben nem könnyű beszerezni mindent.
Sokat dícsértem már az itteni boltot, mert olyan alapanyagokhoz is hozzá jutottam már, amit nem is gondoltam, hogy egyáltalán veszek valamikor. Ilyen volt pl.a vörös tonhal. Annyira tenger íze volt, hogy igen csak meglepődtünk! Ezt bizony szokni kell!

Most ennek a levesnek az elkészítését az motiválta, hogy volt itthon vörös curry pasztám, mert, hogy ez fontos hozzávaló.
Általában van itthon mindég kókusztej és konzerv bébi kukorica, gomba, bab, paradicsom. Most azonban csak a fagyasztóban volt maradék kókusztej, a boltban sajnos nem.
Sitake gombám sem volt és borsóhüvelyt sem árulnak erre felé.
Ez még azért nem vette el a kedvem, úgyhogy neki álltam.

  • kókusz olaj híján olívaolajon megpirítottam  a sertésszűz csíkokat kb. 35 dkg volt
  • amikor zsírján sercegett, rátettem a két teáskanálnyi vörös curry pasztát és átsütöttem
  • beletettem a csíkokra vágott kápia paprikát kb. 10 dkg volt egy nagyobb darab
  • 3 szál zöldhagyma zöldjét is vágtam bele
  • egy doboznyi gombát öntöttem hozzá / leve nélkül / és tovább kevergettem erős tűzön, hogy a víz gyorsan párologjon el
  • fél doboznyi bébi kukoricát elvagdosva beletettem
  • egy nagy maréknyi fagyasztott zöld színű babot adtam hozzá és tovább kevergetve főztem
  • sóztam, borsoztam
  • kb. másfél dl volt a kókusztej, de lehetett volna több, ezt hozzáöntöttem és még vízzel öntöttem föl
  • összeforraltam és készre főztem, de a zöldségek roppanósak maradtak

Kókusztej híján tettem hozzá egy nagy evőkanálnyi kókuszreszeléket és belefőztem, de nem lett tőle aromásabb.
Nekem valami íz még hiányzott belőle, ezért öntöttem bele egy nagy evőkanálnyi gombás ízesítésű szójaszószt.


Tálalásnál, hogy friss íz is legyen benne, a tányérban megszórtam a levest az újhagyma felkarikázott fehér részével, csíkokra vágott csilipaprikával és korianderzöld híján petrezselyemzölddel.
Végül is jóízűen megettük, finom volt!

1 megjegyzés:

  1. Na ez a blogba illik: A magyar úri család konyhája c. szakácskönyv, még a borítója is a családok sugallja, az ajánlója meg teljesen.

    VálaszTörlés