2013. május 18., szombat

Cukkinis tészta egy kis csavarral


Először is azt mondom el, hogy találtam egy remek tésztát, ami nemes egyszerűséggel gyufametélt  névre hallgat, de olyan jó állagú, hogy már az első alkalommal --- amikor levesbetét lett belőle ---meglódult a fantáziám és láttam a tányéron magam előtt mindenféle szószokkal és ragukkal összekeverve.
Szeretem a Good Food újságot is, rengeteg olyan recept van benne, amit szívesen elkészítenék, ha olyan luxusban lenne részem, hogy nem kellene dolgoznom és nem kellene állandóan azon törni a fejem, mit főzzek másnapra?
A tészta ételek java része sajnos csak frissen igazán jó, mert másnapra magába szívja a finom szószokat és egy tapadós, kissé száraz vagy mancsos valami lesz belőle. Pedig a tészta számtalan lehetőséget rejt magába.

Ez a recept--pontosabban ennek az eredetije -- is ebből az újságból való és engem kicsit emlékeztetett a szénégető módra készült spagettire, ami szintén csak friss felhasználásra ajánlott.

  • olívaolajon 1 db közepes nagyságú kockákra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát fonnyasztottam
  • kb. 5 dkg húsos, nyers, füstölt kolozsvári szalonna kockát tettem rá és egy kevés vizet aláöntve puhára pároltam
  • 2 db gömbcukkinit negyedekbe vágtam és nem túl vékonyra felszeleteltem, majd hozzáadtam a szalonnás hagymához és erős tűzön pároltam, hogy süljön és ne főljön, mert így maradt roppanós
  • 1 mokkáskanál provanszi fűszerkeveréket tettem rá, frissen őrölt borsot és kevés sót
  • 1 db nagyobb piros csilipaprikát kimagoztam és vékony csíkokra vágva hozzáadtam a cukkinihez
  • közben megfőztem 15 dkg gyufatésztát, hogy al dente legyen és hozzákevertem a cukkinis raguhoz, de félretettem egy kevés tészta főzővizet
  • 2 db tojássárgáját kikevertem 3 evőkanál tejföllel, amihez tettem kb. 3 dkg reszelt grana padano sajtot





  • követlenül a fogyasztás előtt kell tovább készíteni a tésztát, hogy a szósztól krémes maradjon
  • a cukkinis ragut jól felmelegítettem és ráöntöttem a tojásos keveréket, amivel alaposan összekevertem és tovább főztem folyamatos kevergetés közben még kb. két percig
  • a megmaradt tészta főzővizet is ráöntöttem, hogy krémesebb legyen


Annyira, de annyira finom volt, hogy először azt gondoltam, ez a mennyiség három adagot is kitesz, de azután  ketten a férjemmel megettük az egészet és nem is esett nehezünkre.
A petrezselyemzöld sem volt az eredeti receptben, de szerintem csak jót tett neki!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztán is néz ki, én is szerettem volna:)

    VálaszTörlés
  2. Az ilyen ételeket én is nagyon szeretem! Egyszer elkészítem, igaz, hogy nekem nem gömbcukkinim van...

    VálaszTörlés
  3. Én megenném még ezután is vagy két napig!
    Nem kell hozzá gömbcukkini, de nekem ez most újdonság ill. azt vettem észre, hogy talán keményebb, tömörebb a húsa, mint a másiknak, de lehet, hogy csak én képzelem.

    VálaszTörlés