2013. június 9., vasárnap

Sült camambert sajt sült zöldségraguval


Ismét gömbcukkini, mert meggyőződésem, hogy könnyebb ress-re sütni, mint a hagyományosat.

  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • cukkini
  • gomba
  • koktélparadicsom
  • provanszi- és toscan fűszerkeverék
  • frissen őrölt bors
  • friss petr.zöld 


A hozzávalók mennyisége tetszőleges, mert mindenki saját ízlése szerint állítsa össze a zöldségeket. A lényeg az, hogy ne főzzük puhára, hanem legyen kissé roppanós mindegyik, még a hagyma is.
Úgy gondolom, ezek a zöldséges ételek csak akkor finomak, ha nem pép lesz belőlük.

Viszonylag erős tűzön süssük össze a zöldségeket. Először  a hagyma, fokhagyma és utoljára a paradicsom.
A koktélparadicsomtól lesz édeskés és azt gondolom ezt az ízt kár lenne cukorral pótolni.

Amikor a zöldségeket megsütöttem, akkor rátettem a sajtot és a sütőben kicsit megolvasztottam, ami ennél a camambert jellegű sajtnál nem igazán működött, de így is éppen jó volt.

Kókuszos csirkecombok mentás eperszósszal


Lehet, hogy ez a kép nem jobb, mint a három évvel ezelőtti, de az biztos, hogy az étel ugyanolyan finom.


Az eper édesen igazi csemege, de, mint annyi más gyümölcsöt, ezt is érdemes kipróbálni másképp.


A kókusz mennyisége lehet több is, ha igazi kedvenc, de itt nem lesz olyan íze, mint az édeskés kókusz íz, amit sokan várnának.


Rosé kacsamell saláta ágyon


Ennek a kacsának bizony jól megágyaztam, mert olyan saláta ágyat kapott, hogy nem kellett hozzá kenyeret enni. Vacsorára egyébként sem ajánlatos a nehéz étel, ez pedig így könnyű volt, de bőséges.
Egyáltalán nem nehéz így megsütni a húst, nem kell az órát nézni és nem kell rettegni sem.
Igaz, nem árt néhányszor megsütni, mielőtt ilyen nagyképű kijelentést tesz valaki, de meglátjátok, igazam van.
Nem nagyképűség, de tényleg könnyebb, mint amilyennek első olvasásra tűnik.


Ezek most kicsi kacsamellek voltak-- kb.17 dkg --de sütöttem már 40 dkg-os darabot is.
A hús bőrét bevagdostam és kissé megsóztam mindkét oldalon.
Az a lényeg, hogy lassan, közepes hőfokon süssük ki a zsírt a húsból. Ha sok van már alatta, akkor öntsük le, hogy ne égjen meg és süssük tovább.
 Ha kisült a zsír, emeljünk a hőfokon és pirítsuk meg a bőrét.
Ekkor látni fogjuk, milyen szépen fehéredik ki a hús a bőr fölött. Ez már tulajdonképpen átsült, de nem száraz.
Amíg  a bőrén sült, megszórtam egy kevés toscan fűszerkeverékkel, ezután megfordítottam és ismét csak közepes hőfokon a húsos oldalán sütöttem tovább.
Amikor ennél a sütésnél is kifehéredik a hús, akkor már ehető, de ez még véres. Nekem ez még sok, ezért tovább szoktam sütni.
Ilyenkor már figyelni kell a húsra, mert rövid idő alatt eléri a közepes vagy teljesen átsült állapotot.
A nyomkodásos próba is egyszerűbb, mint első hallásra tűnik.
Ha nagyon ruganyos, akkor még elég véres. Ha kicsit tömörebbnek érezzük, akkor kezd jó lenni. Nekem!
A sütés után elzártam a gázt és félre tettem a húst, mert ezt most nem melegen ettük.

Salátaöntet: 

  • 2 ek. magos mustár
  • 1 ek. sima mustár
  • 2 kis doboz kefír
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 lereszelt alma
  • só, frissen őrölt bors
Egy pici fej új káposzta nagyon vékonyra szeletelve - egy kápia paprika vékonyra felvágva - 10 db újhagyma szára felvágva - tépősaláta felvagdosva / tetszés szerinti menny. /