2012. május 30., szerda

Akciós garnéla volt



Ez volt az a hihetetlenül akciós áron vásárolt garnélarák, amiből az a csodás étel készült.
Vannak azért fenntartásaim, hogy az eredeti ára valóban annyi volt-e, mint a most kiírt---előszeretettel áraznak a valós árak fölé, hogy szimpatikusabb és csábítóbb legyen az akciós ár----, de azt kellett gondolnom, hogy ennyit nem lódíthatnak.
Az volt kiírva, hogy 1679 ft helyett 399 ft. egy csomag, ami 300 gr.
Melyikőtök hagyta volna ott?
Ami egy kicsi keserűséggel töltött el, az az volt, hogy amikor elolvastam a tasak hátulját, akkor az volt ráírva, hogy:  nettó tömeg 300 gr------felengedés utáni nettó tömeg 240 gr
         összetevők:  garnélarák 80%, ivóvíz,konyhasó

Mindezért  1700 ft-t nekem egy kicsit sok lett vona.
Akkor most hogyan is van kiszámolva és kalkulálva az ár?
Tudom, hogy drága a víz, de ennyire?
Így viszont nagyon örülök, hogy hozzá jutottam és megkóstolhatta a családom, mert még az anyukám sem evett ilyet.
Vettem már nagyon akciósan vörös tonhalat is, ami valóban tenger ízű volt, igaz nekünk kicsit szokatlan aromával.

Spagetti garnélával és fokhagymamártással



A fokhagymamártás egy kis túlzás a receptben, mert szerintem bárhogy nevezhetnénk a mártást azt összetevői alapján. 
Ebből az adagból hat felnőtt lakott jól./ 3 ffi és 3 nő /
  • 2 csomag mirelit garnélarák / 2x300 gr./
  • kb. 60 dkg Bavette tészta / spagetti /
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kis dob. sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 cs mirelit koktélrák / ezt csak én tettem hozzá, mert el kellett használni /
  • frissen vágott petr.zöld
  • frissen őrölt bors




Úgy gondoltam, hogy én wokban fogom elkészíteni, mert a gáztűzhely igen ritkán alkalmas arra, hogy rövid ideig tartó erőteljes sütéssel készüljön el az étel. 
Vaslábasom sajnos nincs, de a wok igen hasznos tagja a konyhai felszereléseimnek. 
  • Az olívaolajat és a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát.
  • Amikor a fokhagyma illatozni kezd, belekeverjük a sűrített paradicsomot, kicsit kevergetjük és beleöntjük a bort is. Kb. 5 pecig főzzük.
  • Közben kifőzzük a tésztát, kizárólag al dante-re
  • A garnélát beletesszük a paradicsomos mártásba és erős tűzön 2 percig összeforgatjuk. Na, ez arra vonatkozik, ha friss garnéla lenne. Ez a fagyasztott azonban levet eresztett, amit nem lehetett volna elfőzni anélkül, hogy a rákot fölöslegesen agyonfőztem volna. 
  • Ekkor tettem bele az én plussz csomag koktélrákomat is és amikor felolvadt és felforrt beleöntöttem a tejszínt is.
  • A keletkezett fölösleges levet egy rafinált csavarral besűrítettem étkezési keményítővel. Be kell, hogy valljam, ez igazán jót tett neki, mert adott az egész ételnek egy nagyon kellemes állagot, de a tésztát nem szószként vonta be.  
  • Az ízesítése csak só és bors volt, de ez elégnek is bizonyult.
  • Belekevertem a kifőtt tésztát és megszórtam bőségesen petrezselyemzölddel.


Annyira, de annyira finom volt és olyan egyszerűen elkészíthető, hogy  nem is érdemes túl ragozni.
Szeretnék még sok-sok ilyen ételt főzni!