2012. június 30., szombat

Háztáji tejből házi sajt -- panír


Volt már kísérletem a házi sajtkészítéssel, de rendre kudarcba fulladt. Utoljára négy liter tejet pocsékoltam el, mert valószínűleg a tejoltóm már megromlott. Azt sem tudtam, hogy meg tud romlani. Próbálkoztam citromlével is, de úgy sem sikerült. Ma sem tudom, miért?
A Krisna hívők és az indiai vegák rendre készítik a friss sajtokat az ételeikhez, hiszen nekik remek fehérje forrás. Nem hagyott nyugodni a sikertelenség. A kitartás engem igazolt, most végre sikerült és sokkal egyszerűbb, mint a tejoltós, igaz más fajta sajtot lehet így készíteni, de nem adom fel. Egyszer csak fog sikerülni a tejoltós is.
Panír készítés       Vegavarázs útmutatása alapján

  • 2 liter házi tej
  • 6 evőkanál citromlé vagy 1 teáskanál citromsav
  1. A tejet fölforraljuk, lejjebb vesszük a lángot és belekeverjük a citromlé felét.
  2. Kevergetjük és amikor megváltozik az állaga, hozzáadjuk a többi citromlevet is.
  3. Tovább kevergetjük melegítés közben, amíg jól láthatóan el nem válik a kicsapódott sajt és a savó.
  4. Egy textillel bélelt szűrőbe öntjük, kicsit lecsöpögtetjük és  folyó víz alatt átmossuk
  5. A textilt jól megtekerjük, kinyomjuk a vizet amennyire csak tudjuk
  6.  Ettől már össze is áll a panír, de még nagyon laza szerkezetű. Törni lehet, de vágni nem.
  7. Néhány órát állni hagyjuk úgy, hogy egy nehezékkel lenyomatjuk a kicsavart sajtot, de a textilt nem vesszük le róla.
  8. Ezután már szeletelni is lehet. Ízesítve nincs, sózni sem fontos, így is nagyon finom az íze.
Nekem a legjobban az tetszett, hogy a szeletelt sajtot meg is lehetett sütni.
Sütés közben megpuhul, óvatosan meg lehet fordítani, de hűlés közben újra szilárdul egy kicsit.
Annyira finom, hogy elmondani nem tudom.
Sajnos elég kevés lett belőle, de a megmaradt savós levét elhasználtam kenyérsütéshez.
Úgy emlékszem, hogy ebből a megmaradt savós léből -- ami még nem a savó, mert ez nagyon sok és édes is -- lehet készíteni a ricottához hasonló túrót, de sajnos nem tudom, hogyan. Ami ezután megmarad, az a savó.


A reggelihez újhagymákat is sütöttem. Nagyon finom, édeskés íze volt és nagyon hamar megsült. Finom húsos sült szalonna egészítette ki ezt az ízorgiát. Sok friss paradicsom, házi kenyér és már jól kezdődött a nap. 
Ezt többször is el fogom készíteni!

Zöld spárga koktélparadicsommal, újkrumplival


Tulajdonképpen már vége a spárga szezonnak, de még lehet kapni itt-ott. Igaz, elég drága, de az egész szezon alatt többet kértek érte, mint tavaly. Amit olcsón adnak, az sajnos össze van száradva, látszik rajta, hogy régóta áll a polcon. Az ilyet nem érdemes megvenni, mert az élvezeti értéke a nullával egyenlő. Sosem fog kiderülni, mi a jó a spárgában?
Sütöttem már sütőben is, de általában először megpárolom, azután készítem el valamilyen változatban.
Ajánlatos felhasználás előtt alaposan kiáztatni, mert a zárt virágokban igen sok föld bújhat meg, hiszen a föld alól kell utat törnie, hogy kibújhasson.
Meghámozni viszont nem szükséges, én nem is szoktam.
Ha meghajlítjuk a szárakat közel a szár alsó harmadához, akkor nagy százalékban ott fog eltörni, ahol a fás része kezdődik. Így egyszerűen elő lehet készíteni a főzéshez.



A megpárolt spárgát kivajazott sütőedénybe tettem. A fiúk miatt az ő részükbe tettem néhány szelet főtt tarját is.
Leöntöttem tejszín - tojás - sajt keverékével. Rátettem a koktélparadicsomokat és a sütőben megsütöttem.
Nem kell sok ideig sütni, csak amíg a sajt megpirul és a paradicsom megsül.
A koktélparadicsom nagyon finom édes, nem érdemes a hagyományos paradicsommal helyettesíteni, mert nem lesz olyan az íze.
Az újkrumplit megmostam, felvágtam, befűszereztem és a sütőben megsütöttem.
Két csomag spárga volt és három bőséges adag lett belőle. Sok spárga, kevés krumpli --az én adagom volt. A fiúknak kicsit több krumpli és a néhány szelet tarja tette laktatóbbá.

Töltött tök kapros tejszínes mártásban


Nagyon egyszerűen elkészíthető igazi nyári étel, hiszen a tököt fagyasztva csak  lereszelve lehet tárolni. Ilyenkor azonban meg is lehet tölteni és máris szebben néz ki, mint a nemszeretem főzelék. A tök ízét persze így sem lehet eltüntetni, de aki ettől is irtózik, az ne akarjon tököt enni semmilyen formában. Pedig a rántott tök is csak nyáron élvezhető és az is nagyon-nagyon finom.

  • A tököt megtölthetjük félbe vágva is és így, vastagabb- vékonyabb karikára vágva is. 
  • A tölteléke is tetszés szerint variálható, nem kell semmilyen receptet pontosan betartani.
  • Lehet egyszerű fasírtra emlékeztető húsmassza, lehet gombás-húsos vagy hús nélküli, lehet túrós-sajtos-spenótos stb. 
  • A szósz is lehet kapros, tejszínes, paradicsomos, gombás stb.
Nekem most darált sertéshúsból, főtt krumpli maradékból, párolt hagymából készült petrezselyemzöld, borsikafű, kakukkfű ízesítéssel.

  • 2 db közepes vastagságú tök volt, én vastag karikákra vágtam
  • 1/2 kg hús
  • kb. 15 dkg főtt krumpli lereszelve
  • 1 fej hagyma megpárolva
  • borsikafű, kakukkfű,
  • só, bors, vágott petr.zöld
  • vágott kapor
  • 1/2 liter tejszín
  • 1 tojás
  • kb. 10 dkg reszelt sajt
A meghámozott tök karikákat kicsit besóztam és megtöltöttem a húsmasszával.
Margarinnal kikent tepsibe tettem.
A tojást összekevertem a sajttal és a tökök tetejét ezzel borítottam be.
Ráöntöttem a vágott kaporral elkevert tejszínt.Víz nem kell rá, mert  a tök is enged magából.
Alufóliával letakartam és kb.180 fokos sütőben sütöttem 35 percig.
A hús átsült, de a tök nem főlt szét.
Ha szép homogén mártást szeretnénk, akkor a megsült tököt szedjük ki a tepsiből, turmixoljuk le a mártást és így tálaljuk a tököt.


Pici szépséghiba volt, hogy a mártás nem volt sima, de nekem nem volt időm a turmixolásra. Az íze viszont semmit sem változott ettől.
Ha a sütés végén levesszük a fóliát, a sajtot rápiríthatjuk a tök tetejére.