2013. május 3., péntek

Padlizsános húsos ragu


Nagyon gyorsan elkészíthető étel, ha van valahol a hűtőben előre megsütött padlizsán szelet.
Lehet ez a hűtőszekrényben  is, mert néhány napot jól elvan károsodás nélkül, de lehet a fagyasztóban is, amit télire tettünk el és most, a nyár közeledtével ki kellene üríteni, hogy legyen helye a frissnek.
Nálam ez utóbbi történt. Volt két adag hosszúkás szeletekre vágott, megsütött padlizsán, amiből muszakát lehetett volna főzni, de ez a télen elmaradt.
Már más esetben is mondtam, hogy nem feltétlenül kell mindenből eltenni, lefagyasztani, befőzni.
Ha szép lassan ráállunk a szezonális élelmiszerek felhasználására, akkor ebben a bőségben egy idő után nem is fog hiányozni télen a medvehagyma és nyáron a sütőtök.
Nekem nem hiányzott! Megélte a következő szezont a fagyasztóban.
Nyáron viszonylag sok padlizsánt eszünk, szeretjük a szeletekben megsütött, majonézzel megkent és szendvicsbe tett padlizsánt.
A szeletekben megsütött, mozzarella köré tekert pestos padlizsánt.
Paradicsomos raguban megsütött fokhagymás padlizsánt stb. , de télen ez egyik sem került a tányérba.
Amikor eljön a fagyasztó pánik szerű kiürítésének ideje, akkor esszük az év első padlizsánját. Mindenképp finomabb, mint az ilyenkor boltban kapható, és nem elhanyagolható módon, ez már elő van készítve.



  • 2 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát összevágtam és olívaolaj és vaj keverékén megpároltam
  • 2 kk. őrölt rómaiköményt tettem hozzá / mert ehhez is nagyon jól illik /
  • 2 kk. házi sós darált paprikát, borsot
  • 30 dkg darált sertéshússal összesütöttem, amíg a hús kifehéredett
  • hozzáadtam az összevagdosott elősütött padlizsánt
  • a végén összekevertem 2 dl kefírrel 
Sajtos pirítóst ettünk hozzá és meglocsoltuk egy kevés citromlével is, ami kellemesen pikáns ízt adott a ragunak.

1 megjegyzés: