2013. június 29., szombat

Toscan csokitorta balzsamos meggyszósszal


Nem tudom, hogy lehet ilyen csokis  / és más sötét tónusú / képeket fotózni úgy, hogy látni is lehessen belőlük valamit? Tőlem ennyire tellett, de szerintem látszik, hogy a tészta nincs kiszárítva, hanem szaftos a belseje. Nem nyers, csak szaftosan puha. Nem tudok rá jobb kifejezést.
Ez egy brutál csokis sütemény, amit én még fokoztam egy kis kakaóval és gondolkodtam azon, hogy leöntöm a tetejét olvasztott csokival, de azután mégsem csináltam meg, mert a meggy öntet is elég volt.




  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládét / 70 % /  összeolvasztottam --én mikróban szoktam vízgőz helyett -- 25 dkg margarinnal / vajjal / 
  • 7 db normál méretű tojást kikevertem 20 dkg barnacukorral és 10 dkg házi vaníliáscukorral
  • 10 dkg lisztet
  • 3 dkg kakaóport tettem hozzá meg egy csipet sót
  • hozzákevertem a csokoládét 
Egy 26 cm- es tortaformába öntöttem és az eredeti leírás szerinti 180°C helyett én csak 160°c-on sütöttem, de a sütési idő ugyanannyi volt, vagyis 35-40 perc. Nem árt ismerni a saját sütőnket!
A teteje ugyan felemelkedett és kirepedt, de a közepe éppen eléggé megsült ahhoz, hogy még ne száradjon ki.
Amikor kivettem a sütőből, még melegen lenyomtam a tetejét, hogy ne legyen púpos. Vigyázni kell, mert nagyon forró, de egy alufóliát ráfektetve és egy összehajtogatott konyharuhát rátéve egyszerűen kivitelezhető.

Meggyszósz:

  • 3 ek barnacukrot óvatosan karamellizáltam / mert nem látszik a színe /
  • 1/2 dl balzsamecetet öntöttem rá és
  • 20 dkg magozott meggyet
Összefőztem és a kiengedett levét besűrítettem olyan vanílapuding porral, amelyikben valódi vanília darálék van. Kb. fél csomag port elkevertem 3 kanál vízzel és ezt öntöttem bele.
Összeforraltam amíg besűrűsödött.

2 megjegyzés:

  1. Csokifüggőknek (is) kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, nagyon finom! Majdnem beteg lettem tőle, mert nem bírtam abbahagyni.

    VálaszTörlés