2013. május 30., csütörtök

Saláta vacsorára


Volt egy időszak, amikor rendszeresen készítettem salátákat vacsorára, de ezek inkább tél idején voltak.
Azután jöttek a tavaszi saláták, amikor már ki voltunk éhezve a frissre. Aztán szünet. Nem tudom, miért maradtak el, de a fiam már kezdte hiányolni.Valahogy nem volt ötletem, nem volt időm a szokásos másnapra készülő ebéd főzése mellett. Aztán jöttek most a újra a színes, friss zöldségek és kedvem támadt a salátákhoz. Örök szerelem a rukkola, egyszerűen nem tudom megunni. Az enyhén kesernyés íze olyan kontrasztot ad a zöldségeknek, hogy egyszerűen nem lehet kihagyni.
A koktélparadicsom édes íze semmilyen érett paradicsommal nem helyettesíthető, ráadásul megsütve összehasonlíthatatlanul finomabb a nyári sült paradicsomnál is.

  • 1/2 kg apró szemű újkrumpli
  • 45 dkg mirelit szálas zöld színű zöldbab
  • 2 db. debreceni kolbász / a helyi hentesünk készítette /
  • 15 dkg krémfehérsajt
  • 30 dkg rukkola
  • 2 ek mézes mustár vagy magos mustár
  • 1/2 citrom leve
  • frissen őrölt bors
  • 1 db kisebb sárga patisszon
  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 3 szál újhagyma
  • olívaolaj


Az ilyen salátáknál nem luxus az olívaolaj, mert ízt ad az ételhez, de természetesen bármilyen olaj megfelelő.
Az olajon megpirítottam a kisebb darabokra vágott, megmosott újkrumplit.
Amikor félig megpirult, hozzáadtam a csíkokra vágott kolbászt és együtt pirítottam tovább. Igyekeztem igazán pirítani.
A végén rádobáltam a ferdén felszeletelt hagymát, de azt már nem pirítottam.
Nem hagytam ki a sót, tényleg nem sóztam meg.
Amikor megsült minden, akkor kiszedtem és a zsíros olajban megpirítottam a ferdére szeletelt sárga patisszont. Ezt picit megsóztam.
A babot sós vízben roppanósra főztem, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, hogy kihűljön.

Közben a salátaöntetet elkészítettem úgy, hogy a mustárt és a citromlét összevertem a sajttal. Kicsit darabos lett, de később szétmorzsolódott. Borsot tette rá.
A rukkolát és a babot beleforgattam az öntetbe, de beleöntöttem a sütés után visszamaradt olajat is.
Most egy kicsit alaposabban össze kellett forgatni, hogy a sajt megadja magát.
Beletettem a felvagdosott paradicsomokat és a patisszont is és jól átkevertem.

A tányérokba tettem a saláta zöld részéből, erre kolbász és burgonya darabok kerültek
Ezután ismét a zöld saláta következett, a tetejére pedig újra a sült burgonya és kolbász.

Ha lett volna friss petrezselyemzöld itthon, azzal is megszórtam volna, de így is nagyon finom volt!
Bőséges három adag lett belőle / két férfi + egy női / , mert kenyeret nem ettünk hozzá.