2013. július 22., hétfő

Borsós keema curry



Amikor először elolvastam a receptet, még nem tudtam, honnan olyan ismerős. Az összetétele, a hozzávalók ízesítése valamire hasonlított.
A Wikipédia szerint a keema egy dél-ázsiai étel, maga a kifejezés tulajdonképpen a darálthúst jelentette, amibe curryt, borsót és burgonyát tettek. Eredetileg persze bárányhússal készítették, de bármi más húsból is elkészíthető.
Ami miatt nekem ismerős volt, az az, hogy  ezt az összetételt lehet töltelékként samosába vagy naan kenyérbe is tölteni.
Ilyen töltött lepénykenyeret már én is készítettem, de abban nem volt borsó csak hús és burgonya. Természetesen jól megfűszerezve, mert az a lelke.
Valamilyen megmagyarázhatatlan vonzódásom van az indiai ételek iránt, pedig csak saját ételeim készítése közben ismerkedtem meg vele. Igyekeztem megvásárolni minden olyan fűszert, amire szükség volt, hogy megközelítőleg visszaadja az étel az eredetihez legjobban hasonlító ízvilágot.
Sajnos az eredetit még nem kóstoltam, bár kicsi kifőzde szerű éttermekben már ettem finomat.
Amelyik kifőzde tele van a nálunk élő más nemzetek képviselőivel, akik a hazai ízeket keresik, az nem lehet messze az igazitól.

Kínai kifőzdékben nem igen látni kínaiakat ebédelni!

Ez a recept a Good Food újságból van. Ebben annyi egyszerű, finom, könnyen elkészíthető és sokféle ízvilágot bemutató recept van, hogy, ha mostantól nem kellene dolgoznom, akkor is hónapokig tartana, amíg megfőznék mindent, amit eddig kinéztem.
Be kell vallanom, hogy javarészt képtelen vagyok betartani egy recept minden mondatát / ezért nem szeretek süteményt készíteni /, ez most itt sem sikerült. Szükségem van egy ötletre, de azután már enyém a terep.


A képen a "majdnem" jelző annak szól, hogy nem bárányhúsból készült.


  • 1 nagy fej vöröshagyma / nálam tényleg jó nagy /
  • 3 gerezd duci fokhagyma / eredetileg kettő normál /
  • 4 cm-es darab gyömbér / nekem nagyobb volt /
  • 2 zöld csilipaprika kimagozva / jó közepesek voltak, de szárított őröltet is tettem bele /
  • 3 ek olaj
  • 50 dkg darált bárányhús / nálam sajnos csak sertéshús volt /
  • 2 evőkanál garam masala 
  • 2 ek. kurkuma
  • 1/2 ek rómaikömény--ezt én tettem hozzá
  • 1/2 ek mild currypor --ezt én tettem hozzá
  • frissen őrölt bors
  • 200 gr. darabolt konzerv paradicsom / 400 gr-ot tettem bele /
  • 2 ek natúr joghurt / 1 kis doboz görög joghurtot használtam /
  • 20 dkg fagyasztott borsó / nekem kb. fél kg volt /
  • 1 kis csokor korianderzöld ----Na, ez nagyon hiányzott
  • 3 db közepes burgonya apró kockákra vágva --ezt szintén én tettem hozzá
  • A hagymát, fokhagymát, csilit és gyömbért egy robotgépben kellett volna összezúzni, de én csak apróra vágtam illetve lereszeltem, mert ilyen kicsi mennyiséget nem tud a gépem összezúzni. Az olajon addig kevergettem, amíg jó illatot nem árasztott.
  • Hozzáadtam a darálthúst és átsütöttem.
  • Beletettem a fűszereket, jól összeforgattam, erős tűzön átkevertem, hogy illatozzon
  • Hozzáadtam a borsót, paradicsomot és burgonyát
  • Beletettem a joghurtot és kevés vízzel felöntöttem, hogy össze tudjon főlni
Mire elkészült, elfőtt a fölösleges lé is, alig maradt alatta.
Tálalásnál sűrű joghurtot tettem a tetejére, citromszeletet és egy kis kegyes csalásként petr.zöldet.
Ha összeérik másnapra, még finomabb lesz.
Köretként indiai lepénykenyeret kell enni hozzá, vagy egyszerűen sima kenyeret, hiszen a krumpli is benne van.
Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első olvasatra tűnik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése