2013. június 1., szombat

Cukkinis ragu libasülttel


Hát, igen! Most valóban nem a hús az első.
Írtam már, hogy nyáron nagy kedvence a családnak az ehhez hasonló zöldséges raguk minden változata.
A gömbcukkini új ismeretség és kedvencem lett, de sajnos eddig csak a Lidl-ben tudtam venni, ráadásul most már drágább, mint eddig volt és drágább, mint a hagyományos.
Még mindég úgy látom, hogy tömörebb a húsa, nem fől szét olyan könnyen, mint a másik, igaz vigyázok is rá főzés közben.


Laktató, egytálételnek is beillő ragu lett belőle és annyira egyszerű elkészíteni, hogy az már nem is recept.

  • olívaolaj és vaj keverékén nagyobb kockákra vágott hagymát / lila és fehér vegyesen / fonnyasztottam
  • fokhagymát is tettem hozzá, mert a cukkini szereti
  • hozzáadtam az összevágott cukkinit és tovább főztem erős tűzön, hogy ne tudjon sok levet kiengedni magából és inkább süljön
  • só, bors, toscan- és provanszi fűszerkeverék
  • kb. 1/2 dl fehérbor
  • 1 dob.  nagy szemű konzerv fehérbab
  • 1 dob kockázott paradicsom konzerv



A hagyma ágyon sült libahús csak kiegészítő volt. Tulajdonképpen én nem is rajongok a libáért, mert amikor leesik a hús a csontról, akkor is szálakban jön le.

Mondjuk egy ropogós friss kenyér és egy pohár fehérbor  tökéletesen elég lett volna hozzá!

Pulykaragu ecetes tormával ---ismét


Azért készítettem rövid időn belül ismét ezt a ragut, mert mindenkinek ízlett. Az ecetes torma olyan hozzávaló, ami nagyon kellemes meglepetést okozott.
Azért is készítettem, mert újra a vaslábasomat használtam hozzá.
Tulajdonképpen, most sem sikerült az eredeti recept szerint megfőzni, mert igaz, hogy most beletettem  a kukoricát a múltkori csicseriborsó helyett, de tettem bele gombát.
Egyébként a többi azonos az előző recepttel.


A körete pedig a gyorsan elkészíthető zacskós köles, ami szintén az egyik új felfedezésem. Nem a kölest fedeztem fel most, hanem a tasakos változatot, amit eddig még nem rontottam el, igaz az előírás szerinti főzési időnél én rövidebb ideig főzöm. Ennyi is elég!


Sült eper mascarponés tejszínnel


Másodszor készítettem sült epret, mert sajnos az eper nem volt olyan édes, hogy ne bírta volna ki ezt az átváltoztatást.
Magyar eper az biztos, de amikor még sütött a nap, akkor nagyon drága volt, az utóbbi két hétben viszont nincs napsütés, és bizony a szabadföldi epernek sok kellene belőle.
A mascarponés- tejszínes krém nagyon finom a balzsamecetes sült eperrel.
Nem kellett recept hozzá, hogy elkészítsem, mert emlékeimből előjött, hogyan csináljam?
Tegnap pedig a tv-ben láttam, ahogy Gordon Ramsay elkészítette a sült epret. Hát, pont úgy, mint én! Majdnem.
Na jó, nem vagyok ennyire elbizakodott, nem tőlem tanulta. ;)  Lehetett erről olvasni már évekkel ezelőtt is, csak nálunk nem volt szokás, az epret megfőzni, kivéve, ha lekvár készült belőle.



  • 4 ek barnacukrot 
  • 2 ek házi vaníliáscukrot karamellizáltam 
  • 70 dkg megmosott, kettévágott epret tettem bele és elkezdtem főzni, de kevés levet engedett, ezért
  • 3 ek balzsamecetet öntöttem bele meg adtam hozzá
  • kb. 2 dkg vajat
  • 1 zöldcitrom reszelt héját
Azután meg túl sok lett a leve és nem tudtam elfőzni úgy, hogy az eper  a belőle kifőlt víz miatt ne tűnjön el teljesen és ne legyen belőle pép, ezért

  • 1 kávéskanál étkezési keményítővel besűrítettem



  • 2 dl tejszínből habot készítettem egy kevés cukorral és összekevertem
  • 20 dkg mascarpone sajttal / magyar volt, de nem ugyanaz a minőség /
  • házi készítésű teljeskiőrlésű lisztből készült kekszek törtem darabokra és így készítettem rétegeket a pohárba