2013. június 30., vasárnap

Carbonara--szénégető módra készült spagetti


Na, én valószínűleg nem fogok állást foglalni az eredeti elkészítési mód mellett, mert egymásnak ellentmondó, de egyenként hitelesnek tűnő forrásokból szedtem össze a tudományomat, amivel most nem tudok mit kezdeni.
A Tv-ben láttam egy olaszországot bemutató gasztro műsort, amelyben határozottan kijelentették, hogy  ennél a tésztánál semmi keresni valója a tejszínnek!
Nincs is ezzel semmi gond, hiszen enélkül is nagyon finom, jobban érződnek az ízek, főleg, ha valóban finom sonkával--húsos szalonnával -- , olívaolajjal és legalább parmezán helyett valami hasonló sajttal készítjük.
Egyszerű ízrobbanás, de csak frissen készítve élvezhető, mint sok más hasonló tészta étel.

Van egy nagyon szép, minőségi összeállítású, tészta ételeket bemutató --olasz fordításból --,szakácskönyvem, amiben a carbonara recept bizony tejszínnel van leírva.
Igaz, ez valószínűleg még így sem az a tocsogós fajta, mint a menzakaja. Ebben még pirított gomba is van, de a többi elkészítési mód megegyezik.
A leírás alapján nekem semmi kifogásom sem lenne a tejszín ellen.

  • kb.35 dkg spagetti / nekem most a makarónihoz hasonló bucatini, mert csak ez volt itthon /
  • 1 közepes hagyma apróra vágva / eredetileg ez sincs / 
  • 20 dkg füstölt sonka / ki kellett volna áztatni, mint a húsvéti sonkákat / az olaszok húsos tokaszalonnát használnak
  • 5 ger. fokhagyma
  • 1 cs petr.zöld
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojás sárgája + 1 egész tojás / lehet több sárgája is vagy csak az /
  • parmezán jellegű sajt / eredetileg pecorino, de ez nálunk lehetetlen /


Az olaj és vaj keverékén megpároltam a hagymát, fokhagymát és sonkát.
Rátettem a petr.zöldet és a borsot.
Belekevertem a kifőzött al dante tésztát és melegen tartottam, mert a tojással már nem lehet melegíteni, ezért közvetlenül fogyasztás előtt kell a tojással összekeverni.
A tojásokat összekevertem és a sajt egy részét is beletettem, ezt a tésztára öntve tulajdonképpen a tészta hője hőkezeli / nem főzi /  a tojást.
Nincs teljesen átsütve a tojás, ezért frisset szabad csak használni!
A maradék sajtot a tányéron szórtam a tésztára.

1 megjegyzés: