2012. augusztus 5., vasárnap

Tortilla wraps vagyis tortilla tekercsek


Gyors vacsora annyiból, amennyiben a tortilla lapokat nem nekem kell megsütnöm. Most ez történt, mert tényleg gyorsan akartam elkészíteni.
Van az úgy, hogy haza felé menet a boltban  gondolkodom, mit kellene vacsorára enni? Fél ötnél előbb nem érek haza, ezért szóba sem jöhet bonyolult összeállítás. Nem kell mindég meleg vacsora, nem is szokott lenni,-- ha másnapra kell főznöm, akkor meg végképp nem -- de néha kevés idő-és munka ráfordításával finom ételt lehet összecsapni, ezért pedig érdemes a konyhában állni mondjuk délután 5-től 1/2 7-ig.

Csirkemell a fagyasztóból kiolvad, amíg megcsinálom a csicseriborsó krémet konzervből.
Befűszerezem a húst és állni hagyom, amíg összevágom a zöldségeket.
 

Uborkát vágok csíkokra; paprikát és magozott paradicsomot szintén csíkokra.
Rukkolát megmostam és kicentrifugáztam.
Lilahagymát vékonyan felszeleteltem
Megsütöttem a húst.
Fölszeleteltem és összeállítottam a mikróban felmelegített tortillával a tekercseket.


Hét órakor már lehetett vacsorázni!
Hús nélkül még rövidebb idő alatt el lehet készíteni. Érdemes!

Szalonnás karaj palacsintával


Vettem egy darab karajt. Ritkán kerül a kosaramba, de most nagyon szép volt. Gondoltam, vágok belőle szép zsebes szeleteket és majd valami finomsággal fogom megtölteni.
Sikerült is, de én jobbat akartam, ezért úgy gondoltam, kiklopfolom. Tizenéve már nem klopfolom a húst, de most azt akartam. Nem kellet volna! Szétszaggattam a zsebeket, ezért már nem lehetett volna megtölteni.
Volt viszont négy darab szétvert húsom, valamit kellett vele kezdeni.
Találtam a hűtőben sima füstölt szalonnát, ezt vágtam hajszál vékony szeletekre és ezt terítettem a húsokra.
Tettem rá még petr.zöldet , sót, borsot és föltekertem.
Olívaolajon rövid idő alatt megsütöttem, mivel jól szét volt verve, ezért nem kellet sok idő.

Készítettem egy hagymás paradicsomos babot köretnek, amit borsikafűvel fűszereztem.
Hagymát pároltam, konzerv paradicsomot tettem rá és konzerv babot öntöttem hozzá.

Úgy gondoltam, hogy a leggyorsabb köret egy sós palacsinta lesz./ teljeskiőrlésű lisztből még vacsorára is megengedhető /
Nagyon finom volt és gyorsan elkészült.

Görögdinnyehéj szirupban



Igen, a recept valóban ebből az újságból van--1994.
Készítettem már többször is, de nem  minden évben kerül sorra. A receptet nem kell aktualizálni, nincs benne semmi különös, jó így, ahogy van és egyáltalán nem bonyolult.
Voltak olyan évek, amikor egyáltalán nem vettünk görögdinnyét, mégpedig azért, mert a dinnye csak jól behűtve élvezhető, ha pedig nincs kánikula, akkor nem kell a hideg dinnye sem.
Szerintem az igazi a régi méregzöld színű dinnye, de ebből az utóbbi években egyre kevesebb volt, mert a csíkosat egyszerűbb termeszteni. A sárgadinnye ritkábban volt ehetetlen, mint a görög, ráadásul, ha nem lehet felet venni, akkor az egész dinnye nem fogy el. Márpedig a dinnye szétvágását és így való árúsítását rendelet tiltja--ennek ellenére árulnak így --, nekünk pedig a 4-5 kg-os dinnye sok.
Szóval, dinnye híján nem készülhet dinnyehéj befőtt sem.
Most vettünk egyet, mert az egyik hiper úgy reklámozta, hogy fekete héjú mag szegény dinnye. Finom volt, de sajnos egy része most is megposshadt. Amit megettünk, abból készült a befőtt.

  • Amennyi a dinnyehéj súlya, attól függ a cukor és víz mennyisége is. Nekem 30 dkg tisztított héjból lett a három kicsi --tormás --üvegnyi befőtt.
  • 1 kg dinnyehéj -- 1 kg cukor -- 1 liter víz 
  • A dinnyehéjat meg kell szabadítani a kemény zöld héjától, de a piros belsejéből maradhat rajta egy vékonyabb rész. Ha kisebb darabokra vágjuk a héjat, akkor nem nehéz meghámozni.
  • Kockákra vagy kisebb csíkokra vagy más tetszőleges darabokra vágjuk a megtisztított héjakat és enyhén ecetes vízben előfőzzük kb. 10 percig.
  • Leszűrjük és a kimért cukorból és vízből szirupot főzünk.
Beletesszük a héjakat és felforraljuk, főzzük max. öt percig. Másnapig hagyjuk kihűlni.
  • A recept azt írja, hogy szedjük ki a héjakat és forraljuk fel a szirupot újra, ezután tegyük vissza a dinnyehéjakat. Szerintem NEM kell kiszedni, együtt fel lehet forralni -- én így szoktam --és újból eltenni másnapra.
  • A szirupos főzést összesen 3x kell megcsinálni.
  • A harmadik alkalommal már lehet az előkészített üvegekbe tenni, ráönteni a szirupot és száraz dunsztban hagyni, amíg kihűl.
  • A recept nem ír semmilyen ízesítőt, de én teszek bele fahéjat, kicsi darab csillagánizst és egy vaília rudat, amit ilyenkor a cukorból szoktam kiszedni / házi vaníliáscukor /
A megmaradt szirup nagyon finom, nem szabad kiönteni. Ami nekem megmaradt, azt beletettem a fagylalt alapanyagai közé és így használtam fel.