2013. január 2., szerda

Tökmagos pogácsa


Pogácsát sütni nem is olyan nehéz, csak elhatározás kell hozzá. Régi sikertelen próbálkozásaim hosszú időre elvették a kedvem, de az utóbbi években újból elkezdtem ismerkedni vele. Rájöttem, hogy a hajtogatott tészta sokat javít a pogácsa minőségén és egy kis gyakorlással nem kell rémálommá válnia a sütésnek.
Igaz, a lisztes nyújtólapot nem igen lehet félretenni, de lehet mellette mást is csinálni, amíg a tészta vár a sorára.
Ma már azt mondom, megéri!
Limara jól bevált kenyere mellett, sok jól bevált egyéb receptje is van.
Ennek a -- és még több -- pogácsának a receptje megjelent a Stahl magazinban is. Igaz, ez éppen nem hajtogatott tésztával készült, de én  " időmilliomosként ", most így csináltam.



  • 1/2 dl tej---1 teásk. cukor---3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg tökmag összevágva
  • 60 dkg liszt
  • 2 ek. burg. pehely --/ ez eredetileg nincs benne /
  • 1 kanál só
  • 25 dkg vaj / margarin /
  • 1 tojás sárgája-- / eredetileg egy egész tojás /
  • 2,5 dl tejföl -- sűrű, zsíros tejföl
  • a tészta állagán lehet, hogy igazítani kell a tojás nagysága miatt illetve a tejföl sűrűsége miatt
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral együtt.
A hideg margarint én egy késes robotgépben összekevertem a liszt felével.
A liszt másik felét kenyérsütőgépbe tettem az élesztővel, burg.pehellyel, a tojással és a tejföllel együtt.
Hozzáadtam a robotgéppel elkevert margarinos lisztet és a géppel kidagasztottam a tésztát.
A végén belekevertem a z összevágott tökmagot is, de hagytam belőle egy maréknyit.

Nem tettem hűtőbe, de fél órát hagytam kelni, pihenni.
Ezután háromszor meghajtogattam-- hajtogatások közben hagytam legalább húsz percet pihenni.
Az utolsó pihentetés után kinyújtottam ujjnyi vastagra.
Tetejét lekentem a tojás fehérjével, megszórtam a félretett tökmaggal és késsel rácsosra mintáztam.  Kicsi formával kiszaggattam.
Az én pogácsáim azért ilyen csámpásak, mert a tésztát úgy szaggattam ki, hogy a maradékot mindég aláhajtottam a következő alá. Így nem lesz leeső tészta, igaz, nem is olyan szépek a pogácsák.
Lehet persze szépeket is formázni és a leeső darabokat újból összegyúrni, de én házi használatra szoktam így csinálni.


A sütőlapra sorakoztatott pogácsákat még hagytam fél órát kelni, azután kb. 180˘C-os / máshol 200 fok / sütőben  15-20 perc alatt megsütöttem.
Nekem 78 db lett belőle.

3 megjegyzés:

  1. Annyira imádom a tökmagos pogit!!!!

    VálaszTörlés
  2. Finom és illatos a pogid, legalábbis érzem, és nagyon szeretem!:))
    Szép leveles lett:))
    BUÉK!!!

    VálaszTörlés
  3. Most sütöttem először, de finom boltit már ettem többször.
    Az utolsó darabokat ettük ma és még ehető volt.

    VálaszTörlés