2012. február 12., vasárnap

Csokoládés torta karamellás mogyoróval --- Rachel Allen receptje



Nagyon meg akartam sütni ezt a csoki csodát, ezért pontosan betartottam a recept utasításait, bármennyire nehezemre is esett.
A sütemény  elkészítése nagyon egyszerű, de nekem azért sikerült jól megbonyolítani.
Az igazsághoz tartozik, hogy én is mindég mondom, hogy a hozzávalók milyensége és természetesen maga a sütő is befolyásolja a végeredményt. Nos, nálam a hozzávalók valamiért nem úgy működtek, mint Rachelnél.
A tésztával nem volt baj, bár egy kicsit nehéz volt kinyújtani. Pontosabban nagyon nehéz volt. Felért egy rövid karizom edzéssel.

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 kisebb vagy 1/2 nagyobb tojás sárgája
A tésztát gyorsan összegyúrjuk és legalább 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután két folpack fólia között kinyújtjuk. Na, ez ment nehezen, mert a fólia nem akarta engedni a tészta terjeszkedését.
A megfelelő nagyság elérése után az egyik fóliát levesszük és a másik segítségével beleigazítjuk a sütőformába.
A fölösleges tésztát a széléről levágjuk.
Rachel szerint a tésztának jót tesz, ha ezután ismét hűtőben pihentetjük, hogy visszahűljön. Ő sem tette, ezért én sem.
A tésztát béleljük ki sütőpapírral és öntsünk rá sütő babot vagy valamilyen nehezéket, hogy sülés közben a tészta ne hólyagosodjon fel.
Süssük 20 percig, azután vegyük ki a babot és süssük még 15 percig 180°C-on.
Nekem alacsonyabb hőfok kell, de még így is kicsit megégett a tészta, amikor már nem volt benne a bab és a sütőpapír.
Ez a szerencsétlenség, ami a képen látszik,  akkor keletkezett, amikor kivettem a sütőből a babbal megrakott tésztát.
Természetesen fél kézzel, mert úgy gondoltam, hogy könnyű a tésztával bélelt sütőforma.


Valóban könnyű volt, de nem ez volt a baj, hanem az, hogy a forma alja kivehető, ezért amikor én fél kézzel megfogtam, alúlról felnyomtam az alját és ezzel kiemeltem a tésztát is.
Ezért kitört a már majdnem megsült tészta, ráadásul nem is csak egy helyen.
Amikor a formába tettem a nyers tésztát, a lelógó széleket leszedtem és újra egybe gyúrtam, hogy semmi ne vesszen kárba. Ezekből kifliket formáztam és mivel a sütőformában levő tészta kiszakadt, feláldoztam az egyiket, hogy betapasszam a hézagot. Sajnos nem sikerült teljesen, de már nem is érdekelt.
A maradékot megsütöttem és még melegen porcukorba forgattam.


A karamellás mogyoróhoz kell

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg világos barnacukor
  • 75 ml tejszín
  • 15 dkg aprított, pörkölt mogyoró
A mogyoró kivételével  a többi hozzávalót összemelegítettem és kb. 15 perc alatt /  Rachel szerint nyolc perc /  karamellt készítettem belőle.
Itt jött egy másik baki, mert mire a cukor karamellizálódott, addigra a tejszín -- szerintem -- elpárolgott. Amikor beletettem a mogyorót, nagyon száraz lett, ezért öntöttem bele még két evőkanálnyi tejszínt, bár nem tudtam, hogyan fog viselkedni. Kicsit nehezen keveredett el, de azért sikerült.


A langyosra hűlt tésztára kentem a szintén langyosra hűlt mogyorót. Ehhez nagyon jól jött a szilikonos keverő lapát, mert csak ezzel lehetett elkenni.

Az egésznek a tetejére csokoládé kerül, ami brutális mennyiségnek tűnik, és, hát az is.

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg csokoládé / nekem 52%-os /
A tejszínt fölmelegítjük forrásig és belekeverjük az összevágott csokoládét.
Ezután már nem kell forralni, csak a meleg tejszínt kevergetni, amíg a csoki felolvad.
Ha kihűlne, azért rá lehet melegíteni még segítségül.

A csokoládés tejszínt öntsük a tortára, kicsit forgassuk meg a formát, hogy egyenletesen elterüljön a csoki.
Ne tegyük azonnal a hűtőbe, mert akkor nem marad fényes a csokimáz.


Bevallom, a sok sikertelenség után először azt gondoltam, hogy a csokoládéba a biztonság kedvéért teszek kb. 5 dkg vajat, de azután a cél előtti hajrában elfelejtettem.
Nem kell bele! 
Kb. három óra hűtés után vágtam fel a süteményt és nagyon jól megdermedt a csokoládé a tetején.

Nem annyira édes, hogy fintorogni kellene tőle, de brutálisan tömény. 
A kakaópor szórás nem vesz el az édességéből, bár a holland kakaópor nem is kesernyés ízű.
Egy vékony szelet bőségesen elég belőle. Egyszerre. Na, de később......

Nyers céklasaláta mini palacsintákkal


Ennek az ételnek az elkészítése eredetileg két napos tevékenység volt, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egyszerre elkészíteni. Azért volt két félidős, mert munka után  egyszerre csak egyikre volt időm. Miközben főztem a másnapi ebédet, előkészítettem és azután másnap befejeztem. Ebből lett a vacsora.

  • 3 tojásból kikevertem egy közepesnél sűrűbb palacsinta tésztát
  • 10 dkg főtt tarját és 1 dob. konzerv gombát aprítógépben  összevágtam
  • sót, borsot és provanszi fűszerkeveréket tettem hozzá
  • kb. 1/2 dl olajat is kevertem bele, hogy a sütésnél ne kelljen olajozni a serpenyőt
Evőkanállal halmokat raktam a serpenyőbe és lassú tűzön, hogy átsüljön, mindkét oldalát megsütöttem.

Az első napi kóstoláshoz kevertem egy tejfölös öntetet. így is finom volt, de nem ez volt a végcél.

  • 1 db.fóliás sajtkrém
  • 3 ek. sűrű tejföl
  • 1/2 hagyma nagyon apróra vágva
  • petr.zöld apróra vágva
  • medvehagyma / a fagyasztóból /
  • frissen őrölt bors




Másnap a mini palacsintákat sütőlemezre raktam és néhány kivételével, mindegyikre tettem még egy kisebb szelet tarját, erre pedig bőven szórtam reszelt sajtot.
Amire nem tettem csak sajtot, azok voltak az enyémek.
Addig sütöttem, amíg a sajt szépen ráolvadt és kapott egy kis színt is.

  • 2 db nyers céklát finom reszelőn lereszeltem
  • 1ek balzsamecetet öntöttem rá és jól elkevertem
  • az előző napi tejfölös öntetet hozzákevertem 
Meglepően finom lett! Tulajdonképpen ez volt a körete a palacsintáknak.

Ehhez hasonló zöldséges palacsintát többször készítettem már. Mindég más kerül  bele amihez éppen kedvem van, vagy éppen van itthon. Lehet bele tenni kukoricát, borsót, babot, húsos szalonnát,hagymát, sajtot stb.
Általában valamilyen tejfölös vagy joghurtos mártogatóst készítek mellé.