2013. április 3., szerda

Sonkagombócleves


Évről évre leírtam, hogy nálunk nem szokott sonka maradni a húsvéti napok után, de ez most az én részemről kicsit megváltozott. Nekem nem kellett annyira, pedig finom falusi sonkát vettünk.
Úgy gondoltam, az " én részemet " lecsípem és azért is csinálok valami mást.
Igazából egy kis zöldséget ettem volna, ez a leves pedig bővelkedik benne, ráadásul egy kicsit pikáns a tejföltől.
A sonkagombóc mennyiséget lemértem, de a leves többi hozzávalója szabadon választható.

--gombóc

  • 15 dkg  főtt sonka
  • 10 dkg friss kenyérbél
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 2 ek. burgonyapehely / lehet zsemlemorzsa is szükség szerint / 
  • 2 db tojás
  • só, bors

A gombóc hozzávalói egy késes aprítóban kevertem össze.
Ennek hiányában a sonkát le kell darálni, a kenyeret picit megáztatni és összemorzsolni,  a hagymát apróra vágni.
Sűrű, tapadós masszát kaptam, amiből apró gombócokat készítettem és a levesben főztem ki.
Kevésnek tűnik a sonka, de elég sok gombóc lett belőle!

A leves úgy készült:

  • kevés olajon apróra vágott hagymát pároltam két gerezd fokhagymával 
  • kicsi kockákra vágott zellert és petr. gyökeret tettem rá, tovább pároltam
  • kis darabokra vágott répát adtam hozzá
  • babérlevelet és egy kávéskanál provanszi fűszerkeveréket
  • felöntöttem vízzel, de lehet húsalaplével is illetve kockából is lehet levet készíteni / nem halálos méreg a leveskocka, főleg, ha egyébként odafigyelünk arra, mit eszünk /
  • amikor a zöldségek félig megfőttek,akkor tettem bele a zöld színű babot és a sonkagombócokat is, mert ezek körülbelül egyszerre puhultak meg
  • tejfölös habarással sűrítettem rajta egy kicsit és ettől lett kissé pikáns íze is
Nem tipikus húsvéti leves, bár a  sonka ilyenkor össze sem hasonlítható más fajtákkal.