2013. március 24., vasárnap

Sütőtökös lepény -- amit a hűtőben találtam


Volt egy fél sütni való tököm és először azt gondoltam, hogy újból megcsinálom azt a finomságot, aminek a receptje -- most látom csak -- ide nem került be, de azután úgy döntöttem, hogy ez most kevés lenne.
Ez a FB bosszúja! Ott kép van, recept nincs, én meg elfelejtettem az egészet.
/ sütőtök, levegőn szárított sonka, gorgonzola---Hugh Fearnley Whittingstall /
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert a hozzávalók mind a hűtőben megbújó maradékok voltak. Szerencsére éppen elég volt, hogy kitöltse a tészta üregét.
Azt gondoltam, ha kevés, akkor csak ennyi volt és kész  / de akkor is elég három embernek vacsorára / , ha meg sok, akkor megsütöm a maradékot egy külön kicsi formában. Ilyenkor viszont másnapra is marad a lepényből.
Ebből nem szoktam különösen gondot csinálni magamnak, a lényeg, hogy elfogyjanak a maradékok.

Készítettem egy gyors omlós tésztát a klasszikus  3-2-1 arányban.
Mérleg nélkül nem mindig sikerül, de a végére csak összejön. Ha vendégeknek sütöm, akkor azért előveszem a mérleget.
3 rész liszt
2 rész zsiradék
1rész cukor lenne, de itt most nem kellett / máskor sem kell mindég /
Egyszerűen csak hideg vízzel gyúrtam össze, meg egy kicsi sütőporral.
Lehet reszelt sajtot is tenni a tésztába, lehet tojással összegyúrni és lehet tejfölt is tenni bele.
Akinek nincs gyakorlata, az találjon magának egy működő receptet, próbálgassa a tészta állagát és azután bátran kísérletezgessen. Megéri!

  • Megsütöttem a tököt és kikapartam a húsát
  • Összevágott hagymát pirítottam húsos szalonnával 
  • A kedvenc provanszi fűszerkeverékemmel szórtam meg, borsot és sót tettem hozzá
  • Néhány szelet tarja is bele került összevágva / már nem akarta megenni senki /
  • Krémfehérsajt is volt egy nagyobb darab / óvatosan a sózással / 
  • Min. 2 db tojás kell, de lehet 3 is + tejföl, tejszín --- ezzel öntöttem le a tölteléket a tésztában



Amikor elősütjük a tésztát, akkor az az érv, hogy a nedves töltelék nem áztatja el és nem lesz olyan, mintha nem sült volna meg. Ha tudjuk, hogy ilyen lesz, de nem nyers, akkor meg nem mindegy?
Nem, persze, hogy nem, mert az elősütött tészta ropogósabb lesz, de enélkül is ehető és élvezhető a végeredmény.
Munkás hétköznapokon meg egyáltalán nem fontos!

Amíg elkészítjük a tésztát, addig kihűl a töltelék.
Ezután mindent beleöntünk és mehet a forró sütőbe.
Most én még tettem a tetejére néhány szelet paprikás szalámit és megszórtam egy darab maradék reszelt sajttal.

Görög joghurtot kevertem ki a házi csililekvárral, mert nekem mindig hiányzik az ilyen lepényekhez valami csúsztató.

2 megjegyzés:

  1. Ötletes - finom! Sokszor a legjobb dolgok akkor jönnek össze, amikor a rendelkezésre álló alapanyagokból improvizálunk. Persze fennáll a dolog, hogy az az íz - a változó arányok miatt - többé nem reprodukálható :)

    VálaszTörlés
  2. Ebben tökéletesen igazad van! Sokszor történt ehhez hasonló főzés nálunk az elmúlt évek alatt, és sokszor mondták nekem, hogy kétszer nem tudom ugyan olyanra csinálni?
    Néha én is sajnálom, hogy nem sikerül.

    VálaszTörlés