2013. április 14., vasárnap

Articsóka / ismét /


 
Ha úgy gondolná valaki,hogy nem élet az élet, ha nem evett még articsókát, akkor hajrá! Jól nézze meg azonban, hogy milyet vesz!
Tulajdonsága, hogy nem sok marad belőle, ami ehető, de ami ebből maradt, az sajnos nagyon kevés volt.
Az articsókaszív az, ami az ehető része. Ezt konzervben nálunk is meg lehet venni és az ára ellenére gazdaságosabb, mint a friss.
Ahol terem, ott nem így néznek ki, mert a szirmai húsosabbak. Igaz, ezt csak a TV-ben láttam, de amikor megfőzték egészben, / akkor is ki kell tisztítani a belsejét / a leveleit egyenként tépkedték le, belemártották valami szószba és kiszopogatták a levelek belsejét.
Szerintem ezek a példányok egy üvegházi, mesterséges neveldéből kerültek ki.


Gyönyörű színe volt, igaz kicsit fáradt állagú, de nem fonnyadt, ezért adták akciósan a Lidl-ben. Az ára jóval több volt, min annak, amit pár éve vetten, de ez nem meglepő.
A csalódottságom viszont igen!
A vaj tetején van az ún. szív, ami az ehető része. Ez jóval kisebb volt, mint az előző szerzeményemé.

A szirmai ilyen vékonyak voltak. Ebből bizony nem lehetett volna úgy lakmározni, mint ahogy én láttam.

Itt még úgy gondoltam, hogy megállok a tisztítással, de nem volt mit meghagyni. Az alsó levelek zöldek voltak, a többi meg rózsaszirom vastagságú.

Ezt a szép bordó tetejű virágnak látszó részt le kell szedni, mert ez alatt vannak a szálas valamik, ami nem ehető. Olyan, mintha szöszös lenne. Késsel  le lehet kapargatni óvatosan, hogy a szívből ne dobjunk ki ehető részeket.
Ez már gyorsan elszíneződik akkor is, ha citromos vízbe dugjuk.
A leveles részeket körbe kell faragni.

Az articsókaszívet nem kell sokáig főzni. Nekem kb. négy perc alatt megfőlt, igaz elvágtam a darabokat.
Citromos, sós vízben főztem meg.

A ragu, amit készítettem belőle kevés volt vacsorának, de több volt egy kóstolónál.

  • összevágtam nem túl apróra egy fej lilahagymát és két duci gerezd fokhagymát, amit olívaolajon megpároltam
  • három kisebb, de vastagabb szelet főtt sonkát csíkoztam föl
  • egy kisebb darab póréhagymát félbe vágtam és felszeleteltem
  • egy doboz nagyszemű fehérbabot adtam hozzá és jól összefőztem
  • a bab egy részét összetörtem, ezért kissé kiszáradt a ragu, de olívaolajjal meglocsoltam
  • só és frissen őrölt bors került bele
  • a megfőzött articsókát feldaraboltam és a raguba tettem
Kenyeret pirítottam és erre pakoltuk a ragut, mert így volt gazdaságos.


Sok finomságot lehetne belőle készíteni, de azt hiszem a frissel nem fogok többet próbálkozni.


Csokoládés kókuszos szelet


Kicsit törékeny, gyakorlatilag alig szeletelhető, de nagyon finom sütemény.
Sok nekem tetsző recept van  a könyvben, szerencsére nincsenek túlsúlyban a tengeri herkentyűk. Nincs semmi bajom velük, szeretném is enni, de a hozzájutás erősen korlátozott, ezért nincs szükségem olyan könyvre, amiben csak a képeket nézegethetem.

  .
Ebben a könyvben találtam a receptet, amit sajnos nem tudtam a leírás szerint megsütni, mert nem készültem fel és nem volt itthon elegendő mennyiségű kókuszreszelékem.

10 dkg kókuszreszelékkel és 15 dkg darált dióval készítettem.
A sima cukor helyett pedig barna cukrot használtam.
Az étcsokoládém ugyan 74%-os volt, de elfelejtettem beletenni a masszába, ezért ledaráltam és a tészta tetején próbáltam elkenni, miközben megpróbáltam belenyomkodni. Kevés sikerrel!
Ezután sütés közben nagyon figyeltem, hogy meg ne égjen és le is takartam félúton.

Cserébe olyan finom édességet kaptam, hogy egyszerűen nem tudok betelni vele!!

Házi tészta medvehagymás szósszal


Tésztát gyúrtam, mert sosincs rá időm, de nagyon szeretem!
Most sem volt sokkal több, mint általában, de akartam. Segítségül hívtam a gépeimet / amennyit nyertem velük a munkán, annyit veszítettem a mosogatáskor / a tészta összeállításánál és a nyújtásnál is.
20 dkg lisztből 2 db tojással állítottam össze a tésztát, de nagyok voltak a tojások, ezért kellett hozzá még több liszt. Kicsit megsóztam és ennyi!
Betettem a hűtőbe pihenni, mert ezt így kell!
Addig összeállítottam a szósz anyagait, elkezdtem főzni, de nem csináltam készre.

  • összevágtam és kb. 0,5 dl olívaolaj és kb. 5 dkg vaj keverékén megpároltam egy fej hagymát
  • félbevágtam egy kisebb póréhagymát és nem túl vékonyra felszeleteltem, hozzáadtam  a párolt hagymához
  • a fagyasztóban volt olajban eltett aprított bazsalikomlevél kb. 1 evőkanálnyi / ez nem kevés, frissen ez akár  egy kisebb csokornyi lehet /
  • 2 evőkanál darált mandulát tettem hozzá
  • sóztam és frissen darált borsot tettem bele
  • ráöntöttem 2 dl főzőtejszínt és alaposan összekevertem
  • egy csokor medvehagymát / ízlés dolga, hogy mennyit /  összevágtam szálasra és beledobtam, de ezután nem főztem tovább addig, míg a tésztát ki nem főztem



A pihentetés után nekem lágyabb volt a tészta, mint amilyennek kellett volna lennie.
Biztos ez is a liszt hibája, mert én mindenhez kenyérlisztet használok, mert zsákostól vesszük és úgy gondoltam, más nem kell. Sajnos némely süteménynél sem válik be ez a liszt.
A tésztához lisztet gyúrtam, azután a tésztanyújtó géppel kinyújtottam. Közben lisztfelhőbe került a konyha, amiből lefelé is jutott.
A nyújtás és vágás közben is folyamatosan lisztezni kell, hogy ne tapadjon össze.
Ezután kicsit szikkadni hagytam, amíg felforrt a főzővíz.
Ezt a mennyiséget két adagban tudtam kifőzni és kb. 3 perc alatt el is készült.
Közben a szószt felmelegítettem és készre főztem / ez már csak össze egy összeforralás volt /, hogy a kifőzött tésztát bele tudjam szedni.
Amikor  már az összes tészta benne volt, akkor a főzővízből is tettem bele kb. 1 dl-t.

Ezt a trükköt szokták javasolni a főzőműsorokban is, de szerintem ez csak akkor működik, ha házi tésztát főzünk ki, mert ebből lesz a ragacsos, keményítős víz, ami krémessé teszi a szószokat. Most is így történt, látszott, hogy krémesebb lett az egész.
A bolti tészták főzővize legfeljebb csak  higítja a mártásokat, de nem teszi krémesebbé. Persze ettől függetlenül azért alkalmazható ez is, mert jobb, mint  as ima víz.

Az ilyen módon készített tészta ételeket úgy kell időzíteni, hogy ne álljanak sokáig, mert a tészta szivacs módjára magába szívja az összes szószt.
Tálalásnál megszórtam frissen reszelt grana padano sajttal.

Megállapítottam újfent, hogy némely konyhai tevékenységnél nem is az étel elkészítése tart sokáig, hanem az utánna elvégzendő rend rakás, takarítás, pakolás. Sajnos erre a közeljövőben sem lesz több időm!